VOLG ZAKENMAMA OP INSTAGRAM

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Zakenmama in the spotlight: Chantal Jansen

Vier kinderen, meerdere afgeronde studies en een succesvol eigen bedrijf. Chantal doet het allemaal! In de rubriek ‘Zakenmama in the spotlight’ geven zakenmama’s regelmatig een kijkje in hun leven. Vandaag deelt Chantal haar ervaring als ondernemer en moeder van vier kinderen – en hoe ze dat allemaal als alleenstaande moeder regelt.

Ondernemer en moeder van vier kinderen: Chantal deelt haar ervaring

Bij Zakenmama willen we zoveel mogelijk mensen inspireren en laten zien dat we allemaal gewoon mensen zijn die hun best doen. Daarom zetten we regelmatig een zakenmama in de spotlight en doet zij haar verhaal. Chantal Jansen is ondernemer en moeder en deelt haar ervaring met Zakenmama. Ze vertelt over haar werk, haar scheiding en haar grootste dromen. Lees snel verder!

Wij zijn benieuwd: wie ben je, wat is je leeftijd en wat heb je gestudeerd?
“Hi! Ik ben Chantal Jansen, ik ben 37 jaar en ik kan wel zeggen dat ik van studeren houd. Ik ben ooit begonnen met een rechtenstudie aan de RU en een master strafrecht. Dit vond ik niks in de praktijk. Gelukkig beviel mijn master arbeidsrecht beter. Ondertussen ben ik ook geregistreerd casemanager ziekteverzuim geworden en ben ik ook maar de bachelor opleiding HRM gaan doen. Verder vind ik het heerlijk om losse cursussen en trainingen te volgen (teveel om op te noemen). Ik kijk uit naar mijn nieuwe uitdaging in september. Dan start ik namelijk met de Grotius academie specialisatie arbeidsrecht. Zin in!”

Hoe ziet jouw relatie eruit?
“Ik was meer dan tien jaar met mijn ex. Samen hebben wij vier kinderen gekregen. Maar helaas zijn we uit elkaar gegaan na de geboorte van mijn jongste. Mijn ex is nog in beeld voor de kinderen. Het is jammer dat dit zo is gelopen. Je hoopt natuurlijk samen gelukkig oud te worden en je kinderen dit mee te geven.”

Hoeveel kinderen heb je en hoe oud zijn ze?
“Ik heb vier kinderen. Jazzlyn is 7 jaar. Nathan is 5 jaar. Daniel is 4 jaar en Liam wordt in augustus 2 jaar. Januari is een drukke maand, want twee van de vier kinderen zijn in januari jarig. Ik ben zelf ook in januari jarig en Daniel begin februari. Best stressvol na een drukke decembermaand, haha!”

Vertel eens iets over je werk. Wat voor werk doe je en hoeveel uur per week ben je daarmee bezig?
“Ik heb in juli 2022 mijn baan in loondienst abrupt opgezegd om mijn droom als ondernemer voort te zetten. Ik wilde dit al een lange tijd. Mensen in mijn omgeving verklaarden mij voor gek, als alleenstaande moeder met een kleine van toen 11 maanden oud. Met mijn bedrijf Wetenswaardig adviseer ik startende werkgevers in het aannemen van hun eerste werknemers. Wat komt hier allemaal bij kijken en waar moet je aan denken? Ik ben hier momenteel een online programma voor aan het ontwikkelen om deze werkgevers te begeleiden. Daarnaast heb ik een hulplijn waarbij mijn klanten mij onbeperkt HR- en juridische vragen kunnen stellen. Ik doe trouwens ook nog interim opdrachten bij verschillende bedrijven. Ik denk dat ik gemiddeld wel 40 uur per week aan het werk ben, verdeeld over zeven dagen per week.”

Hoe ziet een gemiddelde (werk)dag er bij jou zo’n beetje uit?
“Om 06.00 uur word ik wakker gemaakt door de twee jongens die schreeuwen dat ‘schaapje’ zijn ogen open heeft. Dan sta ik op, ik kleed de kinderen aan en dan gaan we tandenpoetsen en gezicht wassen. Vaak gaan de kinderen al naar beneden terwijl ik mijzelf nog aan het klaarmaken ben. Beneden maak ik ontbijt voor ze, terwijl ik ook de schooltassen inpak en tegen de kinderen zeur dat ze moeten opschieten en hun schoenen aan moeten. De kinderen hebben gelukkig langzamerhand taakjes om het makkelijker te maken: Jazzlyn pakt de schooltassen, Daniel vindt het leuk om de vitamientjes uit te delen en Nathan doet standaard de gordijnen en de deur open. Om 08.00 uur vertrekken we naar de kinderopvang. Even een kusje en knuffel en door naar kantoor.

Ik werk meestal tot 16.00 uur zodat ik nog een uur speling heb om boodschappen te doen en te koken. Rond 17.00 uur haal ik de kinderen op. Meestal gaan we tegen 19.00 uur naar boven voor het avondritueel: douchen, voorlezen, dag doornemen en lekker slapen. De woonkamer schoonmaken, schoolspullen voor de volgende dag klaarleggen,  en nog even wat werken. Tegen 22.00 uur ga ik naar boven om te douchen en te slapen.”

