Na negen maanden zwangerschap en een (hopelijk soepele) bevalling is het straks zo ver: je kindje is er eindelijk! De eerste maanden van het leven van je kind zijn behoorlijk intens. Er komt zoveel bij kijken, je bent herstellende van je bevalling en opeens moet je het allemaal maar zien te doen. Doe dit niet, doe vooral dit wel: als kersverse mama krijg je vaak een heel aantal adviezen naar je hoofd geslingerd. Zie je door de bomen het bos niet meer? Wij zetten een paar ideale tips voor je op een rijtje als je bijna moeder wordt. En voor de rest? Pik de tips eruit die voor jou werken!

1. Bereid jezelf goed voor
Als je voor het eerst bijna moeder wordt, ben je wellicht op zoek naar een aantal behulpzame tips. Eén daarvan geldt al voordat je bevalt. Tijdens de periode voor je bevalling kun je een paar laatste dingen regelen. Staat je tas voor het ziekenhuis klaar? Is alles voor de kinderkamer geregeld? Maak van tevoren een paar maaltijden klaar die je kunt invriezen, zodat je na de geboorte in ieder geval niet hoeft na te denken over je eten. Zet eventueel ook al conceptmails klaar voor diverse verzekeringen voor als je kindje geboren is (zorgverzekering, aansprakelijkheid, etcetera. De Consumentenbond heeft een handig lijstje op deze pagina).
2. Kraambezoek regels bepaal je helemaal zelf
Zodra je bent bevallen, wilt iedereen maar wat graag langskomen. Heel leuk en je wilt je baby natuurlijk graag showen, maar kijk wat voor jou/jullie haalbaar is. Onthoud dat je, wanneer dan ook, het recht hebt om kraambezoek af te zeggen. Jij bent degene die net een kind ter wereld heeft gezet, dus hebt daarin een hele belangrijke stem.
3. Communiceer met je partner
Een plan hebben voordat je baby wordt geboren, is een goed begin. Tegelijkertijd kan alles ook heel anders uitpakken als hij of zij er eenmaal is. Blijf daarom goed communiceren met je partner. Met al het slaaptekort en alle nieuwe indrukken is het makkelijk om je te ergeren aan elkaar. Daar win je alleen niets mee. Je partner kan ook nog steeds moe zijn wanneer hij (of zij) de hele dag gewerkt heeft. Val elkaar niet aan, maar probeer te praten over dingen die je irriteren of die niet goed lopen. En lach erom als je allebei toch onverhoopt raar uit de hoek komt door slaapgebrek.
4. Let op je eigen grenzen
Een kind krijgen is niet niks. Sta jezelf dan ook toe om je rust te pakken. Stel prioriteiten en doe vooral niet te veel. Na de zoveelste gebroken nacht en met een baby die blijft huilen, kan het best wel eens te veel worden. Dat is heel normaal. Het maakt je echt geen slechte moeder als je er even niet meer tegen kunt. Leg je baby dan veilig in zijn of haar bedje en loop even weg, zodat je een paar minuten op adem kunt komen. Opa/oma of vrienden even vragen om op te passen zodat je even wat me time hebt is ook absoluut geen schande. Geloof ons: je hebt dat zo nu en dan nodig.
5. Probeer niet alle ballen hoog te houden
Alles volhouden en in je eentje doen is geen goed plan. Dat gaat je juist tegenwerken, want je kunt niet aan meerdere dingen tegelijkertijd de volle honderd procent geven. Je zult steken laten vallen en dat begint vaak bij jezelf. Probeer dus zeker niet alle ballen hoog te houden, maar kies ook voor jezelf.
6. Maak het jezelf niet te moeilijk
Je bent net mama geworden en hoewel je weet dat het een hele uitdaging wordt, wil je het allemaal graag zelf aanpakken. Alsjeblieft, doe het niet. Zoals we net al zeiden, hoef je echt niet alle ballen hoog te houden. Durf om hulp te vragen. Misschien kunnen de grootouders, tantes of ooms een keertje oppassen, zodat jij even je handen vrij hebt. Rennen jij en je partner van hot naar her tussen werk, kinderdagverblijf en klusjes thuis? Je kunt ook vragen of iemand eens boodschappen voor je wilt doen, of bestel online. Het is echt geen overbodige luxe.
Een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimd hoofd, maar dat is niet altijd even makkelijk als je een kleintje hebt. Er is echt geen schaamte in vragen of iemand je daar eens bij kan helpen.
7. Borstvoeding of flesvoeding?
Hoe je je kindje gaat voeden, is helemaal aan jou. Er zijn genoeg ouders die je graag willen vertellen hoe zij het doen en wat zij vinden. Onthoud dat jij zelf bepaalt of je fles- of borstvoeding geeft. Wat je ook doet, het is goed, als je kindje maar gevoed wordt en liefde krijgt. It’s all they need.
8. Het is altijd wennen
Had jij je de periode na je zwangerschap heel anders voorgesteld? Dat kan heel goed en je bent echt niet de enige. Misschien verloopt het voeden niet zoals je had verwacht of misschien laat die band met je kindje op zich wachten. Dat is echt helemaal oké. Iedereen moet wennen, je moet een heel nieuw persoon leren kennen en iedere dag is weer anders. Wees niet te hard voor jezelf en blijf luisteren naar je eigen gevoel.