VOLG ZAKENMAMA OP INSTAGRAM

Langer ouderschapsverlof, meer geld en meer rechten: dit is het 21e-Eeuws Verlof

Genderongelijkheid in het ouderschapsverlof en een uitkeringspercentage dat eigenlijk te laag is om van te leven. Het zijn twee punten in de regeling ouderschapsverlof die om drastische veranderingen vragen. Eline Leijten is voorzitter van Het Buikencollectief, een landelijke cliëntenorganisatie die de belangen van zwangeren in de Nederlandse geboortezorg behartigt. In november stelde Eline met 50 mede-initiatiefnemers – waaronder vrouwen en mannen, met én zonder kinderen – de Petitie 21e-Eeuws Verlof op. De petitie spoort de Nederlandse regering aan om een stap naar gendergelijkheid te maken. In verschillende andere landen, zoals Finland, heeft een soortgelijke petitie al geleid tot wetswijzigingen. De Petitie 21e-Eeuws Verlof is inmiddels al ruim 17.200 keer ondertekend.

21e-eeuws verlof
© Arina Krasnikova via Pexels

Langer ouderschapsverlof en extra pauzes voor zwangeren

Meer dan vijf maanden betaald ouderschapsverlof voor alle ouders na de geboorte van een kind, zowel voor ouders in loondienst als zzp’ers. Dat klinkt ideaal, toch? Niet alleen de tijd om te herstellen na de bevalling, maar ook de rust om sámen te wennen aan het ouderschap. Zo kunnen beide ouders vertrouwd raken met het eerlijk verdelen van de zorgtaken en binding krijgen met hun kind.

Onderzoek heeft aangetoond dat de eerste 1000 dagen – grofweg van conceptie tot 2 jaar – van cruciaal belang zijn voor de ontwikkeling en gezondheid van een kind. Dit begint dus al tijdens de zwangerschap. Een zwangerschap vraagt veel energie van een vrouw, zéker als ze last heeft van zwangerschapsmisselijkheid. Helaas wordt er vaak van zwangere vrouwen verwacht dat zij blijven aanpoten in hun loopbaan, ongeacht hun fysieke en mentale gesteldheid.

Het geboorteverlof voor partners en het betaald ouderschapsverlof zijn anno 2023 al een stuk uitgebreider dan enkele jaren geleden. Maar de maatschappij blijft ook in rap tempo veranderen, dus verlofregelingen moeten blijven voldoen aan de tijdgeest. De werkende (aanstaande) moeder krijgt vaak te maken met stigmatisering en een flinke daling van haar inkomen. Nederland kan een voorbeeld nemen aan Finland, waar beide ouders acht maanden betaald verlof kunnen opnemen. In Frankrijk heeft een petitie al geleid tot een uitbreiding van het partnerverlof.

Miskraam en stilgeboorte

De Petitie 21e-Eeuws Verlof richt zich ook op het invoeren van verlof na een miskraam of een stilgeboorte tot 24 weken zwangerschap. Dit zijn tragische ervaringen voor aanstaande ouders, waar op dit moment geen speciaal verlof voor bestaat. Volgens de huidige regeling kun je als aanstaande ouder in deze situatie formeel geen aanspraak maken op (on)betaald verlof. In het gunstigste geval heb je een begripvolle werkgever die je de tijd geeft om fysiek en mentaal te herstellen.

Petitie 21e-Eeuws Verlof

Kortom: ook in Nederland kan het beter geregeld worden. De Petitie 21e-Eeuws Verlof pleit voor onder andere 160 dagen betaald ouderschapsverlof per ouder, langer recht op pauze en rust voor zwangeren en het invoeren van recht op verlof na een stilgeboorte of miskraam. Voor alleenstaande ouders wordt gepleit voor 320 dagen geboorteverlof: twee maal de 160 dagen voor een individuele ouder.

Een mooi initiatief als je het ons vraagt, want deze veranderingen zijn hard nodig. Wil je meer weten? Of wil je direct de Petitie 21e-Eeuws Verlof ondertekenen? Dat kan via deze link. Jouw handtekening helpt om het initiatief verder aan het licht te brengen!

interessant artikel? deel het bericht

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ZOEK PER CATEGORIE

Ontvang de nieuwsbrief

Tijd voor jezelf

Het ultieme momentje voor jezelf, wekelijks in je inbox? Yes! Elke maandag sturen we je 3 bite-sized stukjes content, speciaal voor jou geselecteerd. Perfect voor als je 5 minuutjes voor jezelf hebt op de bank, in bed of – tja, laten we maar gewoon eerlijk zijn ;) – op de wc. 

Geen standaard nieuwsbrief, maar elke week jouw portie me-time. Mails om naar uit te kijken, voor en door zakenmama’s.