Bekijk hier de nieuwste aflevering!

Hoe bereken je kinderopvangtoeslag?

Als jij als zakenmama te maken hebt met een kind of meerdere kinderen op de kinderopvang, dan is er een kans dat je te maken hebt met kinderopvangtoeslag. Stel dat er iets wijzigt in je werk waardoor je meer of juist minder uur gaat werken, dan heeft dit effect op jouw kinderopvangtoeslag. Maar dat niet alleen, kinderopvangtoeslag is van best wat zaken afhankelijk. Het is daarom belangrijk om goed bij te houden of je het juiste bedrag ontvangt. In dit artikel leggen we je uit hoe je kinderopvangtoeslag kunt berekenen. 

Kinderopvangtoeslag berekenen

Stel je wilt van baan wisselen of je wilt minder uren gaan werken. Dan wil je wellicht uitrekenen wat er verandert in salaris, maar het is ook belangrijk om uit te rekenen wat er in kosten aan opvang en te ontvangen kinderopvangtoeslag gaat veranderen. De hoogte van de kinderopvangtoeslag hangt af van diverse factoren, zoals het gezamenlijke gezinsinkomen, het aantal kinderen dat naar de opvang gaat, de maandelijkse opvanguren per kind, de uurprijs van de opvang en de leeftijd van de kinderen. Al deze variabelen spelen een rol bij het bepalen van de uiteindelijke toeslag die ouders ontvangen voor kinderopvang.

Stappenplan uitrekenen kinderopvangtoeslag

Wil je zelf berekenen op hoeveel kinderopvangtoeslag je recht hebt kun je onderstaande stappen volgen:

  1. Verzamel de gegevens: Zorg ervoor dat je de volgende gegevens bij de hand hebt:
    • Het nieuwe bruto salaris waarvoor je de kinderopvangtoeslag wilt berekenen.
    • Het huidige bruto salaris waarvoor je momenteel kinderopvangtoeslag ontvangt (indien van toepassing).
    • Het aantal kinderen dat naar de opvang gaat.
    • Het aantal opvanguren per kind per maand.
    • De uurprijs van de kinderopvang.
  2. Controleer de kinderopvangtoeslagtabel: Op de website van de overheid vind je een kinderopvangtoeslag tabel, deze heb je nodig. Ga naar de website van de Rijksoverheid en zoek naar de kinderopvangtoeslagtabel. Hierin staan de inkomensgrenzen en percentages voor de toeslag op basis van het gezamenlijke inkomen. (Tabel kinderopvangtoeslag 2023 vind je hier).
  3. Bereken het belastbaar gezinsinkomen: Tel het nieuwe bruto salaris op bij het gezamenlijke inkomen van je partner, als dat van toepassing is. Dit geeft het belastbaar gezinsinkomen waarop de kinderopvangtoeslag wordt gebaseerd.
  4. Bereken de nieuwe kinderopvangtoeslag: Gebruik de gegevens over het belastbaar gezinsinkomen, het aantal kinderen in de opvang, het aantal opvanguren en de uurprijs van de opvang om de nieuwe kinderopvangtoeslag te berekenen volgens de tabel van de Belastingdienst.
  5. Will je het verschil in toeslag berekenen? Vergelijk dan de bedragen. Trek het nieuwe bedrag aan kinderopvangtoeslag af van het huidige bedrag dat je ontvangt (als je al kinderopvangtoeslag ontvangt) om het verschil te berekenen.

Let op: kinderopvangtoeslag kan elk jaar veranderen!

Houd er rekening mee dat de kinderopvangtoeslag elk jaar kan veranderen, dus het is altijd verstandig om de meest recente informatie en cijfers te gebruiken voor een nauwkeurige berekening. Voor een gedetailleerde en nauwkeurige berekening van de kinderopvangtoeslag is het ook aan te raden om gebruik te maken van de online rekenhulpen die beschikbaar zijn op de officiële websites van de Belastingdienst of de Rijksoverheid.

