Bekijk hier de nieuwste aflevering!

Financiële vrijheid: wat betekent dat voor jou?

Financiële vrijheid: een term die jij wellicht anders invult dan je buurvrouw. Het hoeft niet per se te gaan om een goed gevulde bankrekening. Financiële vrijheid heeft vaak te maken met een gerust gevoel hebben over je financiële situatie en tijd kunnen besteden aan de dingen die er voor jou toe doen. In dit artikel gaan we dieper in op hoe financiële vrijheid ingevuld kan worden én hoe je het kunt bereiken.

financiële vrijheid voor moeders
© Karolina Grabowska via Pexels

Vrijheid om keuzes te maken

Bij het begrip ‘financiële vrijheid’ denk je misschien al snel aan ‘financiële onafhankelijkheid’: als vrouw je eigen geld verdienen en dus niet afhankelijk zijn van een partner. Je bent zelfredzaam en je zit dus niet ‘aan je partner vast’ vanwege het geld dat hij in het laatje brengt. Maar financiële vrijheid betekent niet voor alle vrouwen hetzelfde als onafhankelijkheid. Misschien kun jij prima rondkomen met jullie gezamenlijke inkomen en kies je zélf waar je jullie geld aan uitgeeft, maar is stoppen met werken tegelijkertijd geen optie. Als jij dit niet vervelend vindt en je bent tevreden met de situatie, dan kun je je absoluut ook ‘financieel vrij’ voelen.

Er bestaat dus niet één vastomlijnde betekenis van financiële vrijheid. Financiële vrijheid heeft met name te maken met keuzevrijheid: wat vind jij belangrijk in het leven? En welk geldbedrag heb je hier dan voor nodig? Het is superinteressant en waardevol om eens stil te staan bij deze vraag. Wil jij het liefst heel veel geld verdienen om lekker riant te kunnen leven? Niet twee keer hoeven nadenken bij het kopen van een mooie tas? Of betekent financiële vrijheid voor jou een stabiel modaal inkomen en twee keer per jaar op vakantie? Hoe jij je leven wilt inrichten, bepaalt dus eigenlijk de betekenis van financiële vrijheid.

Dat financiële vrijheid verschillende invullingen heeft, neemt niet weg dat we wel iéts algemeens kunnen zeggen. Uit onderzoek van Bank of America onder 3500 vrouwen blijkt dat vrouwen zich vooral financieel vrij voelen als ze schuldenvrij zijn, een financiële buffer hebben en geen financiële steun uit hun omgeving nodig hebben.

Komst van een kind

Als je in een nieuwe fase van je leven komt, ga je soms anders kijken naar je financiële vrijheid. Denk maar aan het krijgen van kinderen: voor veel vrouwen een moment waarop ze heel bewust gaan kijken of ze wel financieel stabiel zijn. Een kind kost behoorlijk wat geld, dus er wordt een extra spaarrekening geopend. Het geeft je als moeder toch een fijn gevoel als je weet dat je kind met een maandelijks spaarbedrag later kan gaan studeren. Dat is alvast een zorg minder.

Bij de komst van een kind wordt ook gekeken hoeveel beide partners blijven werken. Wellicht dat een van jullie – al dan niet tijdelijk – minder wil gaan werken. Als dit niet mogelijk is omdat je dan niet meer kunt rondkomen, ervaar je minder financiële vrijheid. Want je zit ‘ergens aan vast’ wat niet jouw keuze is.

Financiële vrijheid in ondernemen

Een ander voorbeeld: je maakt de overstap van in loondienst werken naar ondernemen. Ondernemen is een spannende stap, waarbij je financiële vrijheid in de startfase meestal minder is. Als ondernemer begin je vaak met het investeren van je eigen geld en brengt je bedrijf niet altijd meteen brood op de plank. Je zorgt voor een financiële buffer, om minder goede periodes door te kunnen komen. Ook moet je gaan nadenken over later: niemand anders zorgt nu meer voor een spaarpotje voor je oude dag.

Maar van je passie je werk kunnen maken, én je tijd flexibel kunnen indelen voor werk, gezin en leuke dingen doen, kan juist uiteindelijk een enorm gevoel van financiële vrijheid geven.

In welke fase van je leven je ook zit: je financieel vrij voelen gaat dus vaak samen met het voelen van een zekere mate van rust. Je weet hoe je ervoor staat, én je hebt er vertrouwen in dat dit nog wel even zo zal blijven.

Financiële vrijheid creëren

Niet al te veel na hoeven nadenken over geldzaken lijkt dus een belangrijk kenmerk van financiële vrijheid. Wat hierbij helpt is goed inzicht hebben in je inkomsten en uitgaven, slimme keuzes maken wat betreft je vaste lasten en een buffer opbouwen voor onvoorziene uitgaven. Dan kun je het daarna weer wat meer loslaten.

Er zijn ook steeds meer vrouwen die ervoor kiezen om zich te verdiepen in financiële mogelijkheden, zodat ze meer kunnen leven van hun passieve vermogen. Simpeler gezegd: minder (of helemaal niet) hoeven werken voor je geld, maar een inkomen hebben door te investeren in bijvoorbeeld vastgoed of beleggingen. Misschien heb je wel eens gehoord over de beweging FIRE (Financial Independence Retire Early). FIRE is afkomstig uit de Verenigde Staten en ook steeds meer Nederlandse vrouwen zijn hier enthousiast over. FIRE in een notendop: zo min mogelijk uitgeven en zoveel mogelijk beleggen, zodat je eerder kunt stoppen met werken. Klinkt mooi, maar het vraagt in de praktijk wel om opofferingen en veel doorzettingsvermogen.

Vrouwen zijn de beste beleggers

We gaan nog even terug naar dat beleggen, iets waar steeds meer vrouwen – met name in de leeftijd van 25 tot 35 jaar – zich mee bezig houden. Want sparen met die lage rente? Daar heb je tegenwoordig weinig aan. Beleggen was lange tijd vooral iets voor mannen (inclusief whisky en sigaren) maar vrouwen weten de weg naar de beurs steeds beter te vinden. Er zijn ook steeds meer handige hulpmiddelen om te beleggen, zoals podcasts en apps.

En dat beleggen doen vrouwen behoorlijk goed! Uit onderzoek blijkt zelfs dat vrouwen beter zijn in beleggen dan mannen. Beleggingsexpert en auteur van het boek ‘Blondjes Beleggen Beter’ Janneke Willemse legt het uit op haar website: “Over het algemeen nemen vrouwen minder risico, nemen ze op tijd verlies, doen ze beter hun huiswerk en beleggen ze meer voor de lange termijn.”

Op welke wijze jij jóuw financiële vrijheid ook nastreeft en wenst in te vullen, wij gunnen jou die vrijheid! Je geen zorgen hoeven maken over geld? Dat is eigenlijk niet in geld uit te drukken.

 

interessant artikel? deel het bericht

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ZOEK PER CATEGORIE

Ontvang de nieuwsbrief

Tijd voor jezelf

Het ultieme momentje voor jezelf, wekelijks in je inbox? Yes! Elke maandag sturen we je 3 bite-sized stukjes content, speciaal voor jou geselecteerd. Perfect voor als je 5 minuutjes voor jezelf hebt op de bank, in bed of – tja, laten we maar gewoon eerlijk zijn ;) – op de wc. 

Geen standaard nieuwsbrief, maar elke week jouw portie me-time. Mails om naar uit te kijken, voor en door zakenmama’s.