Deze week gaan we weer naar de stembus. Hoewel de Provinciale Staten verkiezingen minder aandacht trekken dan de Landelijke verkiezingen, zijn ze wel degelijk belangrijk! Niet alleen voor bij jou in de provincie, maar ook landelijk. Indirect stem je namelijk op de leden van de Eerste Kamer. Door wie elk wetsvoorstel vanuit de Tweede Kamer moet worden goedgekeurd. Dus ook wetsvoorstellen over gratis kinderopvang, uitgebreid partnerverlof en betaald ouderschapsverlof. Dit wil je als werkende ouder weten voor je gaat stemmen op 15 maart.

Waar stem je eigenlijk voor tijdens de Provinciale Staten verkiezingen?
Elke vier jaar stemmen we op de leden van de Provinciale Staten. Maar wat doen zij eigenlijk? In het kort: de leden van de Provinciale Staten vertegenwoordigen de Nederlandse provincies in het parlement. Ze moeten wetten en plannen die betrekking hebben op hun provincie voorstellen en/of goedkeuren.
De provincie heeft verschillende taken. Van het indelen van de ruimte tot het zorgen voor openbaar vervoer bij jou in de provincie. De infrastructuur, natuur en milieu, maar ook klimaat en energie, economie en cultuur en monumentenzorg valt onder hun portefeuille. Daarnaast houden ze toezicht op gemeenten en waterschappen. Meer over die verschillende taken lees je op deze pagina van de Rijksoverheid.
Maar, ze hebben ook landelijk een belangrijke rol. Elke provincie heeft namelijk een bepaald aantal zetels in de Eerste Kamer. En de leden van de Eerste Kamer worden gekozen door de leden van de Provinciale Staten. De Eerste Kamer is op haar beurt weer verantwoordelijk voor het goedkeuren van wetten en plannen die door de Tweede Kamer zijn aangenomen. Ook de plannen die jou als zakenmama treffen, zoals gratis kinderopvang, ouderschapsverlof, geboorteverlof en meer.
Lees ook: Langer ouderschapsverlof, meer rechten en meer geld.
Speerpunten voor werkende ouders in de Provinciale Staten verkiezingen 2023
Dat werkende ouders het nu lastig hebben is niet nieuw. Hogere lasten, werkdruk en personeelstekorten in de kinderopvang speelt hier allemaal in mee. Dit is hoe verschillende partijen inspelen op de werkende ouder in hun verkiezingsprogramma. Het lastige is: tijdens de Provinciale Staten verkiezingen wordt er in de verkiezingsprogramma’s gefocust op de taken van de Provinciale Staten. Het is dus echt even zoeken wat welke partij nu waar van vindt. Let op: check voor jouw provincie welke partij verkiesbaar is.
1. CDA – Het CDA kiest naar eigen zeggen “voor een gezinsvriendelijke samenleving, waar het belang van onze kinderen en gezinnen steeds voorop staat en waar we daar samen voor verantwoordelijk zijn”. Ze willen voorrang geven aan lastenverlichting, meer betaald verlof na de bevalling voor één van de ouders, meer kinderopvang, betere (financiële) faciliteiten om de combi werk, zorg en maatschappelijke betrokkenheid vol te houden. CDA wil ouderschapsverlof verruimen tot het 18e jaar.
2. D66 – Het is even zoeken, maar op de site van D66 vind je verspreid hun standpunten staan. D66 staat voor langer geboorteverlof voor niet barende partners op basis van 70% van je salaris. Ze geven aan hier ook iets mee te willen doen in de verschillen op de arbeidsmarkt: “Bovendien zorgt dit verlof voor meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Niet alleen de moeder krijgt nu een langer verlof. Ook de andere ouder is nu langer thuis. Zo wordt het verschil kleiner”. Het verlof moet je in het eerste halfjaar inzetten. Daarnaast is D66 voor gratis kinderopvang.
3. VVD – Volgens de VVD mag de geboorte van een kind “niet het gedwongen einde van een carrière betekenen”. Ze hebben bijna gratis kinderopvang voor werkende ouders opgenomen in hun verkiezingsprogramma, maar ouderschaps- of geboorteverlof komt niet voor.
4. PVDA – Naar eigen zeggen willen zij o.a. graag zorgen voor ‘ontspannen (samen)leven: een leven in balans’. Ze willen iets doen tegen uitval, onzekerheid en meer tijd voor je gezin. Zij pleitten daarom o.a. voor drie maanden betaald ouderschapsverlof voor beide ouders, ook vlak na de geboorte. Ze willen een strengere aanpak zwangerschapsdiscriminatie, een 32-urige werkweek (flexibel inzetbaar) en gratis kinderopvang voor iedereen zodat kinderen zonder achterstand op de basisschool kunnen starten.