Kinderopvangtoeslag berekenen 2023
Bron: Rijksoverheid

Lees ook: Berekenen salaris fulltime naar parttime

Wanneer heb je geen recht op kinderopvangtoeslag?

Er zijn verschillende situaties waarin je geen recht hebt op kinderopvangtoeslag in Nederland. Hier zijn enkele veelvoorkomende redenen waarom je mogelijk geen recht hebt op deze toeslag:

  1. Geen kinderen in de opvang: Kinderopvangtoeslag is bedoeld om ouders financieel te ondersteunen bij de kosten van kinderopvang wanneer zij werken, een opleiding volgen of een traject naar werk doorlopen. Als je geen kinderen hebt die gebruikmaken van formele kinderopvang, kom je niet in aanmerking voor de toeslag.
  2. Geen rechtmatig verblijf in Nederland: Om in aanmerking te komen voor kinderopvangtoeslag, moet je kind een rechtmatig verblijf in Nederland hebben. Als je kind geen Nederlandse nationaliteit heeft of niet voldoet aan de regels voor rechtmatig verblijf, heb je geen recht op kinderopvangtoeslag.
  3. Partner met te hoog inkomen: Het recht op kinderopvangtoeslag is inkomensafhankelijk. Als het gezamenlijke (gezins)inkomen te hoog is, kun je geen aanspraak maken op kinderopvangtoeslag. De inkomensgrenzen worden elk jaar vastgesteld en kunnen variëren afhankelijk van het aantal kinderen in de opvang.
  4. Te hoge kosten van kinderopvang: Hoewel kinderopvangtoeslag bedoeld is om ouders te ondersteunen bij de kosten van kinderopvang, is er een maximumbedrag dat wordt vergoed. Als de kosten van de kinderopvang te hoog zijn, boven het maximumbedrag dat in aanmerking komt voor toeslag, krijg je mogelijk geen kinderopvangtoeslag of slechts een gedeeltelijke toeslag.
  5. Geen formele kinderopvang: Kinderopvangtoeslag is alleen van toepassing op formele kinderopvanginstellingen die zijn geregistreerd bij de gemeente en voldoen aan bepaalde kwaliteitsnormen. Als je gebruikmaakt van informele opvang, zoals oppas door familieleden of vrienden, kom je niet in aanmerking voor kinderopvangtoeslag.

Het is belangrijk om altijd de meest actuele informatie te raadplegen op de officiële website van de Belastingdienst of de toeslagen-website om te controleren of je in aanmerking komt voor kinderopvangtoeslag en aan welke voorwaarden je moet voldoen.

 

Headerbeeld: Yan Krukau via Pexels

interessant artikel? deel het bericht

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ZOEK PER CATEGORIE

Ontvang de nieuwsbrief

Tijd voor jezelf

Het ultieme momentje voor jezelf, wekelijks in je inbox? Yes! Elke maandag sturen we je 3 bite-sized stukjes content, speciaal voor jou geselecteerd. Perfect voor als je 5 minuutjes voor jezelf hebt op de bank, in bed of – tja, laten we maar gewoon eerlijk zijn ;) – op de wc. 

Geen standaard nieuwsbrief, maar elke week jouw portie me-time. Mails om naar uit te kijken, voor en door zakenmama’s. 

Relaxed op vakantie met kids

Pik onze essentiële inpaklijst voor drukke moeders

De inpak-chaos vermijden en zeker weten dat je alles bij je hebt? Of je nu vertrekt naar een tropisch oord of lekker in NL blijft, wij helpen je stressvrij weg te gaan met deze ultieme inpak cheatsheet. Schrijf je hier in voor de Tijd voor jou nieuwsbrief en ontvang ‘m direct in je inbox!

Psst, ontvang je Tijd voor jou al en wil je deze inpaklijst ook in je inbox? Vul het dan alsnog even in, dan sturen we ‘m los naar je op!