VOLG ZAKENMAMA OP INSTAGRAM

Search
Close this search box.

8 moeders vertellen over momshaming op de werkvloer

Als moeder wil je natuurlijk het beste voor je kind, maar tegelijkertijd is het ook belangrijk om aan jezelf te werken. Veel moeders kiezen ervoor om parttime of fulltime te werken. Hartstikke goed als je het ons vraagt. Helaas denkt niet iedereen daar zo over. We vroegen aan de community naar hun ervaringen met momshaming over het werk. Van subtiele opmerkingen tot duidelijke veroordelingen: dit zijn de verhalen van acht werkende moeders*.

Momshaming over werk: 8 moeders delen hun ervaringen

1. Verlof en vakantie
“Ik ben in juli teruggekeerd na zwangerschapsverlof en ik wilde in oktober samen met mijn man genieten van de herfstvakantie, waarop mijn collega zei: ‘Vakantie? Jij hebt toch al genoeg verlof gehad dit jaar?’ Uh, sorry?! Zulke opmerkingen maken mij vooral boos. Waar bemoeit men zich mee? Ik probeer mij hierdoor niet te laten leiden en te doen wat ik/wij vinden dat goed is.” – Lisan, 31 jaar, 1 kind

2. Werk belangrijker dan kind
“Mijn ervaring: dat het slecht is als je (veel) werkt, want dan zou je dat belangrijker vinden dan je kind. Dat vond ik wel vervelend om te horen.” – Sascha, 38 jaar, 2 kinderen

3. Neiging om te verantwoorden
“Het maakt mij defensief. Ik heb het gevoel dat ik altijd moet benadrukken dat ik op vrijdag thuis ben met m’n zoon. Dat mijn zoon met vier korte dagen minder uren op de opvang is dan ‘hun’ 3 lange dagen. Kortom: dat ik me moet verantwoorden. Regelmatig kreeg ik opmerkingen als ‘kinderen zijn beter af bij hun moeder’, ‘kinderen op de opvang hebben veel stress’ of ‘ik zou mijn kind nooit zoveel naar de opvang sturen’. 

Ik woon en werk in Zwitserland: ik voel echter de mening en het oordeel van m’n Nederlandse familie en vrienden veel sterker dan van mijn internationale collega’s en vrienden. Ik heb weinig Zwitsers om me heen, die schijnen ook erg last te hebben van momshaming. In het internationale wereldje lijkt het heel gewoon om fulltime werken en voel ik veel minder oordeel.

Ik ben ervan overtuigd dat we veel meer moeten inzetten op de rol van vaders en dat zij ruimte moeten krijgen om betrokken vader te zijn. Ik heb 16 weken betaald ouderschapsverlof mogen invoeren (alle ouders) en dit heeft het gesprek binnen ons bedrijf heel positief veranderd.” – Liana, 44 jaar, 1 kind

Lees ook: We moeten eens kappen met momshaming van werkende moeders

4. Ideale balans
“Mensen zijn altijd heel verbaasd dat je ‘zo veel’ werkt. Maar ik kan daar niet veel mee. Ik hou van mijn werk en mijn kind en dit is voor ons de ideale balans. Ik kreeg ook te horen dat ik zeker minder ging werken als de kleine er zou zijn, en dat mijn partner meer moest gaan werken.“ – Veerle, 34 jaar, 1 kind

5. Commentaar van collega’s en (schoon)familie
“Bij eerste zwangerschap besloot ik nadien dezelfde uren te blijven werken. Daar kwam veel commentaar op van vooral vrouwelijke collega’s die al kinderen hadden. Ook vanuit (schoon)familie kwam het nodige aan commentaar. Het gaf een vervelend gevoel, alsof ik me moest verantwoorden aan anderen zonder dat deze op de hoogte waren van alle ins en outs. Van collega’s kreeg ik de opmerking dat ik nog wel zou zien dat blijven werken en moeder zijn niet te combineren valt.” – Natalia, 50 jaar, 2 kinderen

6. Fulltime werken als normaal
“Altijd krijg je die vraag als je zegt dat je drie kinderen hebt: hoe doe je dat met een fulltime baan? Dat vragen ze nooit aan mijn man. Het is heel goed om hier aandacht aan te besteden, vooral om fulltime werken onder vrouwen als ‘normaal’ te gaan zien.” – Debby, 39 jaar, drie kinderen

7. Ze zijn maar een keer klein
“Een opmerking die mij is bijgebleven: ‘Blijf je zoveel werken joh? Dat zou ik niet kunnen hoor, ze zijn maar een keer klein.’ De opmerkingen deden me eigenlijk niet zoveel omdat ik heel sterk de overtuiging heb dat het goed is om als ouder ook je eigen belang in de gaten te houden. Dus dit had geen invloed op mijn keuzes.” –  Robin, 32 jaar, 1 kind

8. Nooit goed
“De opmerking: 4 dagen werken is te veel, want dan zie je je kind maar 3 dagen. Het voelt alsof het nooit goed is, wat ik ook doe als werkende moeder.” – Fay, 32 jaar, 1 kind

Deel jouw verhaal

Jij bent niet de enige die met dit soort opmerkingen en vooroordelen worstelt. Er zijn nog veel meer moeders die ervaringen hebben met momshaming vanwege hun werk, en daar kunnen we samen iets aan doen. Het is belangrijk om over dit soort onderwerpen te praten, om het gesprek te openen en mensen bewust ervan te maken. Dan komt er een beweging en kunnen we er met z’n allen iets aan doen.

Ben je op zoek naar gelijkgestemde, werkende moeders en hun verhalen? Of ben je benieuwd naar meer tips, inspirerende quotes en grappige sketches? Volg ons dan op Instagram.

* Wegens privacyredenen zijn de namen gefingeerd. De namen zijn bekend bij de redactie.

 

Beeld: © EKATERINA BOLOVTSOVA via Pexels

interessant artikel? deel het bericht

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ZOEK PER CATEGORIE

Search

Ontvang de nieuwsbrief

Tijd voor jezelf

Het ultieme momentje voor jezelf, wekelijks in je inbox? Yes! Elke maandag sturen we je 3 bite-sized stukjes content, speciaal voor jou geselecteerd. Perfect voor als je 5 minuutjes voor jezelf hebt op de bank, in bed of – tja, laten we maar gewoon eerlijk zijn ;) – op de wc. 

Geen standaard nieuwsbrief, maar elke week jouw portie me-time. Mails om naar uit te kijken, voor en door zakenmama’s.