Als je het wilt delen: hoeveel verdien je per maand?
“Dat verschilt per maand. Door het ondernemerschap kan ik in ieder geval goed rondkomen met mijn kinderen. De keerzijde is dat mijn inkomen sterk kan schommelen. Dit ondernemersrisico in combinatie met de grote verantwoordelijkheid als alleenstaande ouder van vier kinderen vind ik soms nog wel spannend.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Laten we eens stilstaan bij een mooi moment in jouw leven. Op welke ervaring ben jij als ondernemer en/of moeder het meest trots?
“Ik kan hier wel zeggen dat ik super trots ben dat ik de stap naar het ondernemerschap heb genomen. Maar uiteraard ben ik het meest trots op het neerzetten van vier gezonde kinderen op de wereld. Ik vind moeder worden het meeste speciale en bijzondere wat je kan overkomen. Ik weet als geen ander dat dit niet vanzelfsprekend is. Des te meer heb ik intens genoten van mijn zwangerschappen. Iedere kraamweek zag er anders uit en was bijzonder op zijn eigen manier. In mijn laatste kraamweek kon ik zo genieten van het zien van een grote zus en twee broers met hun kleine broertje. Dan ben ik dus een trotse moeder.”

Hoe ziet jouwdag eruit als er een kind ziek is?
“Met 4 kids is er altijd wel een ziek. Zeker in de eerste jaren werd ik regelmatig gebeld of ik mijn kind wilde komen ophalen. En dan heb ik het nog niet eens over het drama tijdens corona. Ik heb geluk dat ik – zelfs toen ik in loondienst was – gemakkelijk flexibel kon werken. Of dit nu op kantoor was of thuis. Of in de avonden nog wat uurtjes. Maar prettig is het zeker niet. Ongemerkt kreeg ik een drang om over te presteren om deze situaties te compenseren voor mijn werkgever.”

Heb je wel eens te maken gehad met momshaming?
“Ja hoor, genoeg! Ik werk natuurlijk veel en dat valt op als mijn kinderen naar de BSO moeten. Daar hebben mensen een mening over: ‘je neemt toch geen kinderen om ze zoveel naar de opvang te brengen.’ Ook heb ik via een collega wel eens teruggekregen dat collega’s commentaar hadden dat mijn kinderen regelmatig in beeld waren bij Teams-meetings. En commentaar dat ik altijd tegen 16.00 uur naar huis ging om eerst te koken. Ik moet zeggen dat ik dit gelukkig makkelijk naast mij kan neerleggen. Het is mijn leven en het zijn mijn keuzes.”

Bij Zakenmama houden we van groots denken. Wat zijn jouw zakelijke dromen of ambities voor de toekomst?
“Mijn ultieme droom is dat Wetenswaardig dé plek is voor startende werkgevers. Dat iedere startende werkgever het online programma volgt en hiermee gaat voor goed werkgeverschap. Daarnaast is mijn droom om mijn werk zo in te kunnen delen, dat ik mijn werk overal ter wereld kan doen en de financiële vrijheid heb om mijn kinderen de hele wereld te laten zien. Het lijkt mij een geweldig idee om een halfjaar of een jaar met hen te reizen of in een ander land te wonen. Er is zoveel wat ik ze wil laten zien!”

Wat voor advies zou jij je jongere zelf geven met de kennis die je nu hebt?
“Ik ben eigenlijk wel trots op hoe ik het vroeger heb gedaan. Ik heb veel gereisd en geleefd voordat ik moeder werd. Mijn jongere ik had ik geadviseerd om dit nog meer te doen. Om wel dat halfjaar naar Zuid Afrika te gaan voor vrijwilligerswerk. Ik heb een tijd gehad dat ik – vanwege gebeurtenissen – dacht dat ik nooit moeder zou worden. Dit maakte mij erg onzeker. Met de wijsheid van nu had ik tegen mijn jongere ik willen zeggen: het komt allemaal goed!”

Wat zou je andere zakenmama’s graag mee willen geven?
“Ik zou heel graag aan andere zakenmama’s willen meegeven: ‘waar een wil is, is een weg’. Als ik zie waar ik nu sta en waar ik vandaan ben gekomen, dan is dit met name door mijn doorzettingsvermogen gekomen. Door niet enkel te blijven denken, maar gewoon te doen en te proberen. Laat je niet tegenhouden door opmerkingen of scheve gezichten van andere mensen die ‘vinden’ dat je een keuze moet maken of dat je er meer voor je kinderen moet zijn of dat je hen tekort doet. Ik krijg vaak de vraag ‘hoe doe jij dat toch alleen met vier kinderen?’ Ik probeer dan uit te leggen dat je met meerdere kinderen leert loslaten en je kinderen zelf meer verantwoordelijkheid laat nemen.

Ook is het sleutelwoord ‘pick your battles’. Maak niet overal een strijd van, maar bedenk steeds of dit is waar je je druk om wilt maken. Daar waar ik bij mijn eerste nog super netjes was bij het eten (niet knoeien et cetera) zet ik bij mijn jongste het bord met een lepel neer en zoek het uit. ;-)”

Deel ook jouw verhaal

Mooi advies! Wil je meer weten over Chantal en haar bedrijf? Check dan haar Instagram-pagina. Ben jij moeder, werk je als ondernemer of in loondienst en wil je ook jouw ervaring delen met andere zakenmama’s? Vul dan het formulier in voor Zakenmama in the spotlight!

Lees ook: Zakenmama in the spotlight: Ramona Verheij

interessant artikel? deel het bericht

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ZOEK PER CATEGORIE

Zoek

Ontvang de nieuwsbrief

Tijd voor jezelf

Het ultieme momentje voor jezelf, wekelijks in je inbox? Yes! Elke maandag sturen we je 3 bite-sized stukjes content, speciaal voor jou geselecteerd. Perfect voor als je 5 minuutjes voor jezelf hebt op de bank, in bed of – tja, laten we maar gewoon eerlijk zijn ;) – op de wc. 

Geen standaard nieuwsbrief, maar elke week jouw portie me-time. Mails om naar uit te kijken, voor en door zakenmama’s.