Zakenmama’s weten hoe belangrijk een planning is. Her en der liggen allerlei planners om alles bij te houden. Je stippelt alles zo goed als mogelijk uit, maar vrije tijd schiet er nog wel eens bij in. Hoe creëer je nou meer rust en overzicht voor jezelf? Daar hebben we dus een hele goede tip voor: omgekeerd plannen. Hoe pak je dat aan? Dat vertellen we je natuurlijk uitgebreid.
Wat is omgekeerd plannen?
Plan jij altijd eerst je verplichtingen en afspraken in? En besef je aan het einde van de week dat je eigenlijk barweinig voor jezelf hebt gedaan? Je bent zeker niet de enige. Als ondernemer en als moeder moet je je grenzen goed bewaken. Combineer die twee en je hebt al gauw een enorm gevulde, drukke week waarin alles om anderen draait. Dat is slopend en zorgt ook voor weinig structuur en overzicht.
Auteur, professional organiser en moeder Yvette weet hier het fijne van. In haar boek ‘Druk zijn is een keuze’ leert ze je om meer focus te krijgen en tegelijkertijd jouw vrijheid te vinden. Eén van de manieren om meer overzicht te krijgen, is door omgekeerd te plannen. Bij deze methode plan je eerst tijd voor jezelf in, voordat je afspraken en verplichtingen inplant.
Natuurlijk zijn er punten waar je niet omheen kunt, zoals de kinderen van school ophalen, maar op veel vlakken is nog winst te behalen. Er kan immers altijd iets gebeuren dat je planning overhoop gooit. De kunst is om daarmee om te kunnen gaan en om, naast alle drukte, prioriteiten te stellen. Jezelf ruimte geven om te relaxen en tijd te besteden met het gezin is zó belangrijk. Het leven draait namelijk niet alleen maar om werk.
Yvette weet alles van omgekeerd plannen. Zo bespreekt ze in een van onze interviews hoe zij haar week inplant, waardoor ze zichzelf (en haar gezin) op de eerste plek kan zetten. Want als zakenmama’s weten we allemaal dat dát er nog weleens bij inschiet. Wil je meer weten over hoe Yvette dit doet? Onderaan het artikel kun je het interview bekijken.
Lees ook: 6 handige planners waar elke zakenmama blij van wordt
Hoe werkt het?
Klinkt dat omgekeerd plannen jou wel interessant in de oren, maar weet je niet hoe je moet beginnen? Nou, dat is eigenlijk heel simpel. Bedenk wat je in een week moet en wilt doen, en plan vervolgens alles in. Ja, álles, dus ook je lunchpauzes. Wanneer heb jij voor het laatst echt geluncht, zonder tussendoor mailtjes of telefoontjes te beantwoorden? Ongestoord lunchen, tijd nemen voor je broodje, buiten een frisse neus halen – dat schiet er al gauw bij in. Eigenlijk is dat heel gek, want tijdens een meeting houd je je ook niet bezig met andere taken. Dan blok je een uur of twee in je agenda om je volledig te kunnen focussen op die taak. Gun jezelf dezelfde respect. Wil iemand een late meeting plannen, maar heb je dan tijd geblokkeerd om te sporten? Dan kan het simpelweg niet.
Het klinkt misschien heel strikt, maar je kunt zelf bepalen wat je inplant en hoe ver je gaat. Het is vooral een handige tool om te voorkomen dat je jezelf op de allerlaatste plek zet, en er zijn natuurlijk wel eens uitzonderingen. Als jij verantwoordelijk bent voor een compleet systeem en dat vliegt er opeens uit, dan moet die sportafspraak misschien wel even wijken. Maar zoals we al zeiden: dat moet een uitzondering zijn. Werk is in principe maar gewoon werk en het moet niet ten koste gaan van jou. Je kunt altijd nog schuiven met je eigen tijd, maar probeer over het algemeen wel de afspraken met jezelf na te komen. Je zou een klant immers ook niet zomaar afzeggen.
Extra flexibiliteit
Alles inplannen, van leuke dingen tot je lunchpauze, lijkt weinig vrijheid over te laten. Je agenda is tenslotte al vol. Toch zul je al gauw merken dat deze werkwijze juist rust en ruimte kan bieden. In de wijze woorden van Yvette: juist door het maken van een planning kun je heel flexibel zijn. Het biedt overzicht in je week en je weet precies waar je wel en geen tijd voor hebt. Probeer het een weekje uit, dan merk je vanzelf of je dit een prettige werkwijze vindt.
Beeld: cottonbro via Pexels