Deze heerlijke koekjes maak je in een handomdraai en ze zijn nog voedzaam ook. De pindakaas bevat gezonde vetten en eiwitten en deze belangrijke voedingsstoffen zorgen voor een lang verzadigd gevoel. Havermout bevat langzame koolhydraten, waardoor je lange tijd energie hebt. Door het lijnzaad krijg je ook nog eens lekker veel vezels binnen. Een verantwoord tussendoortje dus zonder geraffineerde suikers. Lekker als tussendoortje voor bij de thee/koffie, voor in de lunchtrommels van de kids of neem ze mee voor tijdens een picknick!
Dit heb je nodig voor snelle havermoutkoekjes met banaan en walnoten
Ingredientenlijst (voor +/- 10 koekjes)
- 100 gram havermout
- 100 gram medjoul dadels (ontpit)
- 75 gram 100% pindakaas
- 50 gram walnoten
- 20 gram gebroken lijnzaad
- 2 rijpe bananen
- 1 tl kaneelpoeder
- 1 tl (wijnsteen)bakpoeder
- ½ tl vanillepoeder
- Snufje zeezout
- Optioneel: 2 el ongezoete amandelmelk
Snelle havermoutkoekjes met banaan en walnoten maken
1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
2. Week de dadels 5 minuten in warm water. Giet af.
3. Doe de dadels, de pindakaas, de walnoten en de bananen in een keukenmachine of blender en blend tot een glad mengsel. Heb je geen keukenmachine of blender? Snijd de dadels dan in stukjes en hak de walnoten fijn. Prak de bananen fijn met een vork, voeg de pindakaas, de walnoten en de dadels toe en meng goed door elkaar.
4. Doe de havermout, het lijnzaad, het kaneelpoeder, het bakpoeder, het vanillepoeder en het zeezout in een kom en roer goed door.
5. Voeg het bananenmengsel aan de kom toe en kneed tot een deegbal. Is deze wat droog? Voeg dan 2 el ongezoete amandelmelk toe en kneed nogmaals (kort).
6. Maak tien balletjes met je handen, leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat en druk de balletjes plat met de handen of met een vork.
7. Schuif de bakplaat in de oven en bak de koekjes in circa 15 minuten goudbruin. Ze blijven zacht en worden steviger als de koekjes afkoelen.
Variatietips
- Vervang de 100% pindakaas door een suikervrije notenpasta naar keuze.
- Vervang de walnoten door ongezouten noten naar keuze.
- Vervang de amandelmelk door een andere suikervrije plantaardige melk of (half)volle
melk. - Vervang het kaneelpoeder door speculaaskruiden.
- Heb je geen vanillepoeder in huis? Laat dit dan achterwege
Hoe lang kun je de havermoutkoekjes bewaren?
Je kunt de koekjes een week in een goed afgesloten bakje buiten de koelkast bewaren.
Geniet ervan!
Lees ook: Makkelijk recept voor gezonde ontbijtkoek