VOLG ZAKENMAMA OP INSTAGRAM

Search
Close this search box.

Gesnotter en gesnuffel: hoe kun je je verkouden baby helpen? 

Het is eind januari, en dat betekent dat veel mensen verkouden of grieperig zijn. Een verstopte neus, hoesten als een zeehond en de hele dag vermoeid. Verkouden of ziek zijn is voor niemand een pretje, en zeker niet voor een baby. Als volwassene kun je er vrij gemakkelijk iets tegen doen, zoals stomen, neusspray gebruiken en veel water gebruiken. Bij een baby van slechts een paar weken of maanden oud is dat al een stuk lastiger. Hoe kun je een verkouden baby het beste helpen?

Baby helpen met verkoudheid

Het afweersysteem van een kindje is nog vol op in ontwikkeling, waardoor hij een verkoudheid gemakkelijk oppikt. Dit zie je bijvoorbeeld veel bij peuters die naar het kinderdagverblijf gaan. Tijdens het griepseizoen zijn ze om de haverklap ziek of komen ze al snotterend thuis, terwijl ze zich ‘s ochtends nog prima voelden. Een peuter kan al redelijk goed aangeven hoe hij zich voelt, en het wordt steeds makkelijker om daarop in te spelen. Maar hoe zit dat bij een baby?

Ongeacht of je al drie kinderen hebt of dit je eerste baby is: het is nooit fijn als je kind ziek is, en het kan ook best eng zijn. Als moeder wil je immers dat je kindje gezond is, en het snotteren en snuiven is een vervelend gezicht. Het is belangrijk dat je je baby goed in de gaten houdt wanneer hij verkouden of ziekjes is, vooral als daar koorts bij komt. In dat geval is het van belang dat je regelmatig zijn temperatuur meet, en dat je je kindje niet te warm aankleedt zodat de warmte weg kan. Denk daarbij aan katoenen kleertjes, en een goed geventileerde kamer zonder tocht.

Lees ook: Zorgverlof voor je kind: hoe zit dat bij jou?

Baby met verstopte neus

Een verkoudheid is meestal niet zo erg, maar het is toch erg vervelend voor een jonge baby. Een verkoudheid bij baby’s herken je aan de gebruikelijke symptomen: tranende ogen, niezen, hoesten en een verstopt neus of juist een loopneus hebben. Daarnaast kan een baby meer huilen als hij verkouden is, en is hij minder actief dan normaal.

Heeft je baby last van een verstopte neus? Dan kunnen speciale neusdruppels helpen om beter te ademen. Let hierbij wel op dat je neusdruppels haalt die speciaal voor baby’s zijn. Neusspray voor jonge kinderen en volwassenen bevatten namelijk andere ingrediënten, waar baby’s vaak niet goed tegen kunnen. Je kunt het slijm ook weghalen met een neuspompje, ook wel een neusreiniger of neuspeertje genoemd. Hiermee maak je de luchtwegen van je kindje vrij.

Dit kun je nog meer doen

Heeft hij nog steeds last van een verstopte neus, en maakt dit de nachten en dutjes een stuk lastiger? Het wordt aangeraden om het matras iets op te hogen, zodat de luchtwegen van je kindje vrij zijn. Dit kun je doen door bijvoorbeeld aan de kant van het hoofdeinde een opgerolde handdoek onder het matras te leggen, of leg iets onder de poten aan het hoofdeinde van het bed. Leg de handdoek of een kussen nooit los bij je baby in bed in verband met verstikkingsgevaar. Je kunt ‘s nachts ook een verkoudheidsbalsem speciaal voor baby’s, zoals Luuf, op de borstkas van je baby smeren. Dit kan helpen om wat vrijer te ademen. De balsem is geschikt voor baby’s vanaf zes maanden. Een echte ‘oma weet raad’-tip is om deze balsem op de onderkant van de voetjes te smeren. Lees altijd de bijsluiter voordat je een product gebruikt!

