VOLG ZAKENMAMA OP INSTAGRAM

5x de grootste struggles in de combinatie werk en ouderschap

Soms voelt het als werkende moeder alsof je twee banen tegelijkertijd hebt… Je hebt de verantwoordelijkheid voor je gezin, en je wilt tegelijkertijd je carrière maken en succesvol zijn in je werk. Hoewel er vaak veel voldoening is in beide rollen, kun je je ook overwhelmed voelen. Weet: je bent hierin niet alleen! Onze experts Lotte en Sanne vertellen je over 5 uitdagingen waar de meeste zakenmama’s tegenaan lopen. 

Als je wel eens het gevoel van overwhelm ervaart of even niet meer weet hoe je alle ballen hooghoudt. Je bent zeker niet de enige. De combinatie werk en ouderschap is niet niks. Onderzoek liegt er niet om. 29% van de moeders valt uit binnen 3 maanden na het zwangerschapsverlof en nog eens 50% overweegt haar huidige functie. 65% kijkt negatief terug op haar terugkeer aan het werk. 30% van de werkende ouders ervaart langdurige stress.

Dit zijn de 5 belangrijkste uitdagingen waar werkende moeders tegenaan lopen:

1. De dubbele ‘last’

Werken alsof je geen kinderen hebt en kinderen opvoeden alsof je niet werkt. Werkende moeders hebben vaak het gevoel dat ze constant moeten presteren, zowel op het werk als thuis. Maatschappelijk gezien verwachten we dit nog steeds dat moeders de meeste zorg en huishoudelijke taken op zich nemen en tegelijkertijd vinden we ook dat iedereen een carrière zou moeten najagen.  Dit kan leiden tot gevoelens van schuld, stress en overbelasting bij moeders die proberen te jongleren met werk en gezin.  Het is hierbij belangrijk om stil te staan: wordt deze druk jou echt van buitenaf opgelegd, of zitten de hoge verwachtingen ook in jezelf?

2. Het vinden van de juiste balans

Mede door die dubbele last is het vinden van een balans tussen werk en gezin, voor veel werkende moeders een uitdaging. Je wilt voldoende (en quality time) tijd doorbrengen met je kinderen. En ook op je werk wil je het goed doen. Het huis moet wel aan kant zijn (dat doen we ook zelf), en je wil een rijk sociaal leven en ook nog eens tijd voor jezelf. Het kan lastig zijn om alle ballen hoog te houden en niet overweldigd te raken door alle verantwoordelijkheden die je voelt.

3. Schuldgevoelens

Veel werkende moeders voelen zich schuldig omdat ze niet genoeg tijd met hun kinderen doorbrengen of door de stress weinig geduld hebben met hun opstandige peuter en net te snel uit hun slof schieten. Tegelijkertijd voelen ze zich schuldig op hun werk omdat ze bijvoorbeeld eerder weg moeten om de kinderen op te halen en omdat ze misschien minder uren werken dan hun collega’s.

4. Flexibiliteit

Werkende moeders hebben vaak behoefte aan flexibiliteit van hun werkgever om hun werkuren aan te passen aan de behoeften van hun gezin. Juist in veel beroepen waar vrouwen werken zoals in de zorg en het onderwijs kan het echter lastig zijn als de werkgever niet bereid is om flexibiliteit te bieden.

5. Veranderde prioriteiten

Veel moeders lopen er tegenaan dat na het krijgen van een kindje haar prioriteiten in werk anders liggen. We vinden andere dingen belangrijk.  Hierdoor gaan zij zich afvragen: vind ik het werk dat ik doe nog wel leuk? Wil ik niet liever een andere kant op? Deze vragen zorgen soms voor onrust.

Samen aan de slag met de combi werk en ouderschap

Herken je deze uitdagingen? Dan is het belangrijk om te onthouden dat je niet de enige bent die dit ervaart. Door open te zijn over je struggles en door hulp te vragen wanneer nodig, kun je een balans vinden die voor jou werkt. En kun je zelfs ontdekken dat jouw ouderschap in je werk niet alleen een knelpunt is maar juist een kracht.

Wij hebben een programma ontwikkeld waar je wellicht wat aan hebt!

Op donderdag 11 mei start het groepsprogramma “Persoonlijk Leiderschap door Ouderschap” waarin je leert wat jij belangrijk vindt, welke ballen je graag hoog houdt en welke je best even kunt laten vallen. Zodat je meer de regie krijgt, je een relaxtere moeder wordt naar je kinderen en beter gaat presteren op je werk.

Het groepsprogramma bestaat uit 2 online ochtenden en 1 live, goed verzorgd op het kantoor van Mom Inc in Rotterdam. Een zeer waardevol programma met een groep gelijkgestemde moeders, veel (h)erkenning en heel leerzaam! Goed om te weten: vaak wordt dit programma vergoedt door de werkgever! Voel je dus dat dit iets voor jou is, kijk dan zeker even verder.

Doe je mee met het programma? Speciaal voor jou als lezer van Zakenmama krijg je met code Zakenmama de online cursus De Zachte Landing of Laat het los er extra bij. vol=vol. Plan een kennismakingsgesprek bij MomInc.

interessant artikel? deel het bericht

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ZOEK PER CATEGORIE

Ontvang de nieuwsbrief

Tijd voor jezelf

Het ultieme momentje voor jezelf, wekelijks in je inbox? Yes! Elke maandag sturen we je 3 bite-sized stukjes content, speciaal voor jou geselecteerd. Perfect voor als je 5 minuutjes voor jezelf hebt op de bank, in bed of – tja, laten we maar gewoon eerlijk zijn ;) – op de wc. 

Geen standaard nieuwsbrief, maar elke week jouw portie me-time. Mails om naar uit te kijken, voor en door zakenmama’s.