VOLG ZAKENMAMA OP INSTAGRAM

Search
Close this search box.

Een kinderdagverblijf zoeken: waar moet je op letten?

Bij het zoeken van een kinderdagverblijf wil je zeker weten dat je de juiste beslissing maakt. Dat kan nog best lastig zijn, want de keuze is vaak reuze. Waar moet je allemaal op letten? Wat zou je het beste kunnen vragen en wat moet je weten voordat je ergens gaat informeren? Soms zie je door de bomen het bos niet meer en dat begrijpen we heel goed. We zetten daarom de zaken even voor je op een rijtje, zodat je straks met een gerust hart een kinderdagopvang kunt zoeken voor je koter(s).

Hier kun je op letten bij het zoeken naar een kinderdagverblijf

Als een kindje naar de opvang gaat, kun je ervoor kiezen hoeveel dagen hij of zij gaat. Of het nou gaat om één dagdeel of om vijf dagen per week, je wilt natuurlijk wel dat dit een opvang is die in lijn ligt met jouw normen en waarden, en waar je je kind met een gerust hart naar toe brengt. Bij veel ouders schiet de vraag ‘hoe vind ik een goede kinderdagopvang?’ dan al gauw door het hoofd. Heel begrijpelijk, want je wilt er zeker van zijn dat je de juiste opvang kiest. Daarom is het verstandig om een aantal punten na te lopen. De acht tips hieronder kunnen je een handje helpen.

1. Maak een lijstje met je wensen

Ga je van start met het zoeken naar een kinderdagverblijf? Bedenk van tevoren wat je verwachtingen zijn en wat je belangrijk vindt. Wil je dat je kindje in een groep komt met verschillende leeftijden (verticale groepen), of dat hij samen zit met kinderen van zijn eigen leeftijd (horizontale groepen)? Hoeveel dagen per week breng je je kind naar de kinderdagopvang en welke tijden passen daarbij? Je kunt ook enkele dagen een andere oppas inschakelen, zoals de opa en/of oma. En hoeveel wil je maximaal kwijt zijn aan de opvang? Allemaal zaken om eens goed over na te denken. Twijfel je of je liever voor een gastouder wilt kiezen? Ook dan zijn onderstaande tips belangrijk.

2. Bezoek meerdere kinderdagverblijven

Als je je wensenlijstje hebt gemaakt, wordt het tijd om een aantal kinderdagverblijven te bezoeken. Vraag bij meerdere plekken een rondleiding aan zodat je de sfeer kunt proeven. Het kan fijn zijn om een kinderdagverblijf te kiezen dat vlakbij je huis of werk is, zodat je er snel naartoe kunt.

Er zijn een aantal punten waar je naar kunt kijken. Hoe zit het bijvoorbeeld met dutjes en waar slapen ze? Wat voor speelgoed bieden ze aan en hoe zit het met buiten spelen? Is alles schoon genoeg? Let ook op hoe de medewerkers omgaan met de kinderen. De toon die ze gebruiken en of ze praten op ooghoogte kan wel degelijk verschil maken. Als je twijfelt tussen verschillende kinderdagverblijven vanwege de prijs, is het verstandig om te kijken wat zij aanbieden. Het ene verblijf is misschien goedkoper, maar waarschijnlijk moet je dan zelf voorzien in luiers en dergelijke. Kom zoveel mogelijk te weten zodat je niet voor verrassingen staat.

Lees ook: Kinderdagopvang wordt duurder: wat houdt het in?

3. Controleer of alles in orde is

Een kinderdagverblijf zoeken kan best overweldigend zijn, maar het is zo belangrijk om te checken of alles helemaal in orde is. Zo moet een verblijf voldoen aan een aantal eisen. Dit wordt door de GGD gecontroleerd en is terug te vinden in het Landelijk Register Kinderopvang. Daarnaast is goed om te checken of zij een certificaat Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector (HKZ) hebben. Volgens de website van HKZ betekent een dergelijk certificaat dat ze hun zaakjes op orde hebben en dat zij de klanten (oftewel jullie en de kinderen) centraal stellen.

