Bekijk hier de nieuwste aflevering!

Je hoeft niet direct blij te zijn met je lichaam na de zwangerschap

Dat je lichaam tijdens een zwangerschap van binnen en van buiten verandert, weten we allemaal. Het groter worden van de buik vinden we vaak prachtig. Een klein mensje is daarbinnen hard aan het groeien. De striae en kilo’s komen er daarnaast ook bij kijken – en daar zijn we over het algemeen niet zo blij mee. Allerlei methodes en workouts worden gepromoot om je lichaam na de zwangerschap zo snel mogelijk strak te krijgen, want die zwangerschapskilo’s kunnen écht niet meer. Maar, vergeten we hier niet iets?

Lichaam na zwangerschap
© Luana Azevedo via Unsplash

Strak in je vel

Online advertenties, folders die producten aanprijzen, billboards, tv-programma’s: waar je ook kijkt kom je wel een post tegen die beweert dat je er afgetraind uit moet zien. Merken proberen je dure producten aan te smeren om jouw striae en cellulitis te laten verdwijnen zodat je er weer ‘mooi en strak’ uitziet. Alsof je niet prachtig bent met putjes in je benen en striemen die een periode van groei laten zien. Dat jouw lichaam tijdens de zwangerschap groeit, wordt continu toegejuicht, als je het maar wel zo snel mogelijk er weer af werkt. Waar is die body positivity waar we het toch altijd over hebben?

Het afkraken van lichaamstypes is niets nieuws. Dat dateert al van enkele decennia terug, maar die kritiek verandert steeds weer. Een hele tijd werden curvy vrouwen juist gezien als hét voorbeeld. Zo slank mogelijk, een groot achterwerk, een zandloperfiguur: onze maten en lichaamstypes gaan zo snel in en uit de mode, alsof het weekendaanbiedingen bij de supermarkt zijn. Gek, eigenlijk. Want waarom moeten wij steeds rekening houden met wat een ander mooi vindt? Wie bepaalt dat überhaupt, dat een lichaamstype ‘uit de mode’ is? 

Body positivity gaat verder dan acceptatie

Body positivity gaat trouwens niet alleen over blij zijn met je lijf. Er wordt heel veel gefocust op het uiterlijk en het accepteren van hoe iemand eruitziet. Je mag er gewoon zijn, hoe je er ook uitziet: ieder mens is prachtig zoals ‘ie is. Tegelijkertijd mág je ook gewoon ontevreden zijn met je lichaam. Hoe jouw lichaam zich na de bevalling ontwikkelt, verschilt bij iedere persoon. Bij sommige mensen zie je na enkele weken niet eens dat ze ooit zwanger zijn geweest.

De kans is echter ook groot dat jouw fysiek er niet uitziet zoals negen maanden geleden. Dat is normaal, want dat lichaam heeft wel een minimens gecreëerd(!). Dat is iets magisch. Tegelijkertijd mag je ook verdrietig zijn met je lichaam. Laat dat alsjeblieft ook gewoon toe. Ja, we moeten mensen accepteren zoals ze zijn en blij zijn met wie wij zijn. Dat betekent niet dat je heel geforceerd je nieuwe lichaam direct mooi moet vinden. Huil erom eventueel, schrijf het van je af, wees teleurgesteld. Laat het toe. Dat doet niet teniet aan je kindje, echt niet.

Onderdruk jouw gevoel niet omdat de maatschappij je vertelt hoe blij je moet zijn met je lichaam. De boodschap is goed, en deze verandering is heel positief en vooruitstrevend, maar het is niet de bedoeling dat je daardoor je eigen gevoel gaat negeren. Omarm wie je bent, kijk naar jezelf, durf te rouwen om wat ooit was en nu niet meer is. Dat is het stukje acceptatie waar het zo erg om draait. Forceren om jezelf mooi te vinden gaat niet werken.

Je moet (vaak met vallen en opstaan) leren accepteren dat dit is hoe je er nu uitziet, dat jouw lichaam heeft gevochten om nieuw leven op aarde te zetten, en dit is het resultaat. Hopelijk ga je dan, beetje bij beetje, jezelf steeds mooier vinden. Dat ben je namelijk wel. Jouw lichaam is prachtig, met alle putjes, deuken, vlekken en strepen erop en eraan, en ook als je geen fysieke herinneringen hebt aan jouw zwangerschap. Hopelijk zie je dan langzaam in dat ook jij er mag zijn. 

interessant artikel? deel het bericht

Lees verder

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ZOEK PER CATEGORIE

Ontvang de nieuwsbrief

Tijd voor jezelf

Het ultieme momentje voor jezelf, wekelijks in je inbox? Yes! Elke maandag sturen we je 3 bite-sized stukjes content, speciaal voor jou geselecteerd. Perfect voor als je 5 minuutjes voor jezelf hebt op de bank, in bed of – tja, laten we maar gewoon eerlijk zijn ;) – op de wc. 

Geen standaard nieuwsbrief, maar elke week jouw portie me-time. Mails om naar uit te kijken, voor en door zakenmama’s.