Bekijk hier de nieuwste aflevering!

Zo speelt je kind veilig in de zon

Heerlijk hè, die zomer. De kinderen spelen lekker buiten, jij houdt een oogje in het zeil en geniet ondertussen van de zon op je gezicht. Warmte en zonneschijn maken blij, maar brengen ook wat extra aandachtspunten met zich mee. Wij geven je zeven tips om je kind veilig in de zon te laten spelen. 

1. Smeren!

Een open deur, maar oh zo belangrijk als je je kind veilig in de zon wilt laten spelen: zonnebrand gebruiken. Een tijdje geleden vertelden we je in dit artikel al van alles over zonnebrandcrème, inclusief een fantastische supersnelle insmeertip. De huid van een kind, en zéker die van een baby, is veel gevoeliger dan die van een volwassene. Kleine kinderen maken nog nauwelijks melanine aan, de stof die voor een natuurlijke bescherming tegen de zon zorgt. Daarom is het zo van belang om zonnebrandcrème te gebruiken met SPF 50 en regelmatig –  minimaal iedere twee uur – bij te smeren. Met name als je op het strand bent, want door al dat zeewater op de huid kan je kindje nog sneller verbranden. Even het zeewater afspoelen en daarna weer opnieuw smeren dus.

En wist je dat zonnebrand ook beperkt houdbaar is? Het KWF geeft aan dat je zonnebrandcrème tot twaalf maanden kunt gebruiken. Na opening neemt de SPF factor steeds verder af. Het KWF adviseert ook om met kinderen tussen 12.00 en 15.00 uur uit de zon te blijven, ook als ze goed zijn ingesmeerd. Meer over SPF en smeren lees je in het onderstaande artikel:

Lees ook: Zo kies je de beste zonnebrandcrème voor jou en je gezin

2. Laat je kind een zonnehoed en zonnebril dragen

Het staat niet alleen hartstikke schattig, maar een zonnehoed en zonnebril zijn ook heel nuttig. Het Oogfonds waarschuwt voor de kwetsbaarheid van kinderogen: de pupillen zijn groter en de ooglenzen bevatten minder beschermend pigment. UV-straling van de zon kan onder meer het bindvlies, hoornvlies, netvlies en de lens permanent beschadigen. Soms is dit pas op latere leeftijd te merken, wat het extra verraderlijk maakt. Daarom adviseert het Oogfonds om een kind op een zonnige dag altijd een zonnebril te laten dragen. Die hoeft niet veel te kosten, als hij maar 100% UV-bescherming biedt, goed aansluit en een lichtabsorptie van minimaal 75% bevat (CE markering 3/4).

Het dragen van hoedjes helpt om een zonnesteek te voorkomen. Voor baby’s zijn hoedjes met een nekflap en grote klep ideaal: deze bieden namelijk ook nog eens bescherming van de tere babyhuid tegen zonnestralen.

3. Pas op voor deze verraderlijke dingen in de speeltuin

Een regelmatig bezoekje aan de speeltuin zal voor veel ouders een vast onderdeel zijn van het zomerprogramma. Let er bij flinke zonneschijn alleen op dat apparaten in de speeltuin loeiheet kunnen worden. Misschien heb je het zelf als kind ook wel eens meegemaakt: in de zomer vol enthousiasme van de metalen glijbaan afgaan… best pijnlijk! Ook de donkere, rubberen speeltegels in speeltuinen waar je kindje misschien graag met blote voetjes over trippelt kunnen behoorlijk heet worden. De Brandwondenstichting legt uit dat het voor ons volwassenen alleen als ‘heet’ aanvoelt, maar dit bij een kind al kan zorgen voor een (ernstige) brandwond.

Over spelen in de zomer gesproken: spettert jouw kind jou ook graag nat met de tuinslang? Stilstaand water in de tuinslang kan gevaarlijk warm worden, dus het is goed om dit altijd eerst zelf even te controleren.

4. Leg baby’s altijd in de schaduw

Zoals je hierboven al las: de huid van kinderen is gevoelig, en zeker de tere babyhuid. Het is voor baby’s dus beter om volledig uit de zon te blijven. Veel parasols houden UV-straling echter niet (volledig) tegen, dus smeer je baby ook in de schaduw in met zonnebrandcrème.