Merk je dat je kindje helemaal vol zit en/of hoest hij daar ook bij? De stoom van een warme douche of een warm bad kan baat bieden. Doe dit niet boven een bak met water, zoals je wellicht zelf zou doen, maar ga simpelweg in de badkamer zitten en laat de warme kraan lopen. De stoom helpt namelijk om alles los te maken, en verzacht daarbij ook de keel en neus. Waak er wel altijd voor dat het water niet te warm is en dat het gezicht van je kindje zich niet direct boven de stoom bevindt. Let ook op dat je kindje niet benauwd of te warm wordt. Vijftien minuten stomen is vaak voldoende.

Vieze ogen

Je baby kan door de verkoudheid last krijgen van tranende ogen, waarbij de traanbuizen al gauw verstopt raken. De ogen plakken daardoor vast. Hoewel het niet erg is, is het natuurlijk ook geen prettig gevoel. Maak een watje nat met wat water en veeg de viezigheid voorzichtig en zachtjes weg van de ogen. Het schoonmaken van de oogjes verlicht toch iets van het ongemak.

Frisse lucht

Als volwassenen weten we dat een wandeling in de buitenlucht verstandig is wanneer je ziek bent. Frisse lucht is nu eenmaal goed voor ons. Neem een baby echter alleen mee naar buiten als het echt niet anders kan, bijvoorbeeld omdat je in je eentje boodschappen moet doen, en zorg ervoor dat hij goed is aangekleed. Zorg er liever voor dat de lucht in huis goed geventileerd wordt, zodat er frisse en schone lucht binnenkomt. Let er wel op dat de baby niet op de tocht ligt, en dat het niet te warm is binnen. Is de luchtvochtigheid van je huis aan de lage kant? Dan kun je een humidifier gebruiken om de lucht minder droog te maken.

Verkouden baby? Zorg voor genoeg hydratatie

Tijdens een verkoudheid of ziekte is het belangrijk om genoeg te drinken en gehydrateerd te blijven. Door koorts zweet je een gedeelte van het vocht er al gauw uit. Baby’s zweten daarnaast meer dan volwassenen doordat ze hun lichaamstemperatuur nog niet onder controle hebben. Ook kan diarree ervoor zorgen dat je kind meer vocht verliest. Laat je kindje wat vaker drinken zodat hij genoeg vocht binnen krijgt. Dit kan eventuele keelpijn ook verminderen.

Lees ook: Een ziek kind: hoe los je het op met werk?

RS-virus bij kinderen

Hoewel verkoudheid bij een baby vaak voorkomt en meestal onschuldig is, wil je toch een oogje in het zeil houden. Zo heerst bijvoorbeeld het RS-virus (respiratoir syncytieel virus) steeds meer; een van de belangrijkste oorzaken van verkoudheid. Nu is dat bij volwassenen vrij gebruikelijk, maar bij kleine kinderen onder de twee jaar – en vooral onder de zes maanden – kan het wel degelijk een probleem vormen. Meestal gaat het na een paar dagen weer over. Heeft jouw kind een piepende en/of snelle ademhaling, drinkt hij slecht of is je baby slecht wakker te krijgen? Dan kan er sprake zijn van een longontsteking. Kijk voor alle symptomen en wat je wanneer moet doen ook op de website van Thuisarts. Onthoud wel: jij kent je kind beter dan wie dan ook. Heb je het idee dat het niet zo goed gaat of wil je toch even met de huisarts overleggen? Bel dan gewoon eventjes. Je neemt toch liever het zekere voor het onzekere, en de arts zal het écht begrijpen.

Beeld: Canva Pro

Heb jij nog tips die niet in dit lijstje mogen ontbreken? Laat het ons weten via Instagram!

interessant artikel? deel het bericht

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ZOEK PER CATEGORIE

Search

Ontvang de nieuwsbrief

Tijd voor jezelf

Het ultieme momentje voor jezelf, wekelijks in je inbox? Yes! Elke maandag sturen we je 3 bite-sized stukjes content, speciaal voor jou geselecteerd. Perfect voor als je 5 minuutjes voor jezelf hebt op de bank, in bed of – tja, laten we maar gewoon eerlijk zijn ;) – op de wc. 

Geen standaard nieuwsbrief, maar elke week jouw portie me-time. Mails om naar uit te kijken, voor en door zakenmama’s.