4. Oudercommissie

Een oudercommissie houdt een oogje in het zeil. Handelt het kinderdagverblijf wel goed en verloopt alles zoals het moet? Of ben je ergens niet zo blij mee en zou je het graag anders zien? Dan kun je dat aan de oudercommissie laten weten.

5. Vraag naar eventuele extra kosten

Je wilt natuurlijk niet voor onvoorziene kosten komen te staan. Vraag de medewerkers of er sprake is van extra kosten voor bijvoorbeeld het eten, de luiers, doekjes etcetera. Misschien zit dit bij de prijs voor de opvang inbegrepen, maar misschien ook niet. Zodra je de kosten weet, kun je controleren of deze ook overeenkomen met de maximale prijs die de wet hanteert.

6. Eigen lunch of van het verblijf

Neemt je kindje zelf lunch mee, of wordt er eten aangeboden op het verblijf? In het laatste geval wil je navragen wat er wordt aangeboden. Wat staat er over het algemeen op het menu? Als dat niet overeenkomt met jouw voedingswensen, kun je vragen of dit aangepast kan worden. Bij sommige kinderdagverblijven verzorgen ze zelfs al het avondeten van de kindjes. Bepaal of je dit wel of niet prettig vindt.

7. Ga in gesprek met de medewerkers

Hoe gaan de medewerkers met de kinderen om en hoeveel vast pedagogische medewerkers zijn er in elke groep aanwezig? Ga in gesprek met de medewerkers van de opvang. Vraag onder andere hoeveel kinderen er in één groep zitten, van welke leeftijd zij zijn en hoeveel kinderen een begeleider onder zijn of haar hoede heeft. Krijgt jouw kind wel genoeg aandacht? Houden ze een algemeen ritme aan, of volgen ze het ritme van jouw kindje? Hoe ziet een dag voor jouw kind er op het verblijf uit en welke activiteiten worden er gedaan? Wat is de opvoedmethode en wat gebeurt er in geval van ziekte? Dit zijn de mensen die straks een dag(deel) voor jouw kindje zorgen. Schroom dus niet om heel veel te vragen, want geen enkele vraag is overbodig of te veel.

Lees ook: Een ziek kind: hoe los je het op met werk?

8. Communicatie is belangrijk

De communicatie van een kinderdagverblijf is heel belangrijk. Krijg je bijvoorbeeld meerdere keren per dag een appje met een update en/of foto’s? Hoe wordt er überhaupt met ouders gecommuniceerd, waarover en hoe vaak? Je wilt waarschijnlijk wel graag op de hoogte worden gehouden van de progressie van je kind. Hoe regelen zij dat? En hoe gaan ze bijvoorbeeld om met schermtijd en sociale media?

Zo op het oog lijken het natuurlijk veel punten en dat zijn het ook zeker. Toch is het wel heel belangrijk om dit soort vragen te stellen, zodat je zoveel mogelijk informatie binnen weet te halen. Ze zijn immers wel verantwoordelijk voor jouw kind, dus je wilt honderd procent zeker zijn van je keuze. Met deze tips vind je vast het kinderdagverblijf dat het beste bij jou en je kindje past!

Beeld: Pavel Danilyuk via Pexels

interessant artikel? deel het bericht

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ZOEK PER CATEGORIE

Search

Ontvang de nieuwsbrief

Tijd voor jezelf

Het ultieme momentje voor jezelf, wekelijks in je inbox? Yes! Elke maandag sturen we je 3 bite-sized stukjes content, speciaal voor jou geselecteerd. Perfect voor als je 5 minuutjes voor jezelf hebt op de bank, in bed of – tja, laten we maar gewoon eerlijk zijn ;) – op de wc. 

Geen standaard nieuwsbrief, maar elke week jouw portie me-time. Mails om naar uit te kijken, voor en door zakenmama’s.