Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Zelfcompassie en respect: waarom je jezelf vaker mag vieren

Deze week vindt Internationale Vrouwendag plaats. Op deze dag is er niet alleen aandacht voor de strijd voor gelijkwaardigheid, maar vieren we ook wat we als vrouwen allemaal al hebben bereikt. Trots zijn op jezelf zijn of zelfcompassie hebben, blijken echter nog altijd een flinke uitdaging voor veel van ons. Waarom zijn we toch zo streng voor onszelf? Het is tijd om jezelf te vieren!

Strenger voor jezelf dan voor anderen

“Iedereen accepteert me zoals ik ben. Nu ik nog” aldus Loesje, koningin van de positief-kritische spreuken. Dat deze uitspraak treffend is voor veel vrouwen, blijkt uit meerdere onderzoeken. Zo is 78% van de vrouwen strenger voor zichzelf dan dat ze voor een ander zou zijn in een bepaalde situatie.

Vrouwen willen al hun rollen in het dagelijks leven perfect vervullen: de consequente en liefdevolle mama, gepassioneerde en zorgzame partner, gedreven en verantwoordelijke werknemer, attente en gezellige vriendin… We doen hard ons best om de beste versie van onszelf te zijn en ondersteunen onze geliefden waar we kunnen. Tegelijkertijd geven we onszelf vaak niet die ruimte. Bij het minste of geringste praten we onszelf de put in, terwijl we een ander in eenzelfde geval zouden opbeuren. Waarom kunnen we onszelf niet met dezelfde compassie behandelen?

Lees ook: We moeten stoppen met moeders zoveel druk opleggen

Jezelf vieren met zelfcompassie en eigenwaarde

We mogen liever voor onszelf zijn, maar dat is best lastig als je een harde aanpak gewend bent. Allereerst is het goed om je bewust te zijn van het verschil tussen zelfcompassie en eigenwaarde. Hoewel we als moeders geneigd zijn om onze kinderen vooral eigenwaarde mee te geven, is zelfcompassie ook een belangrijk punt. We hebben al gauw compassie voor een ander en leven met een ander mee. Zelfcompassie is precies hetzelfde, maar dan – jawel – gericht op jezelf. Je erkent dat jij ook maar een mens bent dat fouten maakt, en dat is oké! Zelfcompassie is zo belangrijk, en daar mogen we allemaal wel wat meer van ervaren.

Eigenwaarde is veelal afhankelijk van externe factoren, zoals prestaties, status en een goede baan. Je bent dus trots op jezelf, mits je die opdracht binnensleept of een compliment hebt gekregen van je manager. Bij zelfcompassie draait het juist om jezelf accepteren, zonder mitsen en maren. Je bent niet beter dan anderen, maar ook niet slechter. Je mag fouten maken, want die horen bij het leven. Balen van iets wat mislukt mag zeker, maar je bént niet je mislukking. Je zou dus kunnen zeggen dat zelfcompassie realistischer is om naar te streven, en ook een duurzamer effect kan hebben. Want meer zelfcompassie betekent ook meer vrijheid (je staat jezelf immers minder in de weg), minder piekeren en dus meer in het moment kunnen leven.

Zelfcompassie moeder
© Studio Phylicia

Trots zijn mag

Dat neemt natuurlijk niet weg dat je óók lekker trots op jezelf mag zijn als je iets hebt gepresteerd. Uit angst om als arrogant te worden afgeschilderd, zijn vrouwen terughoudend in het uiten van hun trots. Zelfs De Dikke Van Dale vermeldt als eerste betekenis van trots: “(negatief) met een te hoge dunk van zichzelf; = hoogmoedig”. Tsja, deze toelichting is niet erg bevorderlijk om eens even trots te gaan zijn op jezelf.

Maar wat is eigenlijk arrogantie, en wat is trots? Gelukkig geeft De Dikke Van Dale nog een tweede definitie voor trots: “(in positieve zin) zelfbewustheid, eergevoel”.
Deze vorm van trots heeft dus een positieve associatie. Je bent je bewust van wat je kunt. Je bent trots op iets dat je gedaan hebt, waar je je goed over voelt. En laten we wel zijn: dat is echt een heerlijk gevoel!

