Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zorgverlof kind: welke regels zijn er voor zorgverlof?

Zorgverlof voor je kind: hoe zit dat bij jou?

Het is een van de schrikbeelden van de werkende moeder: de crèche of school belt, want je kind heeft koorts gekregen. Of je hem wilt komen ophalen, zo gauw mogelijk. Net vandaag heeft je partner een congres aan de andere kant van het land, opa en oma zijn op fietsvakantie. Er zit niets anders op dan het werk uit je handen te laten vallen en je kind thuis in zijn bedje te stoppen. Voor dit soort situaties bestaat het zorgverlof. Maar welke mogelijkheden heb je als werknemer nu eigenlijk, en zijn die overal hetzelfde? Wij maken je wegwijs in de wereld van het zorgverlof voor je kind en delen de ervaringen van andere zakenmama’s.

Wat is zorgverlof voor je kind?

In een recent artikel kon je lezen hoe het ouderschapsverlof en het geboorteverlof op dit moment geregeld is in Nederland. Dankzij deze verlofregelingen kunnen moeders herstellen na de bevalling en samen met hun partner wennen aan het ouderschap. Ben je weer aan het werk? Dan is de kans aanwezig dat je vroeg of laat nogmaals verlof op moet nemen om – onder werktijd dus –  voor je kind te zorgen. Hier is het zorgverlof voor bedacht: een regeling die bedoeld is voor het zorgen voor een naaste, zoals een kind, partner, ouder, ander familielid of goede vriend.

Lees ook: Tijd voor een 21e eeuws geboorteverlof

Er zijn twee soorten zorgverlof: kortdurend zorgverlof en langdurig zorgverlof. Is je kind ziek geworden en ben jij de enige die je kind kan opvangen? Dan kun je calamiteitenverlof of kort verzuimverlof opnemen. Het gaat dan dus om een onvoorziene, vervelende situatie die meteen je aandacht vraagt. Hierbij kun je ook denken aan een onverwacht doktersbezoek met je kind. Wettelijk is er niets vastgelegd over een dokters- of tandartsbezoek onder werktijd. Het wordt van je verwacht om deze bezoeken buiten werktijd te plannen, tenzij het onvoorzien is. Het is dus zeker aan te raden om hierover duidelijk met je werkgever te communiceren.

Zo’n calamiteitenverlof duurt maximaal 24 uur. Is je kind de volgende dag nog niet beter? Dan gaat het kortdurend zorgverlof in. Goed om te weten: je kunt ook zorgverlof aanvragen voor het kind van je partner met wie je samenwoont, of voor het pleegkind dat bij jullie in huis woont. Maar er zijn uitzonderingen, ondervond ook bedrijfsadviseur Eva: “Toen mijn dochter een paar dagen in het ziekenhuis lag, had ik geen recht op kortdurend zorgverlof. De verzorging van mijn kind lag op dat moment namelijk ergens anders: bij de verpleging. Maar mijn hoofd stond echt niet naar werken, ik wilde bij mijn kind zijn. Gelukkig was mijn werkgever heel schappelijk en kreeg ik na een goed gesprek toch die paar dagen doorbetaald zorgverlof.”

Als je langer dan een paar dagen zorg moet dragen voor een ziek kind – of een andere naaste –  geldt het langdurig zorgverlof. Het gaat hierbij vaak om ernstige situaties, zoals een chronische of levensbedreigende ziekte of een complexe beperking. Langdurig zorgverlof wordt ook vaak door mantelzorgers benut.

Hoeveel dagen kun je zorgverlof opnemen?

Hoelang je zorgverlof kunt opnemen verschilt per soort verlof én per bedrijf. In principe mag je per jaar maximaal 2 keer het aantal uren dat je wekelijks werkt opnemen als kortdurend zorgverlof. Werk je bijvoorbeeld 36 uur per week? Dan kun je per jaar 72 uur kortdurend zorgverlof opnemen. Dit mogen dus meerdere keren verlof zijn in één jaar. Hierbij wordt niet gerekend van 1 januari tot en met 31 december: de 12 maanden gaan in op de datum waarop je kortdurend zorgverlof start.

