Bekijk hier de nieuwste aflevering!

Naar de rechter voor ouderschapsverlof

Ouderschapsverlof: een thema dat de gemoederen bezig houdt. Slechts een paar weken geleden schreven wij een artikel over de Petitie 21e-Eeuws Verlof, die pleit voor een uitbreiding van het ouderschapsverlof. Afgelopen week viel ons oog op een nieuwsbericht waaruit blijkt dat het opnemen van verlof in de praktijk zo makkelijk nog niet is: ‘Moeder moet bij rechter 9 weken ouderschapsverlof afdwingen’. Haar werkgever weigerde haar verzoek. Kan dat zo maar? We zijn in de kleine lettertjes gedoken van ouderschapsverlof.

Ouderschapsverlof opnemen - mag je werkgever weigeren?
© William Fortunato via Pexels

Verruiming van ouderschapsverlof

Wat een mooi nieuws, op 2 augustus 2022. Op deze datum werd het ouderschapsverlof namelijk verruimd: iedereen die in loondienst werkt heeft recht op 9 weken gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof. Deze 9 weken mag je in één keer opnemen of verspreid over een aantal weken of maanden. Gedurende de 9 weken behoud je ook nog eens 70% van je salaris. En: je werkgever mag dit ouderschapsverlof niet weigeren.

Een positieve ontwikkeling in het streven naar goede omstandigheden voor gezinnen. Maar in november 2022 liet de Petitie 21e-Eeuws Verlof zien dat het nóg beter kan, namelijk meer volgens het Noord-Europese model. Niet 9 weken, maar 160 dagen betaald ouderschapsverlof voor beide ouders. Moeders hebben immers niet alleen tijd nodig om te herstellen na de bevalling, maar ook rust om sámen met hun partner te wennen aan het ouderschap. 18.200 mensen hebben de petitie inmiddels ondertekend; alweer 1000 meer dan ten tijde van het schrijven van ons artikel.

De uitwerking van de petitie is nog niet bepaald, wij volgen de ontwikkelingen op de voet. Maar in de tussentijd hebben ouders gelukkig wel recht op die 9 weken ouderschapsverlof die in augustus 2022 is vastgesteld. Toch? Het blijkt in de praktijk niet altijd eenvoudig.

Werkgever weigert opname ouderschapsverlof

Vorige week kwam RTL Nieuws met een opvallend bericht. Een medewerkster van een Zuid-Hollands notariskantoor kon haar 9 weken ouderschapsverlof pas inzetten na het winnen van een rechtszaak. De vrouw wilde haar extra weken verlof aansluitend aan haar ouderschapsverlof opnemen, maar de werkgever zag dit niet zitten.

In de uitspraak van de rechtbank is te lezen dat haar werkgever de volgende reactie gaf: “Ik heb jou in beide gesprekken uitgelegd dat voor de periode van jouw zwangerschaps- en bevallingsverlof het niet mogelijk is om jouw functie op te vullen door iemand met notariële ervaring. Dit omdat er op het moment een krapte is op de arbeidsmarkt en notarieel personeel al helemaal niet te krijgen is. […] Als jouw zwangerschaps- en bevallingsverlof ook nog verlengd wordt met negen weken (aaneengesloten) betaald ouderschapsverlof, wordt het voor kantoor zeer lastig, zo niet onmogelijk om alle functies in te vullen.”

Mag dit eigenlijk wel?

Maar je hebt als ouder toch récht op 9 weken verlof? De werkgever mag dit toch niet weigeren? Op grond van de Wet arbeid en zorg (Wazo) mag een werknemer haar ouderschapsverlof opnemen gedurende een periode en op de wijze die zij kiest. Met andere woorden: de werkgever mag jou wel vragen om het verlof anders in te roosteren, als het bedrijf daar goede redenen voor heeft. Het notariskantoor verzocht de vrouw dan ook om de 9 weken ouderschapsverlof in delen op te nemen, in plaats van aansluitend.

De vrouw hield voet bij stuk en spande een rechtszaak aan tegen haar werkgever. Het bedrijf voerde aan dat de extra belasting van de twee collega’s van de vrouw zou leiden tot enorme risico’s voor het bedrijf. Maar de rechter vond dit risico wel meevallen, aangezien deze collega’s de werkzaamheden van de vrouw ook hadden opgevangen gedurende haar zwangerschap- en bevallingsverlof. Deze vervanging zou alleen 9 weken langer duren. Bovendien werkte de vrouw slechts 17,5 uur per week. 

De vrouw mag dus alsnog haar 9 weken ouderschapsverlof opnemen, aansluitend aan haar zwangerschapsverlof. De werkgever moet alle proceskosten vergoeden en gaat niet in beroep.

Rechtzaak zet werkgevers op scherp

Een heftige kwestie voor een pas bevallen vrouw. Niet alleen de rechtszaak zelf, maar ook het perspectief terug te keren naar een werkgever en naaste collega’s die het eigenlijk niet eens waren met jouw verlof. De uitspraak in deze zaak zet werkgevers wel op scherp: als je de invulling van het ouderschapsverlof wilt weigeren, moet je van goeden huize komen. 

 

interessant artikel? deel het bericht

Lees verder

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ZOEK PER CATEGORIE

Ontvang de nieuwsbrief

Tijd voor jezelf

Het ultieme momentje voor jezelf, wekelijks in je inbox? Yes! Elke maandag sturen we je 3 bite-sized stukjes content, speciaal voor jou geselecteerd. Perfect voor als je 5 minuutjes voor jezelf hebt op de bank, in bed of – tja, laten we maar gewoon eerlijk zijn ;) – op de wc. 

Geen standaard nieuwsbrief, maar elke week jouw portie me-time. Mails om naar uit te kijken, voor en door zakenmama’s.