Het is dé tip die je als (aanstaande) ouder maar al te vaak hoort: slapen wanneer je kindje slaapt. Een hele goede tip, want de eerste maanden vragen om veel flexibiliteit en gewenning. Een uurtje slaap pakken waar mogelijk is dan geen overbodige luxe. Maar hoeveel uur slaap kunnen ouders met een baby écht verwachten? We vroegen de Zakenmama community via Instagram om hun ervaringen met slapen als nieuwe ouders te delen.

Slaap van een baby
De meeste mensen weten wel dat gebroken nachten er na de bevalling bij horen. Het is toch even wennen en je zult er ‘s nachts vaak uit moeten om te voeden of te verschonen. De eerste weken slaapt een baby per etmaal zo’n veertien tot achttien uur. Die slaapjes duren zo’n 50 tot 60 minuten en zijn verdeeld over de dag. ‘s Nachts slaapt je kind misschien een paar uurtjes achter elkaar, maar het ritme zal er niet uitzien zoals dat van jullie. Die acht uur kwalitatieve slaap wordt dan best lastig om vol te krijgen. Pas na een week of zes begint je kindje een slaapritme te ontwikkelen. Naarmate de tijd vordert zal het grootste gedeelte van de slaap ‘s nachts plaatsvinden en slaapt je baby overdag nog maar een paar uurtjes. Dat verschilt natuurlijk wel per kind. Het kan goed zijn dat jouw baby meer of minder slaapt dan het gemiddelde, of al snel ‘s nachts doorslaapt.
Lees ook: Zo kom je de dag door na een gebroken nacht
Hoeveel slapen nieuwe ouders?
Allemaal leuk en aardig, maar hoeveel slaap krijgen de meeste ouders dan eigenlijk? We vroegen meerdere (nieuwe) ouders om hun ervaringen met het slapen te delen. Dat de baby daar veel invloed op heeft, blijkt wel uit jullie antwoorden. De meeste zakenmama’s, met kindjes van 2,5 week tot 10 maanden, slapen zo’n 5 á 6 uur per nacht. Bij de één sliep de baby al vroeg door, terwijl de ander de uren per nacht bij elkaar moet optellen.
Gelukkig is er nog hoop. Van de zakenmama’s die hebben gereageerd slaapt ruim 67% maar liefst 7 tot 9 uur per nacht. Dat klinkt in ieder geval goed! Hoewel de meesten daarvan kinderen van 1.5 jaar of ouder hebben, zit er zelfs een moeder tussen met een baby van 3 maanden oud. Genoeg slapen is dus mogelijk, zelfs met een pasgeboren baby. Let wel dat het misschien dan niet zoveel uur aaneengesloten is en hoeft te zijn. 😉
Slaaptips voor baby’s
Een baby heeft genoeg slaap nodig om te kunnen groeien en zichzelf te ontwikkelen. Maar wat heeft een baby nodig voor een goede nachtrust? Allereerst is een prettige omgeving key voor een goede nachtrust. Zorg voor een aangename temperatuur in de slaapkamer en doe alleen ‘s nachts de gordijnen dicht. Houd het moment vlak voor het slapengaan rustig. Een slaaproutine kan je baby ook helpen om te wennen aan het slapengaan. Denk aan een boekje voorlezen, een slaapliedje zingen of een speciaal muziekje aanzetten.
Tips en ervaringen met slapen van nieuwe ouders
Een goede nachtrust is dus heel belangrijk. Niet alleen voor de baby, maar zeker ook voor de ouders. De dag erna moet je waarschijnlijk gewoon weer werken, en dat gaat het best als je goed uitgerust bent. Je kunt namelijk wel degelijk uitgeput raken door een baby.
De community van Zakenmama weet maar al te goed hoe slopend die nachten kunnen zijn en ze geven daarom een paar gouden tips. Eén van de zakenmama’s adviseert om een vast bedritueel op vaste tijden aan te houden. Niet alleen thuis, maar ook als de kleine uit logeren gaat en op vakantie. Bij hun thuis werkt dit goed. Onze eigen Celine merkt ook dat een vast ritueel key is bij haar thuis. Vast bedritueel was bij haar op vakantie ook de uitkomst om de kids in het vliegtuig te laten slapen.
Daarnaast wordt yoga nidra aangeraden om lekker relaxed de dag af te sluiten. Omgekeerd uitgeslapen wordt ook genoemd, wat inhoudt dat je op hetzelfde tijdstip als je kind naar bed gaat. Als je dan vroeg op moet – bijvoorbeeld omdat je kind graag om half 5 ‘s ochtends klaarwakker is – heb je in ieder geval genoeg geslapen.
Een andere optie die meerdere zakenmama’s aanraden is het inhuren van een ‘night nanny’. Deze nachtoppas neemt de zorgtaken ‘s nachts over, waardoor je met een gerust hart kunt (en blijft!) slapen. Sommige nachtoppassen regelen ook het ontbijt van de kindjes, zodat jij de ochtend rustig kunt beginnen. Zeker een aanrader als de korte nachten je opbreken of je kindje de dag vaak extra vroeg begint. Lukt het slapen echt niet en heb je van alles geprobeerd? Schroom dan niet om professionele hulp in te schakelen. Een slaapcoach heeft meerdere zakenmama’s enorm geholpen, geven ze aan, en is een echte uitkomst als het slapen een terugkerend probleem is. Durf om hulp te vragen, daar hebben jullie alleen maar baat bij!