Of je nou fulltime meedraait, een paar uurtjes per week bijklust of extra lange dagen maakt: uiteindelijk krijg je daar een bepaald bedrag voor terug. Dat weten we allemaal, maar toch is praten over geld nog altijd een taboe. Dat is zo zonde en het kan in zekere zin ook schadelijk zijn. Het wordt daardoor een stuk lastiger om te weten of je genoeg of te weinig salaris krijgt, en of je wel verdient wat je waard bent.

Vrouwen verdienen minder
Vrouwen verdienen in hun leven gemiddeld €300.000,- minder dan mannen. Zo, die komt even binnen hè? Helaas is het geen grap. We zijn inmiddels heel ver gekomen, maar vrouwen verdienen over het algemeen nog altijd minder dan mannen. Dat kan dus tot een bedrag van drie ton oplopen en dat wil je toch echt niet missen. Daarom is het goed om na te denken over jouw waarde als werknemer.
Wanneer je met een nieuwe baan of in een nieuwe positie begint, kan onderhandelen over je salaris best lastig zijn. Dat moment is echter cruciaal, want het bepaalt op welk niveau je begint. Mannen lijken dit makkelijker te doen en ze onderhandelen steviger. Als vrouwen krijgen we van jongs af aan al mee dat we vooral niet te veel moeten willen en nergens tegenin moeten gaan. Klein, stil en geen overlast bieden, dan vindt iedereen je aardig. Klinkt misschien wat extreem, maar als je zo opgroeit, is het niet gek dat onderhandelen met je baas niet je sterkste skill is.
Loonkloof
Hoewel steeds meer vrouwen werken en aan hun carrière bouwen, is er nog altijd sprake van een loonkloof van zo’n 13,7%. Die kloof en hoeveel je verdient zijn afhankelijk van een paar factoren. In Nederland werken veel vrouwen in deeltijd en dat heeft veel invloed op je salaris. Minder werken betekent minder geld, dat is logisch. Wat veel mensen niet weten, is dat hogerop komen daardoor ook een stuk lastiger wordt. Switchen van parttime naar fulltime gaat vaak moeilijk. Je hebt kans dat je daardoor onder je niveau gaat werken en soms is het niet eens mogelijk om voltijd te werken. Bijzonder, want volgens de Loonwijzer krijgen mannen dat vaak wél voor elkaar. Een bepaalde tijd in deeltijd werken, lijkt dus ook jaren later nog een negatief effect te hebben op het salaris van vrouwen.
Dan heb je ook nog de gecorrigeerde loonkloof. Atria geeft aan dat er hierbij wordt gekeken naar onder andere de branches en functies waarin mannen en vrouwen werken, omdat dit verschil kan maken in hun positie in het werkveld. Dit gebeurt zo’n 4% bij banen in de overheid en 7% bij bedrijven. Als twee personen hetzelfde werk doen en op hetzelfde niveau zitten, zouden ze ook evenveel moeten verdienen.
Onderbreking van je werktijd
Heb je ergens in je carrière een pauze genomen of ben je dat van plan? Dan is de kans groot dat je minder verdient. Dat is logisch, want geen werk betekent in de meeste gevallen ook dat je geen geld binnenkrijgt. Het salaris dat je bij terugkomst krijgt, kan echter ook lager zijn. Je bouwt in die periode geen pensioen op. Het maakt niet altijd uit waarom je een pauze neemt: of je nou bent gaan reizen, een burn-out had, voor een zieke zorgde of een jaar ertussenuit ging om voor je kind te zorgen. Tijd gemist is tijd gemist. Eigenlijk niet helemaal eerlijk, toch? We weten allemaal dat het goed is om jezelf verder te ontwikkelen, om een stapje terug te doen, maar helaas heeft dat wel degelijk effect op het salaris dat je straks krijgt. Op papier heb je jezelf in die periode niet ontwikkeld op je werkniveau, waardoor je ervaring mist. Dat reflecteert wel degelijk in je salaris. Houd dat goed in je achterhoofd als je overweegt om er een jaar tussenuit te gaan.
Salarissen vergelijken
We krijgen regelmatig te horen dat we onszelf niet moeten vergelijken met anderen. Hoe iemand eruit ziet, waar iemand is in zijn of haar leven: het doet er niet toe, want het is niet jouw leven. Toch kan het vergelijken van salarissen in sommige gevallen heel waardevol zijn. Ben jij je er bijvoorbeeld van bewust hoeveel jouw collega, vriendin of zwager verdient?
Natuurlijk hangt het af van hoe lang je ergens al werkt, welke positie je hebt en wat jouw taken zijn, maar praten over geld biedt inzicht. Misschien krijg je namelijk wel steevast te weinig terug voor jouw expertise. Verdienen wat je waard bent, noemen we dat, maar dan in cijfers uitgedrukt.
Duik eens diep in de wereld van deze verschillen en reken uit wat je zou moeten krijgen. WOMEN Inc. heeft daar een goede test voor. Super interessant om eens te doen, want het verschil kan behoorlijk groot zijn – dat blijkt!
Nog een leuke tip is Hoeveel ben ik waard de podcast. Hier stuitten we laatst per toeval op en zijn nu hooked! Volg Rolien ook zeker even op Instagram.
Heb je zelf nog leuke tips? Deel ze in de comments.
Fun fact: zelfs het vinden van een passende foto voor dit artikel was vrij lastig, want voor de meeste foto’s met geld wordt een witte man gebruikt. 😉