VOLG ZAKENMAMA OP INSTAGRAM

Tips om je werk als ondernemer te combineren met het moederschap

Als jij ondernemer of zzp’er bent, zul je het wellicht herkennen: het werk is nooit klaar. Aan de ene kant biedt ondernemerschap je de mogelijkheid om je tijd flexibeler in te delen, iets waar je zeker ook als moeder je voordeel mee kunt doen. Maar daarin schuilt ook het gevaar dat je de balans kwijtraakt: er is áltijd wel iets te doen. Hoe doen andere vrouwen dit: ondernemen als moeder? Wij geven je vijf praktische tips, zowel uit eigen ervaring als op basis van de ervaring van andere ondernemende moeders.

Ondernemen als moeder: liever aandacht dan multitasken

Nog even snel een mailtje sturen of je werksocials checken terwijl je kind op de schommel zit… Zeker als ondernemer is het verleidelijk om zoveel mogelijk taken in een dag te proppen. Lekker efficiënt. Maar een veelgehoorde tip van ondernemende mama’s is juist niét te multitasken, maar je werk- en privétijd duidelijk te scheiden.

Zo tipt auteur en podcastmaker Nina Pierson, moeder van drie kids, in JAN Magazine: “Werk in blokken en zet bijna alle notificaties van je telefoon uit. Ja, ook WhatsApp en Instagram! (…) Als je met je kinderen bent, ben er dan voor de volle honderd procent. Dat geeft ook veel meer voldoening. En niet geheel onbelangrijk: houd je daar vervolgens ook aan. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar je zult zien dat dit uiteindelijk overzicht en balans in de hand werkt.”

Heb je de luxe van een extra kamer in huis? Benut deze dan als werkkamer, in plaats van de keukentafel waar je ’s middags met je kind zit te knutselen. Zo zul je ook minder geneigd zijn om nog even achter de laptop te kruipen in jullie gezamenlijke leefomgeving. Een externe werkplek kan ook een goede oplossing zijn en levert vaak inspirerende contacten op met medeondernemers.

Communiceer daarnaast duidelijk naar werkcontacten wanneer je bereikbaar bent en wanneer niet. Natuurlijk is er wel eens sprake van een deadline waardoor je moet afwijken van je voornemen, dat hoort ook bij ondernemen als moeder. Maar soms een avond in volle concentratie flink aan de bak werkt prettiger dan hapsnap werken met kinderen om je heen. En wat betreft dat communiceren over niet bereikbaar zijn: dat werkt ook andersom. Werk je vanuit huis op het moment dat de kinderen er zijn met je partner, dan ben je er op dat moment eigenlijk gewoon niét.

Pauze en me-time

Of je nu een groeiend of een bloeiend bedrijf hebt; het werk lijkt nooit af te komen. Het is heerlijk als je je bedrijf met passie runt en zoveel motivatie hebt dat je vaak dat stapje extra wilt doen. Maar op tijd pauze nemen helpt om je hoofd leeg te maken. Al is het maar een blokje om met de hond; na een kwartiertje niet ‘aanstaan’ kun je vaak weer energieker en productiever aan de slag.

Hoeveel voldoening een eigen bedrijf ook geeft, het kan soms ook vermoeiend zijn. Hoewel je wellicht het liefst ’s avonds op de bank ploft voor een seriemarathon, is het ook goed om af en toe lekker de deur uit te gaan. Niet alleen als moeder, ondernemer of partner, maar ook als vriendin. Zo vertelt Katrien van MAMALOVES in de Zakenmama-aflevering: “Leuke dingen doen met vriendinnen en soms even doorzakken – dan ben je maar even moe – geeft eigenlijk in de balans nog meer energie dan dat het je kost.”

Ondernemen als moeder gaat in het algemeen niet vlekkeloos. Soms vallen resultaten tegen, of vind je het moeilijk om je werk te combineren met je gezin. Anne McCully – videograaf en eigenaar van skincarebedrijf Zapy, plus moeder van een zoon – vindt dat je je af en toe best kwetsbaar mag opstellen als zakenmama: “Wees open over je gevoelens, met je partner, je vriendinnen, familie, maar ook collega’s en klanten. Je hoeft natuurlijk niet alle ins en outs te vertellen, maar steun en begrip is zo belangrijk – om te geven en krijgen.”