Het gaat pas richting arrogantie wanneer trots een negatieve lading krijgt en de hoogmoed om de hoek komt kijken. Je gelooft bijvoorbeeld dat bepaalde successen alleen maar door jou komen, dat een team effort niet was gelukt zonder jouw input. Zonder jou zou het kaartenhuis in elkaar storten. 

Waar ben jij trots op? Deel het met ons op Instagram, dan vieren we jou met je mee!

Vergelijken is zinloos

Wie bepaalt waar jij trots op mag zijn en wat jij mag vieren? Het is natuurlijk fijn om positieve bevestiging van anderen te krijgen, maar jij weet zelf pas écht wat een mooie reden is om je trots te voelen. Iedereen is verschillend en dat maakt jezelf vergelijken met anderen niet alleen frustrerend, maar ook volkomen zinloos.

Wat anderen misschien als een futiliteit zien, kan en mág voor jou als een overwinning voelen. Het is jouw eigen leercurve die relevant is. Of het nu gaat om het versturen van je eerste factuur als ondernemer of het voltooien van een pittige work-out; wees op dat moment je eigen supporter.

Lees ook: Zo houd je sporten leuk als moeder

Jij bent uniek

Oké, iedereen is dus verschillend. Maar het gras bij de buren lijkt (!) altijd zo lekker sappig groen en perfect bijgehouden… Nieuwsflits: er zal altijd iemand zijn die nóg mooier, succesvoller of slimmer is dan jij. Het is zo zonde van je energie om je daar op te focussen. Probeer het eens anders te zien en zie je medevrouwen als inspiratiebronnen. In plaats van jaloezie, ervaar je dan een positieve emotie die je energie geeft.

En vergeet niet dat jij zelf een heleboel te bieden hebt. Misschien voel je je niet altijd speciaal, of heb je het idee dat jouw kwaliteiten niet bijzonder genoeg zijn. Maar al jouw talenten en karaktereigenschappen maken jou een uniek persoon, waarvan er maar één bestaat. Dat is juist hartstikke waardevol! Sta daar eens wat vaker bij stil. Neem jouw kwaliteiten onder de loep en bedenk hoe bijzonder het is dat jij dat allemaal kan, dat jij zo bent. Zie ze als sterktes.

Dus als je binnenkort met gierende zenuwen die belangrijke vergadering in loopt, denk dan: : “Ik kan dit!”. Geloof in jezelf, haal het beste in jezelf naar boven, maar sta ook open om fouten te maken en die te accepteren. Realiseer je dat als het tóch niet optimaal verloopt, dit niets zegt over jou als persoon.

Kortom: wees lief voor jezelf, en vergeet niet om jezelf regelmatig te vieren. Dat kun je overigens tweeledig opvatten: én je eigen teugels wat meer laten vieren, én jezelf trakteren op iets fijns. Of je dat nu doet door het opschrijven van al jouw goede eigenschappen, met een latte op de bank een momentje voor jezelf te nemen of die mooie tas te kopen; je verdient het.

Lees ook: Yes, ik kan dit! Zo kies je voor grote verandering in je leven

Heaaderbeeld: Andrea Piacquadio via Pexels

interessant artikel? deel het bericht

Lees verder

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ZOEK PER CATEGORIE

Zoeken

Ontvang de nieuwsbrief

Tijd voor jezelf

Het ultieme momentje voor jezelf, wekelijks in je inbox? Yes! Elke maandag sturen we je 3 bite-sized stukjes content, speciaal voor jou geselecteerd. Perfect voor als je 5 minuutjes voor jezelf hebt op de bank, in bed of – tja, laten we maar gewoon eerlijk zijn ;) – op de wc. 

Geen standaard nieuwsbrief, maar elke week jouw portie me-time. Mails om naar uit te kijken, voor en door zakenmama’s.