VOLG ZAKENMAMA OP INSTAGRAM

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hoe breng je werk en moeder zijn in balans?

De balans vinden als moeder tussen werk en ouderschap is soms een hele opgave. Je wilt genoeg tijd vrijmaken voor je gezin, maar tegelijkertijd wil je ook geen steken laten vallen in je werk. Hoe vind je daar een goede verdeling in? En waar moet je op letten?

Balans vinden als moeder: doe een stapje terug in je werk

Als ouder wring je je vaak in allerlei bochten om alle ballen hoog te houden. Je maakt steeds langere dagen om je taken af te krijgen of neemt je werk mee naar huis, waardoor je thuis niet volledig aanwezig kunt zijn. Het wordt een patroon en dat moet je zien te doorbreken. Het is belangrijk om die balans te vinden als moeder. Het balanceren van het moederschap, je werk en ook nog jezelf zijn – dat is iets waar je bewust aan moet werken.

De hamvraag is nu: hoe doe je dat? Het draait allemaal om keuzes maken en je tijd indelen. Waar geef jij prioriteit aan en wat wil je, koste wat het kost, kunnen doen? Als je vaker bij je kinderen wilt zijn maar fulltime werkt, wordt dat lastig. Misschien kun je het terugschalen naar bijvoorbeeld drie of vier dagen werken, of je neemt elke woensdagmiddag vrij. Ga met je baas of manager in gesprek over de mogelijkheden en gooi het balletje op. Je weet nooit wat daaruit kan komen. Ben je freelancer? Dan ben je enerzijds flexibel, maar je hebt ook lopende samenwerkingen. Misschien kun je een stapje terug doen bij enkele opdrachtgevers. Als je het wilt is er altijd wel iets mogelijk, ook al lijkt dat niet zo.

Het kan ook zijn dat je uitgeteld bent van je werk doordat je het helemaal niet leuk vindt. Wil je het eigenlijk over een andere boeg gooien? Kijk dan wat mogelijk is om die stap te wagen. Ruimte nemen om te doen wat je leuk vindt, is zo belangrijk. Maak het bespreekbaar en durf die ruimte op te eisen. Ja, je moet keuzes maken en bent verantwoordelijk voor een mini-mensje.  Dat betekent niet dat jouw geluk achterop moet raken. Je wordt geen leuker mens als je niet gelukkig bent, zo gaf ook werkgelukdeskundige Michelle aan in één van onze interviews. Je kunt niet overal tegelijkertijd zijn en dat moet je leren accepteren.

Lees ook: Alle ballen hooghouden: dit is waarom het niet werk

Luister naar jezelf

Ons lichaam geeft al gauw aan wanneer het eigenlijk te veel wordt, maar toch gaan we vaak over onze eigen grenzen heen. Luister naar je lichaam en de signalen dat het afgeeft. Waarvan krijg je energie? Niet alles in het leven kan leuk zijn, maar je moet de dag ook niet met tegenzin beginnen. ‘Ja’ zeggen tegen een ander, bijvoorbeeld je baas, betekent dat je soms ‘nee’ zegt tegen jezelf. Daar kom je niet altijd onderuit, maar het moet niet de overhand nemen. Wees daarin kritisch. Vul je leven zo in dat het je energie geeft in plaats van energie wegneemt. “Soms moet je net de juiste handvatten hebben en een positieve schop onder je kont krijgen om het daadwerkelijk te doen”, aldus Michelle.

Plan je dag niet te vol

To-do-lijstjes brengen enige structuur in je dag, want je weet precies wat je moet doen. Een te lange to-do-lijst is daarbij echter de valkuil. Het lijkt efficiënt om ieder uur van de dag in te plannen, maar dat is het vaak niet – zeker niet als je thuiswerkt. Misschien kan je kind zich prima vermaken, maar als hij of zij iets nodig heeft, kan dit je planning in een mum van tijd omgooien. Daar moet je op voorbereid zijn en dat is helemaal niet erg. Je bent nou eenmaal moeder, je kunt niet alles tegelijkertijd doen. Je hebt helaas geen superkrachten, hoewel dat wel zo lijkt. Was het maar zo!

Probeer, waar het kan, de taken te verdelen over de dag of zelfs de week. Dit geldt niet alleen voor werk, maar ook voor huishoudelijke taken. Zo voorkom je frustratie en teleurstelling wanneer je opnieuw je lijstje niet af hebt gemaakt. Moet je vandaag per se taak A tot en met H doen, of is het eigenlijk onhaalbaar? Wees kritisch in de taken die je jezelf oplegt en wees ruim met je tijd.

Lees ook: 5x de grootste struggles in de combinatie werk en ouderschap

Tijd voor het gezin en werk

Routines brengen rust voor kinderen. Als ze wennen aan een bepaalde structuur, weten ze beter waar ze aan toe zijn. Houd hier rekening mee in de weekplanning. Probeer bijvoorbeeld op vaste momenten boodschappen te doen of schoon te maken. Werk je vanuit huis? Dan is die balans vinden als moeder extra belangrijk. Hoewel je enigszins flexibel moet zijn, is het ook belangrijk dat je kunt werken. Huishoudelijke klusjes wil je misschien even tussendoor doen als de kinderen op school zijn, maar daar kun je ze juist bij betrekken. Het is een ideale manier om je kind wat bij te brengen over de klusjes en je brengt wat extra tijd met elkaar door.

Neem je voor dat je tijdens de lunch, wanneer ze thuis zijn, mentaal ook aanwezig bent. Beantwoord niet nog even dat ene mailtje, maar doe je laptop dicht en wees er voor de koters. Dat is jullie tijd samen. Daarnaast is het sowieso goed om even je werk weg te leggen en niet achter je laptop te eten.

Het helpt ook om momenten samen in te plannen. Als werkende ouder(s) ben je vaak weg of druk met je werk. Op welke dag hebben jullie echt tijd voor elkaar? Neem je voor op zondag samen te ontbijten, te wandelen of iets leuks te doen. Je plant niets anders, ook geen sportactiviteiten of individuele uitjes. Dan zijn jullie écht samen. Is een hele zondag te veel? Dan kun je ook de ochtend of middag nemen. Er is geen quick fix, je moet zelf onderzoeken wat voor jullie werkt. Het is een kwestie van trial and error, aanpassen en doorgaan. Als je dat eenmaal onder de knie hebt, gaat het al een stuk beter!

Ben je benieuwd naar het interview met werkgelukdeskundige Michelle? Je kunt de video bekijken op ons YouTube-kanaal.

Beeld: Monstera via Pexels

interessant artikel? deel het bericht

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ZOEK PER CATEGORIE

Zoek

Ontvang de nieuwsbrief

Tijd voor jezelf

Het ultieme momentje voor jezelf, wekelijks in je inbox? Yes! Elke maandag sturen we je 3 bite-sized stukjes content, speciaal voor jou geselecteerd. Perfect voor als je 5 minuutjes voor jezelf hebt op de bank, in bed of – tja, laten we maar gewoon eerlijk zijn ;) – op de wc. 

Geen standaard nieuwsbrief, maar elke week jouw portie me-time. Mails om naar uit te kijken, voor en door zakenmama’s.