VOLG ZAKENMAMA OP INSTAGRAM

Column: hoe ik als moeder kan toveren met tijd

Soms kijk ik vanaf een afstandje naar mezelf en denk ik: het lijkt wel alsof ik kan toveren met tijd. Een beetje zoals de vijf broden en twee vissen van Jezus, voor wie de Bijbel enigszins kent. Het is alsof mijn dagen meer dan vierentwintig uur hebben en mijn weken uit meer dan zeven dagen bestaan. Time management onder de knie krijgen als moeder: het is soms net magie.

Super flex

Situatieschets: ik werk veertig tot vijftig uur per week, maar parallel daaraan ben ik ook fulltime moeder. Op de maandagmiddag na, breng en haal ik Luka iedere dag zelf van en naar school. Ik ga met hem naar zwemles, ik sta langs de lijn met voetbal, ik ontvang zijn vriendjes en vriendinnetjes bij ons thuis en ik breng hem iedere avond naar bed. Luka weet heus wel dat ik werk, maar hij heeft in de regel geen idee van al mijn deadlines en afspraken.

Tijd voor mezelf heb ik ook. Meer dan genoeg zelfs. Ik zou vaker willen sporten, maar dat heeft niks met tijdgebrek te maken. Eerder met een gebrek aan doorzettingsvermogen en motivatie, ben ik bang.

Ik ben gezegend met een super flexibele (freelance) baan. Dat is de voornaamste reden dat ik mijn werk, het moederschap en mijn vrije tijd goed op orde heb. Als ik kapper was geweest of huisarts – ik noem maar wat – had het fulltime werken en fulltime moeder zijn nooit naast elkaar kunnen bestaan.

Lees ook: Column: lekker alleen met m’n kind

Time management als moeder: skills on fleek

Eigenlijk is mijn schema heel simpel. Als Luka op school zit, werk ik. En als hij ‘s middags met een vriendje of vriendinnetje speelt – wat meestal zo is – werk ik ook. Alles wat ik overdag niet af heb gekregen, moet ‘s avonds gebeuren. En precies om die reden probeer ik alles door de dag heen zo efficiënt mogelijk te doen. Dan kan ik in de avond gewoon ongegeneerd naar Goede Tijden Slechte Tijden kijken. Mijn time management skills als moeder zijn ondertussen best wel on fleek, al zeg ik het zelf.

PR lasagne maken 

Koken bijvoorbeeld doe ik zoveel mogelijk in de loze uurtjes. Voor mij zijn dat de uurtjes tussen twee afspraken of activiteiten in, waarin ik met werk nergens aan toekom. Ik weet inmiddels precies hoe lang ik nodig heb om welk gerecht te maken. Zit ik in mijn after lunch dip en heb ik nog veertig minuten totdat ik Luka van school moet halen? Klinkt als een perfecte dag voor lasagne met verse tomatensaus! Voor wie het wil weten: mijn persoonlijke record in lasagne maken staat op iets minder dan vijfentwintig minuten.

Ieder kwartier is de moeite waard

Regelmatig moet ik trouwens met de auto op pad. Vaak rijd ik na mijn afspraak dan direct door naar school, in plaats van naar huis. Soms sta ik meer dan een uur te vroeg bij het schoolplein geparkeerd en werk ik daar vanuit mijn krappe bolide. Stoel naar achteren en mijn laptop tussen het stuur en mijn buik geklemd. Niet comfortabel, wel efficiënt. Ieder gewonnen kwartier is de moeite waard.

Wat sinds kort ook onderdeel is van mijn time management strategie, is dingen uitbesteden. Ik schreeuw het nog net niet van de daken, maar: IK HEB EEN SCHOONMAKER! De beste beslissing van dit jaar tot nu toe. Ik besef hoe belachelijk luxe het is dat ik zo’n keuze kan maken, zeker in deze tijd. Een digitale knuffel voor iedereen die momenteel moeite heeft om de financiële eindjes aan elkaar te knopen. Ik heb ook in jullie schoenen gestaan.

Een absolute illusie 

Zoals een tovenaar natuurlijk niet echt bestaat, is het ook een absolute illusie om te denken dat ik nooit in de knel kom met tijd. Hahaha. Ik lach, maar ik huil. Deze column had drie maanden geleden al af moeten zijn. En Lisa, als je dit leest: je kraamcadeautje ligt nog steeds op de trap, klaar om met de post verstuurd te worden. Suus, ik zat in Kopenhagen, maar ik ben je verjaardag natúúrlijk niet vergeten. En Femke, lieverd, ik heb de afgelopen weken bijna iedere dag aan je gedacht en ik beloof om echt snel te bellen.

Dat daar geen misverstand over bestaat. Ook bij mij glipt de tijd door de vingers. 

De vrijheid van reizen

Om zo nu en dan te ontsnappen aan de tijd, ga ik graag op reis met Luka. Want zo effectief en gestructureerd als ik ben in het dagelijks leven, zo goed ben ik in loslaten als ik weg ben van huis. Ik gooi op gevoel de avond van tevoren wat spullen in onze koffers en ik weet – bij wijze van – pas op de dag zelf hoe laat we vliegen. Reizen betekent voor mij absolute vrijheid, zelfs als mijn pinpas kwijtraakt en mijn telefoon kapot gaat en we 27 uur vertraging hebben en dat allemaal in één week. Het gebeurde onlangs in Thailand en het boeide me precies niks.

Wegtoveren

Daarover gesproken: in Thailand sprak ik met een Canadese vrouw die al jaren op het eiland woonde waar Luka en ik waren. Ze runde een frozen yoghurt bar en klaagde over hoe druk het daar de laatste tijd was. Ik zei dat dat toch alleen maar een goed teken was. Ze antwoordde dat de mensen op het eiland liever minder werken en dus ook minder verdienen als dat betekent dat ze méér tijd hebben om te genieten. Waarheid als een koe natuurlijk. Het is helemaal niet de kunst om er tijd bij te toveren, zodat je meer kunt doen. Het is de kunst om er tijd bij te toveren, zodat je minder hoeft.

Lees ook: Meer overzicht en rust? Probeer omgekeerd te plannen

Gastblogger Irene

interessant artikel? deel het bericht

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ZOEK PER CATEGORIE

Ontvang de nieuwsbrief

Tijd voor jezelf

Het ultieme momentje voor jezelf, wekelijks in je inbox? Yes! Elke maandag sturen we je 3 bite-sized stukjes content, speciaal voor jou geselecteerd. Perfect voor als je 5 minuutjes voor jezelf hebt op de bank, in bed of – tja, laten we maar gewoon eerlijk zijn ;) – op de wc. 

Geen standaard nieuwsbrief, maar elke week jouw portie me-time. Mails om naar uit te kijken, voor en door zakenmama’s.