VOLG ZAKENMAMA OP INSTAGRAM

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Waarom het zo lekker is om alleen op vakantie te gaan

Valentijnsdag staat weer voor de deur en dat betekent: tijd voor quality time. Een romantische avond met je partner? Heel leuk natuurlijk. Maar denk ook eens aan quality time met jezelf. Je moet immers ook goed voor jezelf zorgen. Een manier waarop je dat kunt doen, is door alleen op vakantie te gaan als werkende moeder. Ja, zonder partner én zonder kids – dat kan gewoon! Lees verder waarom een solo tripje waarbij jij centraal staat je zo’n fantastische boost kan geven.

De bestemming

Met lekker alleen op vakantie gaan denken we echt niet meteen aan een drieweekse retraite in India. Zeker als je moeder bent, zal je jouw afwezigheid van het thuisfront waarschijnlijk niet al te excessief willen maken. Ga een weekendje naar Antwerpen of een midweek naar Zuid-Limburg, dat zijn ook heerlijke reisjes.

Het begint al met de bestemming: waar wil jij heen? Misschien even niét naar een gezinsvriendelijk bungalowpark met subtropisch zwemparadijs? 😉 Misschien is er een stad die je al tijden op je bucketlist hebt staan. Of je houdt van lange wandelingen in de ruige natuur. Waar heb jij behoefte aan op dit moment? Niet alleen de locatie, maar ook je verblijf is jóuw keuze. Je hoeft immers niet te overleggen over faciliteiten of comfort.

Zelf doen

Misschien bezorgt het idee van als moeder lekker alleen op vakantie gaan je de kriebels. Want wat gebeurt er als je de weg niet kunt vinden? Of als je hotel overboekt blijkt te zijn?

Zeker als je naar een onbekende bestemming gaat, zal je te maken krijgen met onverwachte situaties. En dan ben je op jezelf aangewezen. Maar weet je wat? Dat kan jij! En lukt het je niet 1-2-3? Tenzij je van plan bent om over de steppe van Mongolië te gaan rondtrekken, is er altijd wel een local in de buurt aan wie je hulp kunt vragen. Door dingen zelf te regelen en op te lossen, groeit je zelfvertrouwen. Zo neem je niet alleen mooie herinneringen, maar ook een stukje meer zelfbewustzijn mee naar huis. Begin eventueel makkelijk en ga naar een land waar jij de taal van spreekt.

Wat jij wil

Ga je op reis met je partner, kinderen of een vriendin? Dan maken jullie vast van tevoren al de nodige plannen voor wat je wil zien en beleven. Uiteraard kun je dat ook doen als je alleen reist, maar het hóeft niet. Wil je op locatie tot het middaguur lui in bed blijven hangen en dan eens gaan bedenken wat de dag je kan brengen? Dat kan prima! Misschien vind je het fijn om wél een heel reisschema te hebben, bijvoorbeeld bij een stedentrip. Hoe lekker is het dat je daar ook zonder enige heibel van kan afwijken? Het is allemaal aan jou.

Hoe laat en wat je eet, hoe lang je door winkels struint, in welk tempo je een museum doorloopt… Je hebt er alle vrijheid in, want je hoeft met niemand rekening te houden. Niet denken aan de juiste inhoud van de luiertas, benodigde slaapjes of je man die zich verveelt na twee winkels. De enige voor wie je nu even moet zorgen, ben jijzelf.

Lees ook: 7 must do’s voor een kinderloos uitje met vriendinnen

7 must do’s voor een kinderloos uitje met vriendinnen
© Elle Hughes via Pexels

Opladen en bezinning

Ga je normaal gesproken altijd op vakantie met je partner, gezin of een vriend(in)? Dan breng je een groot deel van de tijd door met sociale aspecten, zoals kletsen en verzorgen. Op vakantie met je gezin – of iemand anders die dicht bij je staat – doe je eigenlijk wat je altijd doet, alleen dan op een andere locatie.

Als je alleen reist, let je nog veel meer op je omgeving. Je hebt immers minder afleiding. Dat geeft je de kans om meer in het nu te leven. Je hebt écht tijd voor jezelf; of dat nu is om uit te rusten, cultuur te snuiven of vijf boeken te lezen. Het gaat er om wat jij uit deze vakantie wilt halen. Een paar dagen alleen zijn brengt vaak ook reflectie en bezinning. Terwijl je tijdens vakanties met je partner misschien toch vaak over thuis praat, is daar tijdens een solotrip geen sprake van. Wie weet biedt de rust je ook nieuwe inzichten; niet alleen waar je tijdens de vakantie behoefte aan hebt, maar ook daarna.

En het thuisfront dan?

De grootste bezwaren om lekker alleen op vakantie te gaan als werkende moeder? “Mijn partner vindt het niet leuk als ik zo lang weg ben” en  “De kinderen gaan me te veel missen”. Hele logische gedachtes, maar ja, een paar dagen zonder jou moeten ze toch wel kunnen rooien? Het is heel gezond als je elkaar als partners zo’n reisje gunt. Laat jij je partner over een tijdje lekker op wintersport gaan met vrienden (bijvoorbeeld).

En die kids? Allereerst een cliché dat niet voor niets een cliché is: blije moeder, blije kinderen. Ze hebben vast en zeker ook een vader, tweede moeder, grootouder of tante die met liefde een paar dagen voor ze zorgt. Bovendien: als je partner een paar dagen het rijk voor zich alleen heeft, samen met de kinderen, ontstaat er vaak een bijzondere sfeer. Ook zij zullen wellicht extra leuke dingen ondernemen, want het is anders dan anders: misschien wordt er wat vaker friet gegeten, mogen de kids bij elkaar op de kamer logeren en in prinsessenjurk naar school. Dat is ook een hele ervaring!

Kun je het thuisfront écht moeilijk achterlaten? Het maken van lijstjes met vergeet-dit-niet’jes brengt je vast meer rust. Of je partner daar vervolgens iets mee doet, tsja… Heb ook een beetje vertrouwen in zijn of haar vermogens om je kroost in leven te laten die paar dagen. Komt allemaal goed.

Beeld: Evgenia Basyrova via Pexels

Hey Zakenmama! Wij weten als geen ander hoe hectisch het leven als (werkende) moeder soms kan zijn. Daarom steken we je graag wekelijks een hart onder de riem met onze nieuwsbrief. De bite-sized stukjes content lees je in een paar minuutjes door, maar geven je een boost voor de gehele dag. Nieuwsgierig? Schrijf je dan hier in voor de Zakenmama nieuwsbrief. Het is tijd voor jou!

 

interessant artikel? deel het bericht

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ZOEK PER CATEGORIE

Zoek

Ontvang de nieuwsbrief

Tijd voor jezelf

Het ultieme momentje voor jezelf, wekelijks in je inbox? Yes! Elke maandag sturen we je 3 bite-sized stukjes content, speciaal voor jou geselecteerd. Perfect voor als je 5 minuutjes voor jezelf hebt op de bank, in bed of – tja, laten we maar gewoon eerlijk zijn ;) – op de wc. 

Geen standaard nieuwsbrief, maar elke week jouw portie me-time. Mails om naar uit te kijken, voor en door zakenmama’s.