VOLG ZAKENMAMA OP INSTAGRAM

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Geld terug acties: hoe goed werken cashback apps?

Producten kopen om vervolgens (een deel van) het bedrag terug te krijgen via een app zoals Scoupy en Woolsocks. Zo’n geld terug actie klinkt heel mooi, maar werkt het in de praktijk ook zo? Wat voor cashback acties kennen wij in Nederland en wat is het addertje onder het gras? Wij duiken er voor je in, inclusief persoonlijke ervaringen!

Geld terug actie: too good to be true?

Geld terug krijgen op je aankopen, dat klinkt eigenlijk te goed om waar te zijn. Toch zijn er redelijk wat apps waarbij je (een deel van) het aankoopbedrag van bepaalde producten teruggestort krijgt op je rekening. Winkels en supermarkten als Hema, DekaMarkt, Jumbo en DA doen hier regelmatig aan mee. 

Geld terug actie met Scoupy

Wat betreft ons staat Scoupy toch wel op nummer één. Het is een van de meest bekende cashback apps in Nederland en wordt binnen onze redactie regelmatig gebruikt. Je kunt op meerdere manieren geld terugkrijgen: via cashback acties, door cadeaukaarten van deelnemende winkels/webshops te kopen via de app en zelfs door te shoppen in deelnemende winkels. Shop je bijvoorbeeld bij Action of Kruidvat? Dan krijg je een bepaald percentage van je bestede bedrag terug. Je zou dus bijna kunnen stellen dat je met shoppen geld verdient. 😉 Een echte aanrader als je het ons vraagt, dus we besteden er wat meer aandacht aan.

Hoe werkt Scoupy?

Redactielid Jeanine gebruikt de app regelmatig om hier en daar een paar centen te besparen. Het werkt heel eenvoudig: je downloadt de app, vult je gegevens in en koppelt je bankrekening. In het tabje ‘Cashback’ zie je vervolgens allerlei deals waarbij je producten met korting of zelfs gratis kunt krijgen, en welke supermarkten of winkels hieraan meedoen. Zo biedt Scoupy regelmatig plantaardige melk aan van een A-merk, waarbij je uiteindelijk slechts €0,50 betaalt voor het product. Je koopt het product, pint met de gekoppelde bankrekening en uploadt het bonnetje in de app voor het desbetreffende product. Het bonnetje wordt gecheckt en als alles klopt, staat binnen no-time het geld in je Scoupy-portemonnee, wat je vervolgens kunt laten uitbetalen op je bankrekening. In een jaar tijd heeft Jeanine er ruim zeventig (!) euro mee bespaard. Zo kreeg ze laatst zelfs drie pakken wasmiddel van Robijn helemaal gratis. Dat is pas besparen!

In de app zie je precies welke deals nog actief zijn en welke deadlines zijn verstreken. Heb je het product gekocht op 30 november en is de deadline verstreken op 01 december? Dan kun je je oude bon nog inscannen om mee te doen met de geld terug actie. Je moet een bonnetje sowieso binnen zeven dagen na aankoop inscannen om hem goed te laten keuren.

Maak je gebruik van meerdere bank- of spaarrekeningen? Dan kun je zelf bepalen tot welke rekening Scoupy toegang krijgt. Jeanine: “Ik vind het prima om mijn bankrekening te koppelen en zo mee te doen aan de acties, maar ze hoeven van mij geen inzicht te hebben in al mijn spaarrekeningen of mijn zakelijke bankrekening. Dat is nergens voor nodig. Ze hebben alleen de bankrekening nodig waar ik producten mee koop en mij op uit laat betalen; dat is genoeg.”

Waarom doen bedrijven mee aan geld terug acties?

Je vraagt je wellicht af waarom zulke apps überhaupt bestaan, en wat zo’n geld terug actie nou voor hen oplevert. Door cashback aan te bieden, overweeg je wellicht eerder om een product te kopen dan wanneer je er de volle pond voor moet betalen. Het kan dus een aankoop stimuleren. In sommige gevallen gaat het om het promoten van een (nieuw) product. Er wordt behoorlijk wat geld besteed aan het regelen van de marketing en het adverteren van een product. Cashback-app Scoupy wordt door fabrikanten ingezet om dit ‘op de achtergrond te regelen’. Dit wordt vervolgens weer doorgegeven aan de gebruikers, waardoor de cashback plaats kan vinden. 

