VOLG ZAKENMAMA OP INSTAGRAM

Zo ga je als moeder om met ongevraagde meningen

Veel mensen hebben hun mening klaarliggen en die willen ze maar wat graag laten horen. Als moeder (en sowieso als ouder) krijg je vaak allerlei adviezen, aannames en ongevraagde meningen naar je hoofd geslingerd. Ze zijn (meestal) goed bedoeld, maar laten we eerlijk zijn: je zit er niet altijd op te wachten. Hoe ga je daar eigenlijk mee om?

Moeder zijn en ongevraagde meningen

“Loopt jouw kindje nog steeds niet? Dan moet je écht eens naar de dokter.” “Misschien kun je toch beter overstappen op dit merk, dat is een stuk organischer.” “Gebruikt jouw kindje (g)een speen?! Dat is echt niet goed, hoor!” “Lekker hoor, de hele dag thuis zijn bij je kindje. Wat een luxe!” Als kersverse moeder is het iets wat je totaal niet kunt gebruiken: een lading ongevraagde meningen. Hoewel er wellicht een goede boodschap achter verscholen zit, worden sommige dingen ook met een sneer gezegd. Enorm vermoeiend, al die aannames en opinies. Zulke opmerkingen kunnen enorm irriteren en het bloed onder je nagels vandaan halen. Je doet immers zó erg je best en het is nou eenmaal geen eitje, dat opvoeden.

Het liefst wil je die mensen dan ook vertellen waar het op staat. Dat kan opluchten, maar het is niet altijd de beste manier. We houden je zeker niet tegen, want je moet natuurlijk niet over je heen laten lopen. Toch is er ook een andere manier om met de ongevraagde meningen en aannames om te gaan die je als moeder krijgt. Soms is het een kwestie van even met een andere blik naar de situatie kijken en, ja, schijt hebben. We zetten een aantal (ongevraagde) tips voor je op een rijtje.

Lees ook: 5 opmerkingen die fulltime werkende moeders vaak horen

Analyseren en relativeren

Soms hebben mensen oprecht goed advies. Als je kind een periode heeft waarin hij vaak huilt en je van alles hebt geprobeerd, kunnen bepaalde tips van pas komen. Soms ontdek je als ouder nou eenmaal een lifehack voor kinderen en die wil je met liefde met anderen delen. In the heat of the moment sla je misschien alle adviezen in de wind, al is het maar vanuit principe. Door er op een later moment op terug te komen, kun je er een kritische blik op werpen. Misschien zit er wel een kern van waarheid in, of biedt het net een andere invalshoek.

Jíj bent de ouder

Als moeder wil je het allerbeste voor je kind. Je wilt dat hij gelukkig, gezond en tevreden is en daar werk je hard voor. Dat neemt niet weg dat opvoeden soms een grote gokpartij is. Of het nou je allereerste koter is of je vijfde: ieder kind verschilt. Wat voor de één werkt, hoeft niet voor de ander te werken. Jij kent je kind als geen ander, dus vertrouw op jezelf.

Krijg je continu bepaald advies terwijl je weet dat dit voor jouw kind niet werkt? Blijf dan bij jezelf. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar eigenlijk moet je dus schijt hebben aan anderen. Probeer je op dat moment te focussen op niemand anders dan je kindje. Kijk even in die grote, prachtige kijkers, naar dat snoetje dat jij gecreëerd hebt, en bedenk dat je op dat moment alles doet wat mogelijk is om hem of haar gelukkig te maken. Natuurlijk kan er iets mis zijn, misschien werkt een andere voedingstechniek inderdaad beter. Dat is het proberen waard, zolang je er zelf maar achter staat en op zoek bent naar alternatieven. Jij bent de ouder hier. Niet je beste vriendin, verre tante, oma of collega. Jij hoeft je (samen met een eventuele partner) als enige met je kind te bemoeien, en daar mag je anderen best eens aan herinneren.

Lees ook: 8 moeders vertellen over momshaming op de werkvloer

Anderen erop aanspreken, hoe doe je dat?

Mensen eraan herinneren dat het jouw kind is, en niet die van hen, is best een opgave. Iemand voelt zich al gauw op zijn of haar teentjes getrapt. “Ik wilde alleen maar helpen hoor! Het was goed bedoeld!” Allemaal leuk en aardig, maar dat neemt niet weg dat je er niet om hebt gevraagd en er niet altijd behoefte aan hebt. Sla je op het moment zelf dicht, maar wil je iemand graag laten weten hoe je erover denkt? Dan kun je een van de volgende reacties gebruiken.

  1. Dankjewel, ik waardeer je hulp en ik vind het fijn dat je met mij meedenkt. Ik probeer al een aantal dingen.
  2. Jij hebt jouw manier van opvoeden en ik die van mij. Dit werkt voor ons heel goed.
  3. Ieder kind is anders en bij die van mij werkt dit wel/niet goed.
  4. Bedankt voor het advies. Ik zal het onthouden.
  5. Op deze manier lukt het mij ook, dankjewel.
  6. Ik heb al een hoop gelezen en geleerd over opvoeding en kinderen, dus daar houd ik het op dit moment even bij.

Ongevraagde meningen? Geef je grenzen als moeder aan

Draaft iemand door en begint het een probleem te vormen? Dan mag je dat echt wel aangeven. Zoals we net al zeiden, ben jij de ouder en je moet op jezelf vertrouwen. Iemand anders hoeft daarbij niet altijd zijn of haar mening te geven. Dat je daar niet altijd behoefte aan hebt, mag je best laten blijken door je grenzen aan te geven.

  1. Ik weet dat je het goed bedoelt, maar ik heb op dit moment geen behoefte aan advies of tips. Ik doe mijn best en ik weet wat mijn kind nodig heeft. Zou je daar op willen letten?
  2. Je bedoelt het goed, maar door alle adviezen en tips krijg ik het idee dat ik het niet goed doe. Ik wil graag eerst zelf proberen wat voor ons werkt.
  3. Ik begrijp dat je wilt helpen en dat waardeer ik, maar ik kan het op dit moment even niet gebruiken.

 

Je brengt het zere punt op een rustige manier ter sprake en daardoor voelt de ander zich minder snel aangevallen. Reageert diegene alsnog defensief? Besef dan dat het zeker niet aan jou ligt. Met een rustige tegenreactie kun je het afsluiten: “Ik vind het jammer dat dit zo overkomt. Ik hoop dat je ook mijn standpunt kunt begrijpen.” Nogmaals, dit ligt niet aan jou. Moraal van het verhaal: houd in je achterhoofd dat iemand goede bedoelingen heeft en probeer jezelf te distantiëren van bepaalde opmerkingen. Want nogmaals, jij bent de ouder en jij weet het het beste!

Pssst, wist je dat je ons ook op Instagram kunt vinden? Volg ons snel voor een dagelijkse dosis inspiratie, motivatie en herkenning!

Beeld: Pixabay via Pexels

interessant artikel? deel het bericht

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ZOEK PER CATEGORIE

Ontvang de nieuwsbrief

Tijd voor jezelf

Het ultieme momentje voor jezelf, wekelijks in je inbox? Yes! Elke maandag sturen we je 3 bite-sized stukjes content, speciaal voor jou geselecteerd. Perfect voor als je 5 minuutjes voor jezelf hebt op de bank, in bed of – tja, laten we maar gewoon eerlijk zijn ;) – op de wc. 

Geen standaard nieuwsbrief, maar elke week jouw portie me-time. Mails om naar uit te kijken, voor en door zakenmama’s.