Bekijk hier de nieuwste aflevering!

Praten met je baas over de hoge werkdruk? Dat doe je zo

Werk kan behoorlijk stressvol zijn, zelfs als je je baan leuk vindt! Wordt er steeds meer van je verwacht en stapelt alles zich op? Zo ga je dat lastige gesprek met je baas over de hoge werkdruk aan.

Praten hoge werkdruk
© Yan Krukov via Pexels

Te hoge werkdruk

Met je baas praten over de hoge werkdruk is lastig, maar zó belangrijk. Een te hoge werklading hebben sluipt er heel langzaam bij in. Dat maakt het juist zo lastig om er op tijd bij te zijn. Je blijft zo nu en dan iets langer, zegt ‘ja’ tegen een extra taak omdat je je baas (of klant) ermee zou helpen en steeds vaker worden dingen aan jou toegedragen. Je pakt taken over van anderen omdat je graag wilt helpen, of misschien simpelweg omdat je een people pleaser bent. Daar is in principe niets mis mee, maar het moet niet ten koste gaan van jouw fysieke en mentale welzijn. Als je continu op deze manier doorgaat, dan gaat het gegarandeerd een keer mis. 

Verwachtingen

Een ander nadeel aan herhaaldelijk meer aannemen dan je aankunt, is dat bepaalde verwachtingen worden geschept. Je baas denkt wellicht dat jij heel snel werkt en gaat ervan uit dat je het wel aankunt. Hij of zij weet echter niet dat de werklading nu al te veel is en je zelfs thuis bezig bent met je werkzaamheden. Je krijgt daarom steeds meer werk opgezadeld, want tja: jij werkt immers zo hard. Zo hou je het dus ook een beetje zelf in stand doordat er onbewust een bepaalt verwachtingspatroon is ontwikkeld. Als je werkelijk je werk zoveel sneller af krijgt dan anderen, ligt het misschien ook aan wat je doet. Daar zou eerder naar moeten worden gekeken. 

Aankaarten dat het te veel wordt, is nog best een ding. Misschien ben je bang dat je baas het negatief opvat, of dat het je teniet doet aan de rest van het team. Want ja, jouw collega’s krijgen het immers wel voor elkaar (denk je 😉). Dat betekent echter niet dat het hen goed af gaat, of dat zij net zoveel doen als jij. Wat deze manier van werken wél betekent, is dat je langzaamaan steeds minder goed gaat werken. Je wilt dingen op tijd afkrijgen en dat gaat waarschijnlijk ten koste van de kwaliteit. Je hebt minder zelfvertrouwen, verliest misschien zelfs wel slaap door al het piekeren en door het snelle werken zie je dingen over het hoofd. Dat is juist wat je niet wilt.

Het gesprek aangaan

Jouw baas of leidinggevende weet niet hoe het met je gaat als je het niet vertelt. Het is daarom belangrijk om met je baas te praten over de hoge werkdruk. Dat betekent niet dat je hebt gefaald, in tegendeel: je geeft genoeg om het bedrijf dat je wilt voorkomen dat je fouten gaat maken.

Bespreek het met collega’s

Soms moet je even je ei kwijt voordat je het hogerop zoekt. Bespreek met een goede collega wat je dwars zit en waar het misgaat. Door het uit te spreken merk je vaak ook waar het nou precies in zit. Vind je dat er te veel van je wordt verwacht in het aantal uren dat je voor een taak krijgt? Of juist dat je door de bomen het bos niet ziet en daardoor inefficiënt werkt? Of sowieso een wat minder praktische werkaanpak hebt? Het gesprek met een collega kan hierin heel verhelderend werken.

Een sidenote: laat je hierin leiden door jouw eigen gevoel en niet door de mening van de ander. Dat een ander jouw takenpakket normaal vindt, of dat je wellicht inefficiënt werkt, betekent alsnog niet dat het niet te veel kan worden. Het maakt niet uit hoeveel of hoe weinig je doet: soms stapelen dingen zich op en kun je het even niet meer aan. Het is altijd goed om er met iemand over te praten en om misschien een stap terug te doen. De werkwijze van een ander kan een richtlijn zijn, maar we zijn allemaal individuen en het kan altijd anders lopen.