Maar hoe denken ervaringsdeskundigen eigenlijk over het gebruik van zulke apps? We vroegen het aan Tiffany Blom van Geldkwebbel en Lydia van Vliet-Meeuwissen van Hustle je Rijk. Lydia: “Ik gebruik geld terug acties van Scoupy al jaren en Woolsocks inmiddels ook al enige tijd. Deze twee zijn het afgelopen jaar samen gegaan en beide hebben ze inmiddels dezelfde functionaliteiten. Het begon als een leuke app om boodschappen gratis of met een fikse korting te proberen, maar toen Woolsocks naar Nederland kwam, kwam daar de optie bij om automatische cashbacks te krijgen. Door je bankrekening te koppelen krijg je een percentage van de aankopen die je doet bij aangesloten winkels terug. Het is vaak maar centenwerk, maar doordat het om alledaagse boodschappen gaat zoals onder andere bij supermarkten en drogisten en je er zelf niets voor hoeft te doen, loopt dit op jaarbasis heel leuk op.”

Ook Tiffany profiteert regelmatig van geld terug acties: “Ik maak zéker gebruik van cashback apps en websites. Je doet de aankoop namelijk sowieso, dan is het mooi meegenomen als je een gedeelte van dat geld terug krijgt. Ik maak gebruik van de apps Scoupy en Woolsocks. Mijn rekeningnummer zit gekoppeld aan deze apps, zodat ik nog extra cashback terug krijg als ik in een aangesloten winkel een aankoop doe met mijn pinpas. Dat is niet spannend, want er gebeurt niks geks. Ja, ze kunnen zien waar je shopt, maar dat weten ze ook dankzij cookies op je computer.”

Veiligheid omtrent het koppelen van je bankrekening

Het voornaamste addertje onder het gras, is het doorgeven van je persoonlijke gegevens. Dat is eigenlijk geen addertje te noemen, want het principe is vrij recht-door-zee: om geld terug te krijgen, moet je wel je bankrekening koppelen. Zo kan de app controleren of je het product werkelijk hebt gekocht en niet dubbel gebruikmaakt van een actie, en ze hebben je bankrekening nodig om het geld terug te storten. Daar zit voor veel mensen ook het twijfelpunt, want is dat wel betrouwbaar? Tiffany ziet daar geen problemen: “Daarnaast is het ook zeker veilig, deze apps (Scoupy en Woolsocks, red.) hebben namelijk een vergunning bij De Nederlandsche Bank en werken dus helemaal via de Europese Regelgeving. Hierdoor zijn je betaalgegevens in veilige handen. En ze delen je gegevens niet met anderen.”

Het koppelen van je bankrekening klinkt dus spannend, maar de regels waar een dergelijke app aan moet voldoen, zorgen ervoor dat het veilig kan gebeuren. Zo hebben PSD2 (Payment Services Directive 2), een Europese wet voor het betaalverkeer. De Nederlandsche Bank geeft aan dat deze wet ervoor zorgt dat je bij alle Europese banken de mogelijkheid hebt je bankrekening te koppelen met een derde partij, mits je daar toestemming voor hebt gegeven. Voor deze PSD2-koppeling is wel een licentie nodig. Geef je zo’n derde partij toestemming? Dan mag die partij jouw betaalgegevens alleen gebruiken voor het doel dat wordt aangegeven. Wil je checken of een bedrijf dit mag, dan kun je dit opzoeken in het openbaar register van het DNB.

Regels en wetgeving

De gegevens die je deelt, zijn versleuteld en worden alleen gebruikt om transacties op te halen en te controleren, om vervolgens geld terug te geven. Die gegevens mogen niet worden verkocht of gedeeld met derden. Zo geeft Scoupy bijvoorbeeld aan dat deze koppeling na negentig dagen opnieuw moet worden bevestigd. Er zijn dus behoorlijk wat regels waar aan moet worden voldaan, maar natuurlijk geldt: doe waar jij je veilig bij voelt. Lees de voorwaarden goed door en bepaal zelf of je de koppeling een prettig idee vindt of niet.

