Met de geboorte van een kind krijg je er niet alleen een heel mooi mensje bij, maar ook een enorm takenpakket. Heel wat uren ben je bezig met het voeden, verschonen, troosten en vertroetelen van je kind. Vanaf het moment dat je kind een dreumes is, komt het echte opvoeden al om de hoek kijken. In combinatie met de bekende huishoudelijke taken kun je er meestal een hele werkweek mee vullen. Helaas zijn het allemaal bezigheden waar je niet voor betaald krijgt en die vaak als vanzelfsprekend worden gezien. Waardering voor alles dat moeders doen, is soms ver te zoeken. Wat zou het fijn zijn als iemand aan het einde van de dag tegen je zegt dat je goed werk hebt geleverd of blij is met je inzet.
Uitbesteden of niet?
Als je nog in je zwangerschapsverlof zit, ben je in principe niet aan het werk. Maar ook als je thuis bij de kinderen bent en geen baan hebt waar je voor betaald krijgt, dan ben je niet aan het werk. Klopt dat eigenlijk wel? Je bent waarschijnlijk heel erg druk met alles wat je voor je kinderen doet en alle andere taken om gewoon de dag door te komen. Je zou beter kunnen zeggen dat je dan geen betaalde baan hebt. Veel van deze taken zou je namelijk ook uit kunnen besteden aan iemand die er wél voor betaald krijgt, zoals het zorgen voor je kinderen, het schoonmaken van je huis en het halen van de boodschappen.
Natuurlijk zijn er ook een heleboel ouders die naast hun betaalde baan geen betaalde oppas hebben, het huis zelf schoonmaken en zelf de boodschappen doen. Het is een hele prestatie als je al die ballen kunt hooghouden en zelf ook relaxed door het leven gaat. Bovendien hebben we alle mensen hard nodig in allerlei sectoren op de arbeidsmarkt. Maar het is ook geen schande als je naast alle bezigheden thuis, geen betaalde baan hebt. Dat betekent namelijk niet dat je helemaal niets doet, want zoals je ziet, werken alle moeders wel degelijk – en daar mag best wat meer waardering voor komen.
Onbetaald werk is van grote waarde
Je krijgt er misschien geen geld voor, maar de waarde is immens groot. In Nederland zijn er immers heel veel mensen die de zorg voor het huishouden en hun familie op zich nemen, en zij zijn stuk voor stuk onmisbaar. Als je al die uren zou uitdrukken in geld, blijkt dat die waarde ook in euro’s enorm is. Econoom Jasper J. van Dijk berekende voor De Correspondent wat de economische waarde van dit onbetaalde werk is. Wat blijkt? Al die onbetaalde zorgarbeid in Nederland is goed voor maar liefst €215 miljard per jaar. Ja, dat lees je correct. Het werk dat je samen met allemaal Nederlanders doet, zou omgerekend zo’n 215 miljard euro opbrengen. En daar krijg je dus niets voor, want het zijn taken die we iedere dag weer uitvoeren en die heel normaal zijn geworden. Best waardevol, of niet?
Dat zet het toch wel even in perspectief.
Goed voor jezelf zorgen
In de praktijk komen namelijk heel wat ouders, vooral moeders, zichzelf tegen. Ze raken overspannen of komen in een burn-out terecht. Het wordt dan toch allemaal teveel en dat is ook niet gek. Het enorme takenpakket dat bij de verzorging van een kind komt kijken, doe je er niet zomaar even bij. De combinatie van werk en thuis geeft dan te veel taken, verantwoordelijkheden en stress, en te weinig slaap. Dat gaat vaak ook nog gepaard met schuldgevoelens en gevoelens van falen. Daarbij wordt meestal te weinig waardering ervaren en te weinig beseft wat er wél goed gaat. Daarom is het zo belangrijk om in de allereerste plaats goed voor jezelf te zorgen. Alleen jij weet wat je echt nodig hebt om zo fijn mogelijk in het leven te staan en of een betaalde baan daaraan bijdraagt. Als het met jou goed gaat, dan werkt dat ook positief door op hoe het in je gezin en op je werk gaat.
Levenservaring
Dus als je geen betaalde baan hebt, omdat je daarmee op dit moment het best voor jezelf zorgt, dan ben je heel goed bezig! Misschien merk je dat het combineren van je werk en het zorgen voor je kinderen, te veel van je vraagt. Of je vindt het bijvoorbeeld prettig om veel tijd met de kinderen door te brengen. Soms zijn er ook andere zaken die op dat moment veel tijd kosten en waar je je volledige aandacht op wilt richten. Je bent bijvoorbeeld aan het herstellen van een ziekte, je hebt kinderen die extra begeleiding nodig hebben of er zijn andere ingrijpende gebeurtenissen in je leven die om aandacht vragen. Je krijgt daarmee levenservaring die soms van grotere waarde is dan wat je op je cv als functie kunt schrijven. Het is vaak keihard werken om zware tijden of tropenjaren met jonge kinderen door te komen. En daarna kun je als werknemer of als collega nét dat beetje extra hebben, waar je om gewaardeerd wordt.
Vrijwilligerswerk
Is er thuis geen vuiltje aan de lucht en heb je geen betaalde baan? Ook dan betekent het niet dat je niets doet. Waarschijnlijk ben je actief op veel meer vlakken dan je wellicht denkt, gratis en voor niets. Wat dacht je van meehelpen bij de fietsles, cadeautjes inpakken voor het Sinterklaasfeest op school, luizenpluizen of voorlezen in de klas? Allemaal momenten waarop jouw hulp enorm waardevol is. Buiten de school doe je misschien ook meer dan je denkt. Het is bijvoorbeeld fijn dat je even onverwachts op het buurmeisje kunt passen als dat nodig is. Of dat je op het schoolplein net wat langer kunt blijven hangen om een praatje te maken met een moeder die even haar verhaal kwijt moet. Bij de sportvereniging zijn ze vast blij dat je zo betrokken bent en bij het maken van afspraken is het handig dat je je vaak kunt aanpassen aan de agenda van de ander. Ongeacht of er een situatie is en of je wel of niet werkt: jouw aanwezigheid is enorm van waarde. Jij bent net zo belangrijk.
Alle moeders werken en verdienen meer waardering
Iedereen probeert het op alle fronten zo goed mogelijk te doen. Als moeder, zeker met jonge kinderen, ben je eigenlijk altijd wel bezig. Jouw inzet, moeite en geduld worden regelmatig misschien onvoldoende gezien door je kinderen, je partner en andere mensen om je heen. Maar wat is het fijn dat je dat allemaal doet en dat je die zorg en liefde aan anderen kunt geven. En wat zal het gewaardeerd worden als je er later nog eens met elkaar over praat.
Een heleboel vrouwen zijn op hun best als ze hun gezinsleven combineren met een betaalde baan. Andere vrouwen gaan juist fysiek en mentaal gezond door het leven als ze geen betaalde baan hebben. Maar werken doen ze allemaal! Alle moeders hebben elkaar nodig om de kinderen van nu op te laten groeien tot evenwichtige volwassenen. En dat is uiteindelijk de wens van iedere moeder!
Lees ook de column van Marleen: Van zakenmama naar… alleen mama
Headerbeeld: Matilda Wormwood via Pexels