Je kunt je baby in de schaduw ook in een reisbedje of tentje leggen. Sommige exemplaren bieden je kindje bescherming tegen UV-stralen; echt een uitkomst. Check wel regelmatig of het niet te warm wordt daarbinnen en of je baby voldoende frisse lucht krijgt.

5. Dek de kinderwagen niet af

Frisse lucht is zeker een aandachtspunt in de zomer. Niet alleen bij het gebruiken van zo’n reisbedje of tentje, maar ook in de kinderwagen of het autostoeltje. Misschien heb je daar met de beste bedoelingen wel eens een doek over gehangen om je kleintje te beschermen tegen de felle zon. Zo blijft de warmte echter hangen. Een parasol die je boven de wagen kunt hangen is beter geschikt, want zo krijgt je kind voldoende frisse lucht. Katoenen sokjes om die kwetsbare babyvoetjes en hup, lekker naar buiten met de kinderwagen.

In dit geval kun je het autostoeltje beter wél afdekken met een doek: als hij in de auto staat, zonder kind. Autostoeltjes zijn vaak donker gekleurd en kunnen snel warm worden als de auto vol in de zon staat. Dit geldt overigens ook voor fietsstoeltjes.

(Artikel gaat verder onder instagrampost)

6. Geef voldoende drinken

Warm weer maakt niet alleen dorstig, je gaat er ook meer van zweten. Ook kinderen verliezen meer vocht dan in andere seizoenen, dat weer aangevuld moet worden om uitdroging te voorkomen. Is jouw kind niet zo’n goede drinker? Een waterijsje wordt vast gewaardeerd!

Krijgt je kind borstvoeding? Zorg dan dat je zelf extra water drinkt en leg je baby wat vaker aan. Geef je flesvoeding? Dan kun je je kind, naast de reguliere flesvoedingen, ook wat extra water geven.

7. Zorg voor geschikte kleding en schoenen

In de zomer is het voor je kind fijn om kleding te dragen die lekker luchtig is én goed vocht opneemt. Katoen is hierbij het meest geschikt en dan bij voorkeur in een lichte kleur, aangezien donkere kleding de warmte opneemt in plaats van afstoot. ’s Nachts is een rompertje en een dunne slaapzak voldoende, of een katoenen laken. Een extra onderlaken neemt het vochtverlies van je kindje op.

Laat je je kindje lekker spetteren met of in het water? Uv-werende kleding zorgt dan voor bescherming, zodat je kind veilig in de zon kan spelen. Denk ook aan de voeten: zo zijn er superhandige anti-slipslofjes waarmee je kind het water in kan en tegelijkertijd beschermd is tegen UV-straling en heet zand.

Headerbeeld: Oleksandr Pidvalnyi via Pexels

interessant artikel? deel het bericht

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ZOEK PER CATEGORIE

Ontvang de nieuwsbrief

Tijd voor jezelf

Het ultieme momentje voor jezelf, wekelijks in je inbox? Yes! Elke maandag sturen we je 3 bite-sized stukjes content, speciaal voor jou geselecteerd. Perfect voor als je 5 minuutjes voor jezelf hebt op de bank, in bed of – tja, laten we maar gewoon eerlijk zijn ;) – op de wc. 

Geen standaard nieuwsbrief, maar elke week jouw portie me-time. Mails om naar uit te kijken, voor en door zakenmama’s. 

Relaxed op vakantie met kids

Pik onze essentiële inpaklijst voor drukke moeders

De inpak-chaos vermijden en zeker weten dat je alles bij je hebt? Of je nu vertrekt naar een tropisch oord of lekker in NL blijft, wij helpen je stressvrij weg te gaan met deze ultieme inpak cheatsheet. Schrijf je hier in voor de Tijd voor jou nieuwsbrief en ontvang ‘m direct in je inbox!

Psst, ontvang je Tijd voor jou al en wil je deze inpaklijst ook in je inbox? Vul het dan alsnog even in, dan sturen we ‘m los naar je op!