Is er een addertje? Volgens Lydia eigenlijk niet: “Echte nadelen zijn er niet, behalve dat je voor de automatische cashbacks je bankgegevens moet koppelen. Persoonlijk heb ik hier geen moeite mee. Ik heb geen geheimen en volgens mij weten grote bedrijven toch al bijna alles van me. Bovendien zijn het betrouwbare bedrijven die hun zaakjes op orde hebben en aan allerlei Europese wet- en regelgeving moeten voldoen. Maar als je hier moeite mee hebt, kan ik dat goed begrijpen. Je kunt deze apps dan ook prima gebruiken zonder de bankkoppeling, alleen kun je dan geen gebruikmaken van de automatische cashbacks.”

Lees ook: Waar moet je op letten als je geld kado wilt geven?

Andere cashback apps

Naast Scoupy zijn er meerdere apps en websites waarbij je kunt besparen op boodschappen, en die geld terug acties aanbieden. Deze zijn misschien wat minder bekend, maar dat maakt het niet minder handig. Volgens Lydia en Tiffany is het zeker de moeite waard om verschillende platformen te gebruiken. Die paar centen per product lopen al gauw op tot een mooi bedrag en dat blijkt ook uit het voorbeeld van Tiffany: “Naast apps gebruik ik ook cashback websites. Eigenlijk controleer ik áltijd voor een aankoop of deze webshop een cashback heeft. Ik gebruik voornamelijk Euroclix (voor Bol.com) en Cashback XL.”

“Wil je dubbele cashback? Dit is mijn geheim: ik ga via Cashback XL naar Wissel.nl. Hier koop ik een cadeaubon met korting. Hierover ontvang ik een cashback vergoeding. Daarna ga ik via een cashback site naar de webwinkel van de cadeaubon (ik koop vaak cadeaubonnen van Bol.com en ICI paris XL). En op die manier krijg ik dus twee keer cashback + extra korting van de cadeaubon. Slim, toch? Dit is inmiddels een gewoonte geworden, ik denk er niet eens meer over na. Maar het loopt aardig op. Ik heb vorige maand €150,- bij Euroclix laten uitbetalen, €46,79 bij Woolsocks en €58,07 bij Cashback XL. Alles bij elkaar is dat een lekker spaarpotje.” Het gebruiken van meerdere cashback apps en website lijkt dus zeker te moeite waard te zijn!

Een paar andere opties die we hebben gevonden, zijn Shopmium (geld besparen op onder andere boodschappen) en CashbackKorting (geld terug op een online aankoop via de website of app). Koop je via Bonusway iets bij Body&Fit? Dan krijg je gemiddeld zo’n vier procent van het bedrag terug als bonus. Let wel op als je een online aankoop doet via een van de cashback apps: in veel gevallen mag je de verbinding tussen de app en de deelnemende website niet verbreken door bijvoorbeeld naar een andere paging te gaan, want dan krijg je het geld niet terug. Lees de voorwaarden van de actie om te weten hoe je er gebruik van kunt maken.

Maak jij wel eens gebruik van een cashback actie of ben je dat na het lezen van dit artikel van plan? Laat het ons weten in een reactie!

Beeld: Canva Pro

interessant artikel? deel het bericht

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ZOEK PER CATEGORIE

Zoek

Ontvang de nieuwsbrief

Tijd voor jezelf

Het ultieme momentje voor jezelf, wekelijks in je inbox? Yes! Elke maandag sturen we je 3 bite-sized stukjes content, speciaal voor jou geselecteerd. Perfect voor als je 5 minuutjes voor jezelf hebt op de bank, in bed of – tja, laten we maar gewoon eerlijk zijn ;) – op de wc. 

Geen standaard nieuwsbrief, maar elke week jouw portie me-time. Mails om naar uit te kijken, voor en door zakenmama’s.