Een LinkedIn profiel hebben is tegenwoordig onmisbaar. Mensen delen inspirerende verhalen, houden hun netwerk op de hoogte van hun prestaties of gebruiken LinkedIn om een baan of opdracht te zoeken. Als je er niet bekend mee bent, is het nog best een doolhof. Want waar moet je eigenlijk rekening mee houden?

1. Vul je profiel aan
De opmaak van je profiel is jouw visitekaartje. Je wilt een goede eerste indruk achterlaten. Dat begint al bij je profielfoto. Zorg dat je gezicht goed te zien is en dat je er netjes op staat. Schrijf daarnaast een kort stukje over jezelf en bedenk hierbij wat iemand over jou moet weten. Waardoor ben jij herkenbaar? Wie ben je en wat doe je? Dat is belangrijk om bovenaan je profiel te vermelden.
Maak je profiel zo volledig mogelijk, zodat iemand precies weet hoe zij je kunnen bereiken. Zorg dat je gegevens up to date zijn en vul je profiel aan met je werkervaring. Waar heb je gewerkt en wat is handig om te vermelden (voor mogelijke nieuwe werk- of opdrachtgevers / samenwerkingen)? Wees helder in je omschrijving, maar maak het niet te lang.
2. Vermeld je vaardigheden
Op een CV vermeld je vaak je vaardigheden, dus vergeet dit op je LinkedIn profiel niet. Waar ben jij goed in en wat zijn jouw kwaliteiten? Je kunt mensen ook vragen om een onderschrijving aan te leveren over jouw vaardigheden.
3. Aanbevelingen
Van vaardigheden gaan we over op iets anders dat je aan je netwerk kunt vragen: aanbevelingen! Hoe snel ben jij geneigd iets te kopen of te proberen door mond-tot-mondreclame? Daar kun je dit in zekere zin mee vergelijken. Als iemand schrijft hoe goed je een project hebt afgerond, of hoe je de structuur binnen een bedrijf hebt geoptimaliseerd, dan is dat een heel goed teken voor eventuele werkgevers. Ga naar ‘Profielonderdeel toevoegen’ en ‘Aanbevelingen toevoegen’. Zo kun je iemand binnen je netwerk vragen om een aanbeveling te schrijven.
4. Pas je profiellink aan
Wist je dat je de link naar jouw profiel kunt personaliseren? Je kunt de link bewerken door naar jouw profiel te gaan en te klikken op ‘Openbare profiel en URL bewerken’. Vul jouw eigen naam in en voilá! Zo ziet jouw profiel er direct een stukje strakker uit.
5. Hoe vaak moet je posten?
Gebruik je LinkedIn als een (klein) bedrijf? Dan wordt aangeraden om zo’n één keer per werkdag iets te posten. Dan kijken de meeste mensen namelijk op LinkedIn. LinkedIn zelf geeft ook aan om tussen de een en vijf keer per dag iets te posten (lijkt ons dan weer een beetje veel, haha). Let hierbij wel op dat kwaliteit altijd boven kwantiteit staat. Het gaat erom wat je post en wat je vertelt. Heb je echt niets nuttigs meer te vermelden? Post dan niet om maar iets te delen. Probeer wel regelmatig iets te publiceren zodat je zichtbaar blijft, en houd het zakelijk en professioneel. Wist je dat posts op LinkedIn langer “meegaan” dan posts op andere social media kanalen. Waar een post op Instagram ongeveer 1-2 dagen “rond gaat” onder jouw volgers, kan het bij LinkedIn soms wel tot twee weken zijn. Weet dus dat je nog steeds kunt groeien met één keer in de week posten.
6. Wat moet je posten?
Dan resteert natuurlijk de grote vraag: wat moet je eigenlijk posten? Zoals we net als aangaven, is kwaliteit het belangrijkste. Vraag jezelf af of jouw netwerk iets heeft aan je update en of het jouw imago ten goede komt. Wellicht wil je iets delen dat je opviel, maar dat misschien nét iets te controversieel is. Begrijp ons niet verkeerd, want de grens opzoeken is soms heel goed. Maar het is wel belangrijk dat je voor ogen houdt hoe je jezelf wilt neerzetten en wat anderen van jou kunnen denken. Twijfel je over een post? Plaats alleen echt iets als je er helemaal achter staat. LinkedIn wordt echt gebruikt als een professioneel en zakelijk platform (met hier en daar enkele uitschieters/uitzonderingen), dus denk goed na over wat je post.
Houd ook in je achterhoofd dat LinkedIn geen Facebook is. Een post met een persoonlijke tint is goed, maar deel geen dingen die je normaal gesproken ook niet met je (potentiële) baas zou delen. Daar heb je andere platforms voor.
Wat moet je dan wel posten? Denk aan overwinningen, dingen die je bereikt hebt en ga maar door. Heb je een cursus succesvol afgerond? Een mooie opdracht voltooid of ben je om een bepaalde reden van baan geswitcht? Deel het met je netwerk! Daarnaast kun je ook content delen die gerelateerd is aan je werk, zodat je netwerk ziet waar je interesse in hebt.
7. Voeg foto’s toe aan je posts
Visualisatie is alles, echt! Je scrolt zo voorbij een hele lap tekst, maar een foto trekt altijd de aandacht. Voeg een foto toe van goede kwaliteit die relevant is aan je post, en je zorgt direct voor meer engagement. Let op: gebruik alleen beelden die rechtenvrij zijn.