Bekijk hier de nieuwste aflevering!

Meer overzicht en rust? Probeer omgekeerd te plannen

​​Zakenmama’s weten hoe belangrijk een planning is. Her en der liggen allerlei planners om alles bij te houden. Je stippelt alles zo goed als mogelijk uit, maar vrije tijd schiet er nog wel eens bij in. Hoe creëer je nou meer rust en overzicht voor jezelf? Daar hebben we dus een hele goede tip voor: omgekeerd plannen. Hoe pak je dat aan? Dat vertellen we je natuurlijk uitgebreid.

Omgekeerd plannen
© cottonbro via Pexels

Wat is omgekeerd plannen?

Plan jij altijd eerst je verplichtingen en afspraken in? En besef je aan het einde van de week dat je eigenlijk barweinig voor jezelf hebt gedaan? Je bent zeker niet de enige. Als ondernemer en als moeder moet je je grenzen goed bewaken. Combineer die twee en je hebt al gauw een enorm gevulde, drukke week waarin alles om anderen draait. Dat is slopend en zorgt ook voor weinig structuur en overzicht. 

Auteur, professional organiser en moeder Yvette weet hier het fijne van. In haar boek ‘Druk zijn is een keuze’ leert ze je om meer focus te krijgen en tegelijkertijd jouw vrijheid te vinden. Eén van de manieren om meer overzicht te krijgen, is door omgekeerd te plannen. Bij deze methode plan je eerst tijd voor jezelf in, voordat je afspraken en verplichtingen inplant. 

Natuurlijk zijn er punten waar je niet omheen kunt, zoals de kinderen van school ophalen, maar op veel vlakken is nog winst te behalen. Er kan immers altijd iets gebeuren dat je planning overhoop gooit. De kunst is om daarmee om te kunnen gaan en om, naast alle drukte,  prioriteiten te stellen. Jezelf ruimte geven om te relaxen en tijd te besteden met het gezin is zó belangrijk. Het leven draait namelijk niet alleen maar om werk.

Yvette weet alles van omgekeerd plannen. Zo bespreekt ze in een van onze interviews hoe zij haar week inplant, waardoor ze zichzelf (en haar gezin) op de eerste plek kan zetten. Want als zakenmama’s weten we allemaal dat dát er nog weleens bij inschiet!

Hoe werkt het?

Hoe begin je met omgekeerd plannen en wat moet je meenemen? Nou, dat is eigenlijk heel simpel. Bedenk wat je in een week moet en wilt doen en plan alles in. Ja, alles, dus ook je lunchpauzes. Je weet heel goed dat het moet, maar wanneer heb jij voor het laatst echt geluncht? Vaak check je tussendoor nog even je mail of beantwoord je een telefoontje. Eigenlijk is dat heel gek, want tijdens een meeting doe je dat ook niet, toch? Dan blok je een uur of twee in je agenda om je volledig te kunnen focussen op die taak. Zo moet je de tijd met jezelf ook zien. Wil iemand een late meeting plannen, maar heb je dan tijd geblokkeerd om te sporten? Dan kan het simpelweg niet.

Het klinkt misschien heel strikt, maar je kunt zelf bepalen wat je inplant en hoe ver je gaat. Het is vooral een handige tool om te voorkomen dat je jezelf op de allerlaatste plek zet. Je kunt altijd nog schuiven met je eigen tijd, maar probeer over het algemeen wel de afspraken met jezelf na te komen. Je zou een klant immers ook niet zomaar afzeggen.

Alles inplannen, van leuke dingen tot je lunchpauze, lijkt weinig vrijheid over te laten. Je agenda is tenslotte al vol. Toch zul je al gauw merken dat deze werkwijze juist rust en ruimte biedt. In de wijze woorden van Yvette: juist door het maken van een planning kun je heel flexibel zijn. Het biedt overzicht in je week en je weet precies waar je wel en geen tijd voor hebt. Probeer het een weekje uit, dan merk je vanzelf of je dit een prettige werkwijze vindt.

interessant artikel? deel het bericht

Lees verder

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ZOEK PER CATEGORIE

Ontvang de nieuwsbrief

Tijd voor jezelf

Het ultieme momentje voor jezelf, wekelijks in je inbox? Yes! Elke maandag sturen we je 3 bite-sized stukjes content, speciaal voor jou geselecteerd. Perfect voor als je 5 minuutjes voor jezelf hebt op de bank, in bed of – tja, laten we maar gewoon eerlijk zijn ;) – op de wc. 

Geen standaard nieuwsbrief, maar elke week jouw portie me-time. Mails om naar uit te kijken, voor en door zakenmama’s.