Lees ook: 21 manieren voor een mini pauze voor tijdens je werk

Je werk doet ertoe

Herken je het volgende? Je bent net begonnen als zzp’er en iemand vraagt wat je doet als werk. Je hoort jezelf antwoorden: “Ik heb een bedrijfje”. Bescheidenheid is een mooie eigenschap, maar jouw werk mag er zijn. Ook is het misschien begonnen als een uit de hand gelopen hobby; op het moment dat het niet meer vrijblijvend is en je je geld ermee verdient (ongeacht de hoogte van je inkomen), mag je je eigen bedrijf écht serieus nemen. Je zult dit immers ook moeten uitstralen naar (potentiële) klanten.

Waarom is dit belangrijk bij een juiste balans in combinatie met het moederschap? Het is natuurlijk enorm fijn om je eigen tijd te kunnen indelen als zzp’er. Dit geeft je ook de mogelijkheid om je zieke kind uit school te halen, regelmatig hulpmoeder te zijn of gauw even dat cadeau voor je schoonmoeder te halen. Deze vrijheid kan heel handig zijn, maar pas op dat je niet doorschiet in je flexibele opstelling. Ook jij moet je uren maken, ook jouw werk doet ertoe.

Lekker uitbesteden

Als ondernemende mama lijkt de tijd tussen je vingers weg te glippen. Maar weet je, je hoeft echt niet alles zelf te doen. Er zijn vast een hoop dingen in je dagelijks leven waar je je tijd liever niet aan zou besteden. Heb je de mogelijkheid? Lekker uitbesteden! Onze gastblogger Irene schreef onlangs al enthousiast: “Wat sinds kort ook onderdeel is van mijn time management strategie, is dingen uitbesteden. Ik schreeuw het nog net niet van de daken, maar: IK HEB EEN SCHOONMAKER! De beste beslissing van dit jaar tot nu toe.”

Een drukke week voor de boeg? Je kunt op zondag braaf de hele middag gaan mealpreppen, maar gun jezelf ook af en toe de luxe van een afhaalmaaltijd. Of, zoals ondernemer en moeder van twee kids Tara Boxman vertelt aan Kek Mama: “Op hysterisch drukke dagen ga ik ’s avonds echt niet koken, maar eten we Happy Meals, met een vitaminepil en snoeptomaatjes. Daar voel ik me niet schuldig over.”

Ook op werkgebied hoef je niet alles zelf uit te voeren. Zijn cijfers niet jouw ding? Een boekhouder weet er wel raad mee. Ben je veel tijd kwijt aan een heleboel randzaken? Er zijn steeds meer VA’s die jou als ondernemer kunnen ondersteunen met bijvoorbeeld je administratie. Mocht je niet veel budget hebben voor dit soort dingen, denk dan eens aan een barterdeal: jij levert de persoon die je inhuurt een wederdienst. Zo help je elkaar ook mooi verder, als zzp’ers.

Lees ook: Column: hoe ik als moeder kan toveren met tijd

Soms is het gewoon goed genoeg

Tara benoemt hierboven een belangrijk punt: het schuldgevoel van moeders. Als je je eigen onderneming hebt én een gezin, heb je al gauw het gevoel dat je steken laat vallen. En ja, dat gebeurt af en toe vast ook wel. Maar dat is oké. Troost je met de gedachte dat je echt niet de enige mama bent die dit ervaart.

Misschien mis je eens een dansuitvoering van je kind door een belangrijke dag op werk. Of kun je die spoedklus niet aannemen omdat je baby dagenlang buikgriep heeft. In deze fase roei je met de riemen die je hebt, en dat is al hartstikke knap. Er komen vast tijden waarin het allemaal wat soepeler verloopt, zowel thuis als in het werk. Maar vergeet niet nú al regelmatig trots te zijn op jezelf, op het feit dat jij de stap hebt gezet om te ondernemen als moeder.

Headerbeeld: EKATERINA BOLOVTSOVA via Pexels

interessant artikel? deel het bericht

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ZOEK PER CATEGORIE

Ontvang de nieuwsbrief

Tijd voor jezelf

Het ultieme momentje voor jezelf, wekelijks in je inbox? Yes! Elke maandag sturen we je 3 bite-sized stukjes content, speciaal voor jou geselecteerd. Perfect voor als je 5 minuutjes voor jezelf hebt op de bank, in bed of – tja, laten we maar gewoon eerlijk zijn ;) – op de wc. 

Geen standaard nieuwsbrief, maar elke week jouw portie me-time. Mails om naar uit te kijken, voor en door zakenmama’s.