VOLG ZAKENMAMA OP INSTAGRAM

Search
Close this search box.

Prioriteit geven aan taken, hoe doe je dat?

Begin jij altijd enthousiast aan je to do-list, maar krijg je ‘m nooit helemaal af? Of word je er juist een beetje moedeloos van? Dan kan het zijn dat je taken niet (goed) prioriteert. Dat kan ook best lastig zijn, dus daar helpen we graag mee. Een to do-list moet juist overzicht en rust geven, zodat je weet waar je mee moet beginnen. Of je nou in loondienst werkt of ondernemer bent, het is belangrijk om alles goed op een rijtje te hebben. Hoe geef je je taken prioriteit?

Prioriteit geven aan taken in 4 stappen

Stap 1. Schrijf alles op dat je moet doen

Wanneer alles belangrijk lijkt, laat je al gauw steken vallen. Je vergeet die klant terug te mailen, de facturen worden een paar dagen later verstuurd en dat concept voor een artikel staat al drie weken op je te wachten in WordPress. Haal het allemaal uit je hoofd en schrijf het op. En ja, dan bedoelen we ook echt alles. De eerste stap in het prioriteit geven van taken, is weten wat er allemaal moet worden gedaan.

Stap 2. Kijk naar de urgentie van taken

Heb je alle taken opgeschreven? Dan schrik je in eerste instantie misschien van de hoeveelheid, maar geen zorgen. Je bent drukker op een dag dan je wellicht denkt en dit inzicht is juist zo belangrijk om dat te beseffen. Nu zie je hoe belangrijk het is om te prioriteren. Kijk kritisch naar alle dingen die op je lijstje staan. Waar moet je echt mee beginnen en wat kan nog wel een dag wachten? Sommige taken zijn niet zo urgent als je wellicht denkt. Creëer een persoonlijk systeem waarmee je de taken van urgent tot niet urgent categoriseert. Gebruik bijvoorbeeld drie verschillende markeerstiften, zet sterretjes erbij of nummer de taken.

Prioriteiten stellen aan taken
© Jazmin Quarnor via Unsplash

Stap 3. Maak je to do-list niet te lang

Een van de grootste valkuilen is een onrealistische to do-list die je hoogstwaarschijnlijk niet gaat afmaken. Het is niet realistisch om twee dagen aan werk op je to do-list van vandaag te zetten. Daarmee wek je alleen maar een negatief gevoel op, want dat is gewoonweg niet haalbaar zonder overuren te maken. Een beetje uitdaging is goed, maar wees realistisch. Kijk opnieuw naar jouw urgente en belangrijke taken, en bedenk wat je daarvoor nodig hebt aan middelen en tijd. Plan op basis daarvan je dag in. Je kunt altijd nog iets extra’s doen als je tijd over hebt.

Maak onderscheid in je lijsten

Vind je het toch wat te overweldigend? Je kunt de taken ook scheiden door meerdere lijsten te maken. Op de ene lijst schrijf je alle taken op die binnen een bepaald tijdsbestek moeten worden voltooid, bijvoorbeeld binnen een week, en die dus prioriteit hebben. Op de andere lijst schrijf je alles op wat je nog wilt doen, regelen of bespreken, maar wat niet per se haast heeft. Het ligt eraan wat je fijn vindt. Sommige mensen vinden dit juist stressvol omdat ze opeens twee to do-lijsten hebben, maar voor anderen werkt het juist goed om alles uit hun hoofd te halen en gescheiden op papier te zetten. Probeer het eens en kijk wat voor jou werkt.

Celine: “Businessbuddy Shelley Barendregt zei ooit: ‘Een to do-list is een bodemloze put’. Die vond ik zo treffend. Ik werk dus niet meer vanuit mijn volledige to do-list maar zorg echt dat ik to do’s inplan.”

Neem ook kleinere taken mee

Grote taken waar je weinig zin in hebt, zijn belangrijk om als eerste te doen. Vergeet echter de simpelere of kleinere taken niet, zoals het doornemen van mails of het invoeren van bonnetjes. Dat zijn niet de leukste dingen, maar de drempel hiervoor ligt toch een stuk lager dan beginnen aan een nieuw project. Het moet toch gedaan worden én je kunt weer iets afvinken, wat een prettig gevoel geeft. Dit is overigens ook handig als je al gauw motivatie verliest, of als je aan het einde van de dag geen energie meer over hebt. Door met iets kleins te beginnen, bereik je sneller die workflow en voor je het weet ben je alweer een uur aan het werk. Je moet het toch een beetje leuk maken hè. 

Stap 4. Geef jezelf deadlines

Krijg je dingen niet zo snel af of schuif je het voor je uit omdat het geen haast heeft? Dat doen we allemaal, maar vroeg of laat kom je daarmee in de problemen. De laatste belangrijke stap in het prioriteit geven aan taken is daarom om deadlines voor jezelf op te stellen. Wanneer moet je een bepaalde taak afhebben? Zo voorkom je dat je in tijdsnood komt en hoef je niet steeds je to do-list bij te stellen omdat je dat ene artikel nog moet schrijven. Kom je een afspraak met jezelf niet vaak na? Vraag dan of collega’s (of eventueel vrienden/familieleden) hierbij kunnen helpen door je deadlines met hen te delen. Maak er een uitdaging van voor jezelf door het eerder dan de gestelde deadline af te hebben. Je zult zien hoe productief je opeens bent!

Lees ook: 6 handige planners waar elke zakenmama blij van wordt

Zie jij soms door de bomen het bos niet meer en vraag je je af hoe andere moeders dat doen? Dan ben je zeker niet de enige! 😉 Volg Zakenmama.nl op Instagram voor luchtige reels, vlogs en hele herkenbare momenten. Je staat er niet alleen voor!

Beeld: Peter Olexa via Pexels

interessant artikel? deel het bericht

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ZOEK PER CATEGORIE

Search

Ontvang de nieuwsbrief

Tijd voor jezelf

Het ultieme momentje voor jezelf, wekelijks in je inbox? Yes! Elke maandag sturen we je 3 bite-sized stukjes content, speciaal voor jou geselecteerd. Perfect voor als je 5 minuutjes voor jezelf hebt op de bank, in bed of – tja, laten we maar gewoon eerlijk zijn ;) – op de wc. 

Geen standaard nieuwsbrief, maar elke week jouw portie me-time. Mails om naar uit te kijken, voor en door zakenmama’s.