Een gesprek inplannen

Het lucht op om met een collega te praten, dat is een goed begin. Word het je echt te veel? Dan is het goed om met je baas te praten over de werkdruk. Plan daar een apart gesprek voor in. Je wilt immers goed uit je woorden kunnen komen en je collega’s hoeven niet alles te horen. Maakt een formele setting het te spannend? Misschien hebben jullie een loungeplek op kantoor waar jullie even rustig kunnen zitten of ga een stukje wandelen met je baas. Ja, echt. Wandelen helpt namelijk het voeren van moeilijke gesprekken. Het probleemoplossend vermogen van je hersenen wordt geactiveerd én je wordt aandachtiger ervan. Met als gevolg: een goed gesprek!

Beschuldig niet, maar spreek vanuit jezelf

We zijn allemaal mensen, en geen enkel mens vindt het prettig om beschuldigd te worden. Begin het gesprek niet met verwijten, maar spreek vanuit jezelf. Wat ervaar jij? Waar heb jij momenteel last van, wat voel je, waar gaat het op dit moment voor jou mis? Misschien wordt er verwacht dat een bepaalde taak maar twee uur van je tijd kost, terwijl het in werkelijkheid niet zo snel kan. Wees eerlijk, maar val je werkgever niet aan.

Bereid jezelf goed voor

Vind je het op zo’n moment lastig om te zeggen wat er op je hart ligt? Maak van tevoren een lijstje met wat je wilt bespreken. Daar is niets mis mee, je zorgt er juist voor dat het gesprek soepel verloopt. Het is ook handig om bij te houden hoe lang je gemiddeld over een bepaalde taak doet en wat er qua tijd wordt verwacht. Zo kun je precies aantonen waarom dit niet lukt. Schrijf tenslotte ook voorbeelden uit waarop jij veel stress ervoer en waardoor dit kwam. Tijdens het gesprek kan het lastig zijn om dit op te rakelen.

Wat zijn jouw verwachtingen en potentiële oplossingen?

Je wilt dat je werkgever je tegemoetkomt, maar hij of zij kan zich niet in jou verplaatsen. Probeer van tevoren te bedenken wat je als acceptabele oplossing ziet. Past jouw huidige taak niet bij je en ben je eigenlijk op zoek naar iets anders? Is er een specifiek project dat jou de das omdoet? Misschien heb je daar extra handen bij nodig, werkt de klant niet mee of is de deadline niet haalbaar in combinatie met je normale werkzaamheden. Laat merken wat je wel leuk vindt om te doen en wat je voor je ziet als oplossing. Dat is niet altijd even makkelijk, maar het laat zien dat je bereid bent om mee te denken en mee te werken. Dat kan jouw baas alleen maar waarderen.

Laat zien dat je meedenkt en dat je bereid bent dingen te veranderen, maar sta tegelijkertijd ook stevig in je schoenen. Het is niet oké als je zorgen worden weggewuifd, want je geeft het niets voor niets aan. 

Geef aan dat je je wilt inzetten voor bepaalde taken en dat, door bijvoorbeeld project X over te dragen, je meer tijd hebt om je normale werkzaamheden echt goed af te ronden. Jouw baas wilt immers niet dat je er de kantjes vanaf loopt, en door een te hoge werkdruk is dat vaak helaas wel zo. Wees dus behulpzaam en duidelijk, dan komen jullie er vast uit.

interessant artikel? deel het bericht

Lees verder

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ZOEK PER CATEGORIE

Ontvang de nieuwsbrief

Tijd voor jezelf

Het ultieme momentje voor jezelf, wekelijks in je inbox? Yes! Elke maandag sturen we je 3 bite-sized stukjes content, speciaal voor jou geselecteerd. Perfect voor als je 5 minuutjes voor jezelf hebt op de bank, in bed of – tja, laten we maar gewoon eerlijk zijn ;) – op de wc. 

Geen standaard nieuwsbrief, maar elke week jouw portie me-time. Mails om naar uit te kijken, voor en door zakenmama’s.