Bekijk hier de nieuwste aflevering!

Zit je vast in een sleur? Met deze tips kom je daar weer uit

Je hebt geen motivatie om iets te doen, alles lijkt uitzichtloos en je hebt het idee dat elke dag hetzelfde is. Herkenbaar? Misschien zit je vast in een sleur. Dat is natuurlijk verre van prettig. Het kan wel een goede wake up call zijn, zeker als het gaat om je carrière of relatie. Maar wat kun je ertegen doen?

vast in sleur
© Andrea Piacquadio via Pexels

Je hebt het idee dat elke dag hetzelfde is

Lijken de dagen in elkaar over te lopen en voelt vandaag net als gisteren? Dan kan het zijn dat je vast in een sleur zit. Door kleine dingen aan te passen, kan dat gevoel al veranderen. Probeer vaste rituelen, zoals wandelen of uitgebreid samen eten, eens op een ander moment te doen.

Je hebt geen zin meer in je werk

Het is best lastig om je patronen te doorbreken als je vast in een sleur zit. Iedere dag moet je opnieuw de motivatie zien te vinden om aan de slag te gaan. Werken om geld te verdienen is iets waar de meeste mensen nou eenmaal niet onderuit komen. Dat betekent niet dat je iedere dag met tegenzin naar je werk hoort te gaan. Misschien mis je enige uitdaging, heb je het simpelweg niet naar je zin op de werkvloer of haal je er geen voldoening (meer) uit. Er kan van alles aan de hand zijn.

Kijk wat er mogelijk is. Wat zou je wél willen doen en hoe kun je variatie aanbrengen in je werk? Hoe komt het dat je geen zin hebt in je werk? Ben je voornamelijk uitgeblust of biedt het werk dat je nu doet niet voldoende uitdaging?  Waardoor krijg jij plezier in je werk? Wellicht kun je een beetje schuiven in bepaalde taken en andere opdrachten aannemen. Misschien is het wel tijd om een hele andere richting in te slaan en die stap te nemen. Accepteer dat je momenteel in deze situatie zit en kijk naar wat je wél kunt doen. Waar heb jij invloed op? Het is spannend, maar het is absoluut de moeite waard.

Je maakt eigenlijk nooit tijd vrij voor jezelf

Als ondernemende moeder ben je veel bezig met werk en je kind. Je rent van hot naar her, checkt ‘s avonds nog even snel je e-mail en je bent geneigd tussendoor nog even iets af te ronden. Je maakt zoveel tijd vrij voor anderen, maar wanneer heb jij voor het laatst iets voor jezelf gedaan? Of met je partner? Ook die momenten kun je inplannen. Je moet hierin de balans zien te vinden. Met een pasgeboren baby heb je misschien de energie niet om ergens heen te gaan. Nodig dan een vriend(in) uit om lekker bij te praten.

Blok een paar momenten per week in je agenda om iets voor jezelf te doen. Behandel die momenten net zoals werkafspraken. Een meeting zeg je ook niet zomaar af, toch? Een extra lange wandeling, afspreken met vrienden of juist op de bank liggen en niets doen: die momenten zijn voor jou.

Je bent uitgeblust

Rust nemen gaat hand in hand met tijd voor jezelf vrijmaken. Zoals we bij het vorige punt al aangaven, is het belangrijk om ook eens iets te doen dat jij leuk vindt. Als je iedere dag vermoeid bent, nergens zin in hebt en je altijd uitgeblust voelt, dan gaat het de verkeerde kant op. Probeer wat vaker op een dag stil te staan bij wat je doet en gebruik dat moment om even een paar keer diep in en uit te ademen. Eet niet aan je bureau, maar samen met je partner of collega’s. Ben je klaar met een (slopende) taak? Ga dan even naar buiten om een frisse neus te halen. Je hoeft geen half uur te wandelen; vijf tot tien minuutjes in de buitenlucht lopen kan ook al helpen.

Je wilt verandering, maar durft het niet aan

Dit komt vaker voor dan je zou denken. Je weet dat er iets moet veranderen en misschien weet je al precies wat, maar durf je die verandering nog niet aan. Dat is heel normaal. Mensen zijn gewoontedieren, we klampen ons vast aan routines en gewoonten omdat het lekker vertrouwd is. Wanneer je vastzit in een sleur, brengt dat je helaas niet verder. Verandering brengt veel onzekerheid met zich mee. Als je bijvoorbeeld van baan wilt wisselen, ben je misschien wel bang voor een financiële klap of een andere tegenvaller. Welke voorbereidingen kun je treffen? Durf op jezelf te vertrouwen dat het goedkomt. Als je die stap niet neemt, zal er ook niets veranderen. Stel je voor dat er over een jaar niets is veranderd. Zou je dan gelukkig zijn, of niet?

interessant artikel? deel het bericht

Lees verder

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ZOEK PER CATEGORIE

Ontvang de nieuwsbrief

Tijd voor jezelf

Het ultieme momentje voor jezelf, wekelijks in je inbox? Yes! Elke maandag sturen we je 3 bite-sized stukjes content, speciaal voor jou geselecteerd. Perfect voor als je 5 minuutjes voor jezelf hebt op de bank, in bed of – tja, laten we maar gewoon eerlijk zijn ;) – op de wc. 

Geen standaard nieuwsbrief, maar elke week jouw portie me-time. Mails om naar uit te kijken, voor en door zakenmama’s.