Bekijk hier de nieuwste aflevering!

Moedermaffia: de enige variant die wél leuk is

Het moederschap komt niet met een handleiding. We doen allemaal maar wat. Zo ook Daan, hoofdpersonage uit de nieuwe komedieserie Moedermaffia. We volgen haar in zes afleveringen terwijl ze zich door middel van een cursus ‘Gentle Parenting’ aan de kinderbescherming moet gaan bewijzen als bekwame ouder. Je snapt, het trok direct onze aandacht. In deze serie komen onderwerpen als postnatale depressie, prestatiedruk, schone schijn, mom shaming en andere herkenbare struggles van het ouderschap aan de orde. Is de serie de moeite waard?

Persfoto moedermaffia
© Kaap Holland Film / Videoland

Alles gaat mis

Na een incident op de verjaardag van haar dochter Pip, komt Daan in – dankzij de nieuwe liefde van haar ex – in aanraking met de kinderbescherming. Ze wordt op een cursus ‘Gentle Parenting’ gezet en moet hier laten zien dat ze een geschikte ouder is. Ze komt in een groep terecht met andere ouders die maar wat aanmodderen en groepsleider (vertolkt door Tina de Bruijn) die naar eigen zeggen niet oordeelt, maar het gezicht boekdelen spreekt.

Het gezegde ‘it takes a village to raise a child’ is er niet voor niks. Menig aflevering denk je ‘als iemand Daan nu geholpen, dan had het niet zo ver gekomen’. En dat is precies waarom je blijft kijken en de serie blijft boeien. Daan doet enorm haar best, maar op een of andere manier slaat ze elke keer weer de plank mis.

Hulde overigens voor Loes Haverkort die een steengoede hoofdrol neerzet. Loes, zelf ook mama weet hoe lastig het kan zijn: “Opvoeden is een weg van vallen en opstaan en dat geldt niet alleen voor de kinderen.” Haar rol in ‘Moedermaffia’ heeft haar laten beseffen dat je dingen alsnog verkeer kan aanpakken, hoe hard je ook je best doet om het goed te doen. “De grootste kunst van moeder zijn voor mij is om daar ok mee te zijn. Met een dikke bak liefde en een goeie dosis humor komen we hopelijk een heel eind.”

Herkenning bij de makers

Regisseur Anna van Keimpema vindt de reis van Daan pijnlijk herkenbaar: “voordat ik deze serie ging maken dacht ik de enige moeder te zijn die het moeilijk vond om continu aanwezig te zijn voor haar kinderen. Net als Daan voelde ik me aangevallen door alle oordelen van andere ouders die benadrukken hoe belangrijk het is om er te zijn voor je kind. Maar fuck dat. Moedermaffia laat zien dat iedereen worstelt met schuldgevoelens en onzekerheid.”

Mooi hoe deze serie een bijdrage levert aan de openheid van ervaringen rondom het moederschap. Het is niet perfect en dat is oké!
De echte moedermaffia willen we de mond snoeren, maar van Moedermaffia de serie krijgen we geen genoeg.

Moedermaffia is perfecte me-time moment

De serie is perfect om lekker zelf even te bingewatchen. De afleveringen zijn onder een half uur (top!) en vol humor, maar niet over de top of onrealistisch. En tegelijkertijd raakt het een gevoelige snaar. Echt me-time dus, maar voor het geval je het van plan was: kijk het niet met je kids. De serie laat qua beeld niet veel aan de verbeelding over. Je zit front row bij een bevalling, maar ook expliciete vrijscènes en geslachtdelen komen voorbij.

De serie is nu te zien op Videoland!

Benieuwd naar de trailer?

interessant artikel? deel het bericht

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ZOEK PER CATEGORIE

Ontvang de nieuwsbrief

Tijd voor jezelf

Het ultieme momentje voor jezelf, wekelijks in je inbox? Yes! Elke maandag sturen we je 3 bite-sized stukjes content, speciaal voor jou geselecteerd. Perfect voor als je 5 minuutjes voor jezelf hebt op de bank, in bed of – tja, laten we maar gewoon eerlijk zijn ;) – op de wc. 

Geen standaard nieuwsbrief, maar elke week jouw portie me-time. Mails om naar uit te kijken, voor en door zakenmama’s.