Het langdurig zorgverlof kun je in één keer opnemen of verspreid over het jaar. In het laatste geval kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om – in overleg met je leidinggevende –  voor een periode van maximaal 12 weken in deeltijd te werken. In totaal mag je in een jaar tijd maximaal 6 keer het aantal uren dat je wekelijks werkt opnemen als langdurig zorgverlof. Dus werk je bijvoorbeeld 32 uur? Dan heb je jaarlijks recht op maximaal 192 uur langdurig zorgverlof.

Het kan zo zijn dat jouw werkgever andere regels en uren hanteert. Dat betekent niet dat je werkgever op eigen houtje mag afwijken van de regeling: andere afspraken moeten vastgelegd worden in de cao, of afgestemd zijn met de ondernemingsraad. Zo vertelt Chaira, werkzaam als maatschappelijk werker: “Ik werk in de sector Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening en heb de mazzel dat het bij ons ruimer wordt berekend. Het maximum aantal uren verlof wordt hier vermenigvuldigd met 13 in plaats van 12. Maar ja, het kan helaas ook zo zijn dat het in jouw sector juist ongunstiger uitvalt.”

Ziek kind en werken

Hoe neem je zorgverlof op voor je kind?

Moet je dringend weg om je zieke kind op te halen? Je werkgever mag calamiteitenverlof of kortdurend zorgverlof eigenlijk niet weigeren, tenzij jouw afwezigheid aantoonbare ernstige problemen oplevert voor de organisatie. Voor een goede werkrelatie is het natuurlijk aan te raden om altijd even af te stemmen met je leidinggevende. Gaat dat niet persoonlijk, dan in ieder geval telefonisch of per e-mail. Je werkgever heeft overigens wel het recht om achteraf om een bewijs te vragen, zoals een doktersverklaring.

Bij langdurig zorgverlof werkt het iets anders. Aangezien het hier niet om ad hoc situaties gaat, moet je dit verlof minimaal twee weken van tevoren schriftelijk aanvragen bij je werkgever. Ook dan mag de werkgever het verlof in principe niet weigeren, mits je de noodzaak van het verlof duidelijk kunt aantonen. Kom je er niet uit met je werkgever? Dan kun je contact opnemen met personeelszaken, de vakbond of rechtshulp.

Krijg je doorbetaald tijdens je zorgverlof?

Tijdens het calamiteitenverlof word je volledig doorbetaald, tenzij hier andere afspraken over gemaakt zijn binnen jouw cao. Zodra het kortdurend verlof ingaat heb je recht op ten minste 70% van je loon. In deze periode loopt de opbouw van je vakantiedagen gewoon door.

Langdurig zorgverlof is in principe onbetaald. Sommige sectoren of bedrijven hebben dit echter anders geregeld, dus check het zeker even bij je werkgever. Marloes, leerplichtambtenaar bij een middelgrote gemeente, vertelt dat ze tijdens haar langdurig zorgverlof 50% van haar salaris kreeg doorbetaald. “Superfijn, want zorgverlof neem je echt niet voor je plezier op. Maar als ik een paar dagen kortdurend zorgverlof moet opnemen als mijn kinderen griep hebben, moet ik wel zelf 50% salaris inleveren. Het werkt dus beide kanten op, wat ik eigenlijk ook wel eerlijk vind.”

Lees ook: Vitaliteitsverlof: wat houdt het in en wat levert het je op?

interessant artikel? deel het bericht

Lees verder

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ZOEK PER CATEGORIE

Zoeken

Ontvang de nieuwsbrief

Tijd voor jezelf

Het ultieme momentje voor jezelf, wekelijks in je inbox? Yes! Elke maandag sturen we je 3 bite-sized stukjes content, speciaal voor jou geselecteerd. Perfect voor als je 5 minuutjes voor jezelf hebt op de bank, in bed of – tja, laten we maar gewoon eerlijk zijn ;) – op de wc. 

Geen standaard nieuwsbrief, maar elke week jouw portie me-time. Mails om naar uit te kijken, voor en door zakenmama’s.