VOLG ZAKENMAMA OP INSTAGRAM

5 punten waar moeders tegenaan lopen na de bevalling

Als je een kindje krijgt, word je in het diepe gegooid. Je wordt niet voorbereid op hoe de eerste tijd met je kindje zal zijn. Gek eigenlijk, want op je bevalling kun je je voorbereiden door middel van een zwangerschapscursus, maar over de periode ná de bevalling wordt weinig gesproken. En dat terwijl deze periode voor veel moeders heel overweldigend kan zijn. Vaak worden alleen de mooie momenten uitgelicht in tijdschriften en tv-programma’s, maar over de moeilijke momenten wordt weinig gedeeld. Tijd om hier verandering in te brengen en een realistisch beeld te schetsen! Meike Hendriks is psycholoog en bevallingsexpert bij Mpowermoms. Deze 5 punten zijn volgens haar heel herkenbaar voor de periode na de bevalling.

Herkenbaar na de bevalling: dit kun je verwachten

Het maakt niet uit of je net bevallen bent van je 1e, 2e, 3e of 4e kind. Iedere keer dat je een kind krijgt, staat je leven op zijn kop en is het zoeken naar een fijn ritme en een fijne balans met alles wat je op een dag doet. Alle moeders lopen namelijk tegen dezelfde punten aan. Hieronder vind je de vijf meest voorkomende punten waar moeders tegenaan lopen na de bevalling.

1. Slaapgebrek

Slaap heeft een enorme invloed op je functioneren. Gebrek aan slaap kan onder andere zorgen voor een korter lontje, sneller geïrriteerd zijn, weinig energie hebben en geen zin hebben in de dag. De meeste moeders weten niet hoe het zal zijn om wekenlang of zelfs maandenlang slecht te slapen en wat dat met hen zal doen. Jezelf hierop voorbereiden is daarom erg lastig. Waar je je wel op kunt voorbereiden, is hoe je jezelf zo energiek mogelijk kunt voelen. Waar krijg jij energie van? Wat vind jij leuk? Waar laad jij van op? Juist als je slecht slaapt, is het belangrijk om dingen die jou opladen vaker in te plannen in jouw dag. Denk bijvoorbeeld aan muziek opzetten waar je vrolijk van wordt, bellen met een vriendin of even naar buiten gaan. Dat maakt het al makkelijker om met slaapgebrek om te gaan.

2. Onzekerheid

Wat heel herkenbaar is tijdens die eerste periode na de bevalling, is toch wel de onzekerheid. Doe ik het wel goed? Kan ik dit wel? Het zijn zomaar wat gedachten die iedere moeder wel eens heeft. Een kind krijgen is heel overweldigend. Niet zo gek dus dat je daar onzeker over bent. Je hoort vaak hoe leuk en fantastisch het is om een kind te krijgen, en dan kun je je heel erg onzeker voelen als jij het even niet meer weet of het soms best wel zwaar vindt. Dat mag er zijn, deel het ook met anderen zodat zij herkenning vinden in jouw verhaal. Je bent namelijk niet de enige moeder die dit doormaakt. Begrip en erkenning is wat veel moeders helpt om deze periode op een fijne manier door te komen.

3. Tijd voor jezelf is schaars

Ineens ben je 24/7 verantwoordelijk voor een klein mensje. Alles staat in het teken van slaapjes, voedingen, luiers en ga zo maar door. Maar vergeet ook het allerbelangrijkste niet, namelijk de tijd voor jezelf! Jij bent jouw eigen eerste prioriteit. Als het niet goed met jou gaat, dan kun jij niet de moeder zijn die jij graag wilt zijn. Wat heb jij nodig? Waar heb jij behoefte aan? Het is niet egoïstisch om deze tijd voor jezelf te pakken. Het is juist nodig! Laat je partner een keer extra voor je kindje zorgen, zodat jij iets leuks voor jezelf kunt doen en wissel daarna om. Win-win situatie!

Lees ook: Zelfcompassie en respect: waarom je jezelf vaker mag vieren

Herkenbaar bevalling
© Andrea Piacquadio via Pexels

4. Emoties die alle kanten uitgaan

Tijdens je zwangerschap zit je hele lijf vol met hormonen. Na je bevalling zijn deze hormonen ineens verdwenen. Je lijf ervaart een enorme verandering. Niet zo gek dus dat je het ene moment heel erg blij kunt zijn en het volgende moment heel erg verdrietig of boos. Dit mag er zijn. Geef ruimte aan deze emoties en gun jezelf de tijd om te herstellen. Niet voor niks zeggen ze: 9 maanden zwanger, 9 maanden ontzwangeren.

5. Het moederschap is niet altijd leuk

Te vaak horen we over de mooie verhalen rondom het moederschap. En absoluut, het krijgen van een kind is fantastisch! Maar, er is ook een andere kant, een kant die ook aandacht mag krijgen. Dat het niet altijd leuk is, dat het zwaar is, vermoeiend en dat je een totaal ander leven hebt dan voorheen. Je mag verdrietig zijn omdat je nu een ander leven leidt dan voorheen. Je mag denken: waar ben ik aan begonnen? Je mag schreeuwen en huilen omdat je je machteloos voelt en je zo graag even wilt slapen. Het mag er allemaal zijn en hoort erbij. Voor iedere moeder zijn dit soort momenten herkenbaar na de bevalling, dus laten we elkaar hierin ondersteunen. Zodat andere moeders ook weten dat het niet gek is als je dit ervaart.

herkenbaar na bevalling

interessant artikel? deel het bericht

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ZOEK PER CATEGORIE

Ontvang de nieuwsbrief

Tijd voor jezelf

Het ultieme momentje voor jezelf, wekelijks in je inbox? Yes! Elke maandag sturen we je 3 bite-sized stukjes content, speciaal voor jou geselecteerd. Perfect voor als je 5 minuutjes voor jezelf hebt op de bank, in bed of – tja, laten we maar gewoon eerlijk zijn ;) – op de wc. 

Geen standaard nieuwsbrief, maar elke week jouw portie me-time. Mails om naar uit te kijken, voor en door zakenmama’s.