Bekijk hier de nieuwste aflevering!

4 stappen om je bedrijf te laten groeien

De eerste periode van je bedrijf is vaak het spannendst. Je bent nog maar net begonnen en het begin is vaak trial and error. Heb je de eerste periode overleefd? Dan wordt het tijd om je bedrijf te laten groeien! Opschalen met je bedrijf doe je al met deze 4 stappen.

Groeien bedrijf
© Fauxels via Pexels

1. Bepalen waar je naartoe wilt

Eén van de cruciale stappen die je moet nemen om je bedrijf te laten groeien, is het bepalen van de richting. Waar wil je met je onderneming naartoe? Wat wil je bereiken en wanneer wil je dit voor elkaar hebben? Geen zorgen, je hoeft je doelen niet per se SMART te maken, maar het is wel verstandig om het uit te werken. Neem de ontwikkeling van je bedrijf onder de loep en bepaal wat je wilt laten groeien en wat je juist wilt laten varen. 

2. Opschalen

Het opschalen van je bedrijf klinkt misschien als iets heel groots. Je hoeft niet direct een nieuw pand te kopen of honderd nieuwe werknemers aan te nemen. Met kleine veranderingen bereik je immers ook al wat. Het ligt ook aan het soort bedrijf dat je hebt. Je kunt bijvoorbeeld meer aanbieden van hetgeen dat je verkoopt of aanbiedt. In dat geval zul je wellicht moeten opschalen in ruimte en personeel. Het is dus verstandig om te bepalen wat je precies wilt bereiken. Opschalen kan ook gaan om het ontwikkelen van je merkimago. Hoe zit het met je merkidentiteit? Waar staat je bedrijf om bekend en wat kun je daarin verbeteren? Kijk naar de verkoop- en/of social-media-kanalen die je gebruikt, het bereik dat je hebt en hoe je dit kunt laten groeien. Waar kun je winst behalen? Hoe kun je nog meer klanten binnenhalen en binnen welk tijdsbestek wil je dit doen?

3. Durf te delegeren

Als ondernemer is het heel verleidelijk om zoveel mogelijk zelf uit te voeren. Dat kost immers minder geld (want je hoeft geen mensen in te huren) en je behoudt zoveel mogelijk controle over je bedrijf. Echter zal je dat op een gegeven moment juist gaan tegenwerken. Ook jij hebt maar vierentwintig uur in een dag, dus durf te delegeren. Dat geeft je ook de ruimte om te focussen op de groei van je bedrijf. Zo kun jij bezig gaan met de strategie en het plan, in plaats van werken aan taken die een ander prima voor je kan uitvoeren. Besteed taken uit en neem mensen aan die je kunnen ondersteunen. Je zult zien dat alles een stuk sneller gaat en dat je meer tijd hebt om echt aan de groei van je bedrijf te werken.

4. Meten is weten

Als je wilt weten of je bedrijf echt groeit, moet je wel iets om te vergelijken hebben. Pak de resultaten van de afgelopen maanden erbij, leg ze naast elkaar en vergelijk het met de resultaten van de afgelopen weken. Is er iets verbeterd? Wat zie je en wat kun je hieruit concluderen? Het kan zijn dat je nog niet veel extra winst hebt behaald en dat is in dit geval heel normaal. Als je meer hebt moeten inkopen, een groter pand huurt of meer personeel hebt aangenomen, dan zal het even duren voordat je deze winst ook daadwerkelijk terugziet. Het is voor nu vooral belangrijk dat je een stijging en duidelijke ontwikkeling ziet. Daar kun je vervolgens verder op borduren, zodat je straks echt groei ziet in je bedrijf. Tijd om te knallen!

interessant artikel? deel het bericht

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ZOEK PER CATEGORIE

Ontvang de nieuwsbrief

Tijd voor jezelf

Het ultieme momentje voor jezelf, wekelijks in je inbox? Yes! Elke maandag sturen we je 3 bite-sized stukjes content, speciaal voor jou geselecteerd. Perfect voor als je 5 minuutjes voor jezelf hebt op de bank, in bed of – tja, laten we maar gewoon eerlijk zijn ;) – op de wc. 

Geen standaard nieuwsbrief, maar elke week jouw portie me-time. Mails om naar uit te kijken, voor en door zakenmama’s. 

Relaxed op vakantie met kids

Pik onze essentiële inpaklijst voor drukke moeders

De inpak-chaos vermijden en zeker weten dat je alles bij je hebt? Of je nu vertrekt naar een tropisch oord of lekker in NL blijft, wij helpen je stressvrij weg te gaan met deze ultieme inpak cheatsheet. Schrijf je hier in voor de Tijd voor jou nieuwsbrief en ontvang ‘m direct in je inbox!

Psst, ontvang je Tijd voor jou al en wil je deze inpaklijst ook in je inbox? Vul het dan alsnog even in, dan sturen we ‘m los naar je op!