VOLG ZAKENMAMA OP INSTAGRAM

Search
Close this search box.

Zo onderhoud je vriendschap als je moeder bent geworden

Er verandert veel wanneer je kinderen krijgt. Je stelt andere prioriteiten en er komt veel planning bij kijken. Daar kunnen vriendschappen nog wel eens onder lijden. Je wilt niets liever dan in contact blijven met je vriendinnen en regelmatig afspreken. Toch is het een stuk lastiger als je een klein kindje hebt, vooral wanneer jij de eerste bent. Je bent net moeder geworden en dat is natuurlijk fantastisch, maar tegelijkertijd merk je dat je vriendschap een beetje verwatert. Deze 6 dingen wil je in ieder geval blijven doen met je vrienden.

Vriendschap en moeder zijn: hoe houd je het in stand?

Een gezin stichten is een prachtig iets. Samen met je partner bouw je aan een nieuw leven, of misschien voed jij je kind(eren) wel helemaal in je eentje op. Het neemt in ieder geval veel tijd in beslag, dat is wel duidelijk. Helaas verwatert een vriendschap nog wel eens als je net moeder bent geworden. Hoe kun je dat voorkomen?

Lees ook: 7 must do’s voor een kinderloos uitje met vriendinnen

1. In contact blijven

Het allerbelangrijkste om een vriendschap te onderhouden als je net moeder bent geworden, is toch wel om contact te houden. Vrij logisch, zou je denken. Toch zal je versteld staan hoeveel weken er opeens passeren sinds jij voor het laatst je vriendinnen hebt gesproken. Niet zo gek ook, want de eerste periode staat je wereld op zijn kop. Daar zullen vrienden vast wel begrip voor hebben, maar het is wel zo sociaal om weer wat van je te laten horen. Een simpel appje kan al genoeg zijn, als jullie maar in contact blijven. Het hoeft niet elke dag, maar probeer elkaar wel elke week of hooguit elke twee weken even te spreken. Je kunt ook audioberichten over en weer sturen. Een stuk makkelijker dan bellen, want je kunt het bericht afluisteren wanneer jij er tijd voor hebt en je hoort elkaar toch nog even.

2. Praat niet alleen over het moeder zijn, maar ook over jullie vriendschap

Met sommige vriendinnen gaat het altijd als vanzelf. Jullie spreken elkaar bijna dagelijks en staan altijd voor elkaar klaar… tot jij als eerste een kind krijgt. Opeens gaan de gesprekken vooral over luiers, gebroken nachten en formula. Voor jou heel normaal, maar voor een kinderloze vriendin is dat waarschijnlijk iets minder interessant. Ze zal waarschijnlijk wel geïnteresseerd zijn en oprecht reageren, maar hoeveel luiers Pietertje op een dag gebruikt, hoeft zij niet te weten. Let dus zelf ook een beetje op wat je vertelt. Natuurlijk praat je graag over je kind en een goede vriendin zal dit ook begrijpen, maar waak ervoor dat het niet alleen maar over je kinderen gaat. Praat ook eens over iets waar je vriendin over mee kan praten en vraag haar hoe het gaat.

3. Toon interesse en vier de mijlpalen

En nee, we hebben het niet over de mijlpalen die jouw kindje zal doormaken. De eerste tandjes, stapjes en verjaardag zijn hele bijzondere gebeurtenissen, maar het leven van je vriendinnen gaat ook door. Hoe ging het voortgangsgesprek op haar werk? Hoe bevalt haar nieuwe baan? Lukt alles met de verhuizing en is de koop al rond? En hoe gaat het met haar eigen kinderen, haar kinderwens of haar trouwe viervoeter? Toon interesse in het leven van je vriendinnen, want je wilt dat ook graag terug krijgen.

4. Vier altijd verjaardagen

Dit is een beetje tricky, want op bezoek gaan is niet altijd even makkelijk met kinderen. Helemaal niet als je vriend(in) zelf geen kids heeft, jouw eigen kinderen nog jong zijn en ze zichzelf niet zo goed kunnen vermaken. Lukt het echt niet om fysiek aanwezig te zijn? Vergeet het dan in ieder geval niet. Goede vriendinnen die je verjaardag vergeten – dat voelt gewoon ruk. Bel haar op, stuur een lieve (zelfgeschreven!) kaart en haal een cadeautje dat echt bij haar past. Oftewel: laat weten dat je aan haar denkt en haar niet bent vergeten.

Lees ook: Ontspannen als moeder, hoe doe je dat nou écht?

5. Sta voor elkaar klaar

Het leven gaat niet altijd over rozen. Zorg ervoor dat je voor je vriendinnen klaarstaat en dat ze op je kunnen rekenen. Je mag dan misschien wat minder tijd hebben voor borrels of een avondje uit, maar op belangrijke momenten ben jij erbij. Daar draait vriendschap immers om, en dat verandert natuurlijk niet als je eenmaal moeder bent geworden. Een begrafenis, scheiding, ontslagen worden: je vriendinnen hebben je nodig.

6. Doe moeite voor de vriendschap, ook als je net moeder bent geworden

Last but not least: je moet het wel willen. Een vriendschap onderhouden als je kinderen hebt, gaat niet altijd vanzelf. Vriendschappen waren voorheen misschien net als ademen. Je dacht er niet bij na en het gebeurde gewoon. Als je kinderen hebt, moet je er soms wat harder voor werken. Spreek – indien mogelijk – een vaste dag af waarop jullie bellen en blok een standaard (mid)dag in je agenda waarop jullie samen wat leuks gaan doen. Je gezin komt misschien op nummer 1, maar dat betekent niet direct dat vriendschappen moeten verwateren. Doe er moeite voor en laat zien dat je echt wel wil. Dan is het voor je vriendinnen ook beter te begrijpen als je een keer moet afzeggen omdat je kind bijvoorbeeld ziek is. Werk voor je vriendschap en steek er tijd in, want we hebben allemaal vrienden nodig.

Neem ook eens een kijkje op Instagram voor andere tips van onze Zakenmama’s! | Beeld: Andrea Piacquadio via Pexels

Tijd voor jou ontvangen

interessant artikel? deel het bericht

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ZOEK PER CATEGORIE

Search

Ontvang de nieuwsbrief

Tijd voor jezelf

Het ultieme momentje voor jezelf, wekelijks in je inbox? Yes! Elke maandag sturen we je 3 bite-sized stukjes content, speciaal voor jou geselecteerd. Perfect voor als je 5 minuutjes voor jezelf hebt op de bank, in bed of – tja, laten we maar gewoon eerlijk zijn ;) – op de wc. 

Geen standaard nieuwsbrief, maar elke week jouw portie me-time. Mails om naar uit te kijken, voor en door zakenmama’s.