5. GroenLinks – Prominent op de pagina met standpunten vind je dat ze zich hard inzetten voor gelijkwaardigheid en gelijke kansen. Zo willen ze graag een wet voor modernouderschap. Ook willen ze dat werknemers het recht krijgen om thuis te werken, zodat er meer flexibiliteit is voor ouders. Kinderopvang moet volgens GroenLinks gratis worden voor iedereen ongeacht of de ouders werken. Naar eigen zeggen wil GroenLinks toe naar “een moderne arbeidsmarkt. Een arbeidsmarkt waar vrouwen én mannen de zorg voor kinderen en andere dierbaren kunnen combineren met een carrière waarin zij hun ambities kunnen waarmaken.”
6. ChristenUnie – De ChristenUnie wil naar eigen zeggen staan voor sterke gezinnen en ze helpen om druk op gezinnen te verlagen. Dit willen ze doen door middel van betaalbare kinderopvang. Zonder toeslag, maar met een inkomensafhankelijke korting. Daarnaast willen ze ouderschapsverlof uitbreiden tot de leeftijd van 12 jaar. Geboorteverlof blijft hetzelfde.
7. Partij voor de Dieren – Vindt het naar eigen zeggen belangrijk dat beide ouders kunnen zorgen en zorgtaken voor de kinderen kunnen verdelen. Daarom ze betaalbare kinderopvang. Wellicht zelf kinderopvang als standaard onderdeel van het door de overheid aangeboden basisonderwijs, zoals ze dit in Scandinavië doen. Dit willen ze onderzoeken. Ook willen zij 3 maanden ouderschapsverlof. Opvallend is dat bij kraamverlof voor partners nog staat dat het van 2 dagen naar 2 weken moet gaan. Ofwel, de site is duidelijk niet bijgewerkt… oeps.
8. SP – Als je zoekt op de website van de SP kun je niets vinden over hun standpunten rondom kinderopvang, ouderschapsverlof en/of wat ze voor gezinnen willen betekenen. Wel willen ze voor onze kinderen zorgen door de jeugdzorg significant te verbeteren.
9. PVV – Als je zoekt op de website van PVV kom je kinderopvang en ouderschapsverlof niet tegen.
Stemmen gratis kinderopvang
We hebben het natuurlijk al vaker over de kinderopvangplannen gehad. Als je gratis kinderopvang wilt, dan zijn er verschillende politieke partijen die zich daarvoor inzetten. Hieronder vind je een overzicht van de partijen die zich in hun verkiezingsprogramma’s uitspreken voor gratis kinderopvang:
1. PvdA – De Partij van de Arbeid wil gratis kinderopvang voor alle kinderen van 0 tot 4 jaar. Ook willen zij de kinderopvangtoeslag afschaffen en vervangen door een inkomensafhankelijke bijdrage.
2. CDA – CDA wil gratis kinderopvang met een beperkte inkomensafhankelijke bijdrage voor ouders. De regeling is volgens hen bedoeld voor werkende ouders, chronisch zieken die niet of beperkt voor hun kinderen kunnen zorgen, maar ook voor kinderen die anders met een achterstand aan het basisonderwijs beginnen.
3. VVD – VVD wil graag bijna gratis kinderopvang voor werkende ouders. Niet werkende ouders kunnen – aldus de politieke partij – “zelf voor hun kinderen zorgen”.
4. GroenLinks – GroenLinks wil gratis kinderopvang voor alle kinderen van 0 tot 4 jaar. Ook willen zij de kinderopvangtoeslag afschaffen en vervangen door een inkomensafhankelijke bijdrage.
5. D66 – D66 wil gratis kinderopvang voor alle kinderen van 2 tot 4 jaar. Voor kinderen van 0 tot 2 jaar willen zij de kinderopvangtoeslag afschaffen en vervangen door een inkomensafhankelijke bijdrage.
6. ChristenUnie – De ChristenUnie wil bijna gratis kinderopvang voor alle kinderen van 0 tot 4 jaar. Ze willen de kinderopvangtoeslag afschaffen en vervangen door een inkomensafhankelijke bijdrage.
Het is aan jou om te bepalen welke partij het beste bij jouw overige standpunten en voorkeuren past.
Lees ook: Ouders werken minder uur door wachtlijsten kinderopvang
Vul een stemwijzer in
Hoewel wij research hebben gedaan, weten wij ook lang niet alles. Zeker omdat er per provincie net een ander focuspunt ligt per partij en niet alle partijen in elke provincie verkiesbaar zijn. Dus vul ook zeker een stemwijzer in en lees eventueel het verkiezingsprogramma van de partij die uit jouw stemwijzer komt.
Lees ook: hoe je slim stemt op een vrouw