VOLG ZAKENMAMA OP INSTAGRAM

Baan in loondienst leuker maken, hoe doe je dat?

Blij zijn met je baan is zo belangrijk. Je besteedt een behoorlijk aantal uren aan je werk en het is toch een stuk makkelijker vol te houden als je er niet ongelukkig van wordt. Als je eigenlijk een hele andere richting op wilt, kun je voor jezelf beginnen. Misschien ben je juist wel tevreden met je baan of het bedrijf waar je werkt, maar zijn er andere dingen die een rol spelen. Zet niet bij de pakken neer, want ook in loondienst kun je je baan leuker maken.

Loondienst leuker maken
© Jason Goodman via Unsplash

Werk niet leuk vinden

Elke dag met tegenzin naar je werk gaan en er als een berg tegenop zien. Het komt helaas maar al te vaak voor. Het mentale aspect kan hierbij een hele grote rol spelen. Misschien zit je niet goed in je vel en denk je daardoor vrij negatief over jezelf. Het kan ook zijn dat je helemaal geen plezier hebt in je werk en eigenlijk wilt stoppen met je baan. Is dat bij jou niet het geval? Dan is er waarschijnlijk wat anders aan de hand.  Je kunt een aantal zaken eens onder de loep nemen om erachter te komen wat je niet leuk vindt aan je werk. Als je dat eenmaal weet, kun je ook actie ondernemen. Het is namelijk écht wel mogelijk om in loondienst werken een stukje leuker te maken.

Collega’s

Een fijne werkomgeving doet heel veel met de productiviteit en de sfeer op de werkvloer. Eén vervelende collega kan dit al helemaal verpesten. Werk je samen met iemand die continu negatief is, nare ‘grappen’ of opmerkingen maakt of gewoon niet meewerkt? Dat kan behoorlijk demotiverend werken. Het is begrijpelijk als je niet direct naar je leidinggevende wilt stappen. Je kunt het gesprek met de collega in kwestie zelf aangaan en het aankaarten. Als dit niet helpt, is het wel verstandig om het hogerop te zoeken.

Vind je de gehele werkomgeving niet prettig en lig je niet goed in het team? Ga het gesprek dan zeker aan met je manager, teamleider of baas. Misschien kan het onderling worden besproken, of misschien is het zelfs een optie om je over te plaatsen naar een ander team. Het klinkt misschien drastisch, maar een goede werkomgeving is echt van belang om lekker op je plek te zitten.

Salaris

Ook waardevol en leuk werk komt vaak neer op één ding: geld verdienen. Heb je gehoord dat iemand met dezelfde functie meer verdient? Werk je er al langere tijd en vind je dat het tijd is voor opslag? Of vind je sowieso dat je te weinig verdient? Een salaris dat niet overeenkomt met het werk dat je uitvoert, kan wrijving opleveren. Om de één of andere reden rust er op praten over geld nog altijd een soort taboe. Dat kan het lastig maken om het met collega’s of je baas te hebben over je salaris. Helderheid en duidelijkheid scheppen is wel heel belangrijk.

Hoe leuk het werk ook mag zijn, we doen het vooral omdat we onszelf moeten onderhouden. Het is dan ook helemaal niet oppervlakkig als je werk tegen begint te staan doordat je te weinig verdient. Het kan namelijk ook voelen alsof je niet de de waardering krijgt die je verdient. Dat is zeker het geval wanneer iemand, zonder goede reden, meer verdient dan jij voor hetzelfde werk. Ga het gesprek met je baas over je salaris aan en kijk wat de mogelijkheden zijn. Dan ben je in ieder geval al een stuk wijzer en kun je van daaruit verder kijken naar je opties.

Manier van werken

Net als je werkomgeving is de manier waarop je werkt ook van belang. Ben jij elke dag aanwezig op kantoor, terwijl je liever vanuit huis werkt? Gooi het balletje dan eens op bij je leidinggevende. Als er iets is dat we de afgelopen twee jaar hebben ingezien, dan is het wel hoeveel werk eigenlijk prima vanuit huis kan worden gedaan. Misschien staat je leidinggevende er wel voor open om je de helft van de tijd thuis te laten werken, mits dat mogelijk is natuurlijk.

De tijden waarop je werkt kunnen ook een rol spelen in hoe tevreden je bent met je werk. Als ondernemer kun je elk moment van de dag werken, maar in loondienst lijken we vast te zitten aan strikte werktijden. We gaan er vanzelfsprekend van uit dat we iedere dag van 08.30 tot 17.00 uur aan het werk moeten zijn, maar is dat wel zo? We hebben allemaal een eigen ritme. Misschien wil jij juist om 11.00 uur beginnen, terwijl je collega het liefst om 07.30 uur al aan het werk is. Probeer daarin eens uit te zoeken wat je fijner vindt en wat mogelijk is. Misschien is je leidinggevende een stuk flexibeler dan je denkt.

Functie

Je kunt gelukkig zijn met je baan en het bedrijf waar je werkt, en nog steeds op zoek zijn naar meer. Heb je het idee dat je alles al uit je functie hebt gehaald? Wellicht is er ruimte voor doorontwikkeling binnen hetzelfde bedrijf. Vind je de functie en tak helemaal niets meer aan? Kijk dan eens naar andere functies of afdelingen binnen het bedrijf. Misschien kun je jouw kwaliteiten en talenten wel ergens anders inzetten. Door de ervaring die je bij deze werkgever hebt opgedaan, heb je misschien zelfs een voorsprongetje. Laat je in ieder geval niet uit het veld slaan, maar ga op zoek naar andere mogelijkheden en nieuwe kansen. Er is altijd meer mogelijk dan je denkt, als je het maar probeert. Succes!

interessant artikel? deel het bericht

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ZOEK PER CATEGORIE

Ontvang de nieuwsbrief

Tijd voor jezelf

Het ultieme momentje voor jezelf, wekelijks in je inbox? Yes! Elke maandag sturen we je 3 bite-sized stukjes content, speciaal voor jou geselecteerd. Perfect voor als je 5 minuutjes voor jezelf hebt op de bank, in bed of – tja, laten we maar gewoon eerlijk zijn ;) – op de wc. 

Geen standaard nieuwsbrief, maar elke week jouw portie me-time. Mails om naar uit te kijken, voor en door zakenmama’s.