Een lekker maar toch gezond tussendoortje dat ook nog makkelijk te maken is. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn! Onze voedingsexpert Amanda Lak-Schaak heeft een heerlijk recept voor gezonde ontbijtkoek voor je gemaakt! Niet alleen goed voor je kinderen, maar ook lekker voor jezelf. Want deze ontbijtkoek vult niet alleen goed, maar zorgt niet voor een energiedip. Kijk, dat horen we graag!
Hoe gezond is ontbijtkoek?
Ontbijtkoek bestaat voornamelijk uit suiker en is niet echt voedzaam voor ons lichaam. Toch wordt het nog vaak als onderdeel van het ontbijt of als tussendoortje gegeten. Maar een plakje bevat al gauw 13 gram suiker, wat gelijk staat aan 3 suikerklontjes. Dat zorgt voor een hele snelle piek in je bloedsuikerspiegel. Na deze piek daalt je bloedsuikerspiegel ook weer snel, waardoor je last kunt krijgen van een energiedip, en dat is nou juist net niet zo handig in alle drukte van het moederschap. Een tussendoortje hoort je juist energie en verzadiging te geven tussen de hoofdmaaltijden door, dus ging ik aan de slag met een recept voor een voedzame ontbijtkoek. Deze is echt heerlijk geworden!
Recept voor gezonde ontbijtkoek
Ingrediënten:
Dit heb je nodig (voor 12 plakken):
- 250 gram volkoren speltmeel
- 200 ml ongezoete amandelmelk
- 6 medjoul dadels (ontpit)
- 2 volle el appelstroop (ik gebruikte 100% appelstroop)
- 2 grote eieren
- 2 el speculaaskruiden
- 1 tl kaneelpoeder
- 1 tl (wijnsteen)bakpoeder
- 1/2 tl vanille (uit een vanillestokje) of vanillepoeder
- Snufje (Keltisch) zeezout
- Optioneel: amandelschaafsel
Zo maak je gezonde ontbijtkoek
1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
2. Week de medjoul dadels circa 5 minuten in warm water.
3. Meng ondertussen het volkoren speltmeel, de speculaaskruiden, het kaneelpoeder, het bakpoeder, de vanille en het zeezout in een grote kom.
4. Giet het water van de dadels af.
5. Doe de dadels in een keukenmachine of blender, voeg de amandelmelk, de appelstroop en de eieren toe en blend tot een glad mengsel.
6. Voeg het ‘natte’ mengsel aan het ‘droge’ mengsel toe en roer goed door.
7. Bekleed een cakevorm met bakpapier (of vet de cakevorm in) en giet het beslag in de vorm.
8. Optioneel: strooi er wat amandelschaafsel over.
9. Zet de cake voor circa 40 minuten in de oven, totdat deze goudbruin en gaar is. Laat afkoelen en snijd in 12 plakjes.
Variatie- en bewaartips
Helemaal verkocht aan deze ontbijtkoek, maar wil je wat variatie toepassen?
- Vervang het volkorenspeltmeel door volkorentarwemeel of boekweitmeel
(glutenvrij). - De amandelmelk kun je vervangen door een andere ongezoete plantaardige melk of volle
melk. - In plaats van de medjoul dadels kun je ook (gedroogde) dadels gebruiken. Week deze 5 minuten
langer bij stap 2.
Bewaartips:
Je kunt de ontbijtkoek circa 4 dagen buiten de koelkast bewaren. Je kunt de ontbijtkoek ook (in plakjes) invriezen, zo heb je altijd een voedzaam tussendoortje in huis.
Lees ook: Voedingsvalkuilen voor moeders en hoe je ze vermijdt
Amanda: als moeder van twee jonge kids weet ik als geen ander hoe drukte (en alles wat er bij het moederschap komt kijken) ervoor zorgt dat gezond eten een uitdaging is. En daarom is mijn doel om het voor jou simpel, snel én gezond te maken doormiddel van kant-en-klare weekschema’s. Deze vind je op mijn website.
Headerbeeld: Mikhail Nilov via Pexels