Bekijk hier de nieuwste aflevering!

Veranderen van functie? 3 tips voor het gesprek met je baas

Ben je toe aan een nieuwe uitdaging of heb je besloten om een nieuwe baan te zoeken? Goed zo! Dat is al een drempel waar je overheen bent. Nu komt de volgende stap: in gesprek gaan met je baas. Hoe kun je dat het beste doen en waar moet je op letten?

Veranderen van functie
© Gabrielle Henderson via Unsplash

1. Plan het gesprek zo snel mogelijk

Met je baas in gesprek gaan vinden veel mensen nog best spannend. Of het nou gaat om loonsverhoging, een voortgangsgesprek of als je wilt veranderen van functie: het blijft lastig. Heb je net de knoop doorgehakt? Plan dan direct het gesprek in. Waarschijnlijk wil je dat zo lang mogelijk uitstellen, want het wordt allemaal ineens heel echt en je moet je baas het nieuws vertellen. Juist daarom is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te doen, dan heb je het maar gedaan. Natuurlijk is het wel belangrijk dat je je goed kunt voorbereiden en dat je er klaar voor bent. Neem dus genoeg tijd voor het gesprek.

2. Een goede voorbereiding is het halve werk

Staat de datum van het gesprek in je agenda? Mooi zo! Dan kun je nu beginnen met de voorbereiding. Zo voorkom je dat de zenuwen op het laatste moment de overhand nemen. Wil je wel bij het bedrijf blijven, maar wil je van functie veranderen? Schrijf dan op waar je naar op zoek bent en wat je nu mist. Misschien is er al een plek vrij en wil je zo snel mogelijk overgeplaatst worden, of misschien wil je dat je baas zijn ogen openhoudt mocht jouw droomfunctie vrijkomen. Vertel over je plannen, wensen en eventuele klachten. Zo weet je baas ook precies waar hij of zij aan toe is.

Ben je van plan helemaal te stoppen met je huidige baan? Dan heb je daar vast een goede reden voor. Je hoeft niet álles te vertellen, maar het is wel goed om je baas zoveel mogelijk op de hoogte te stellen van wat er gaande is. Jouw werkgever ziet je natuurlijk liever niet vertrekken. Misschien stelt hij of zij minder of andere uren voor, of misschien zijn er andere dingen mogelijk binnen het bedrijf. Weet je zeker dat je niet wilt blijven? Laat je dan niet verleiden door alle aanbiedingen, maar blijf bij je beslissing. Daarom is het ook belangrijk om van tevoren te bedenken hoe je werkgever kan reageren.

Wees tijdens het gesprek zo eerlijk mogelijk. Don’t sugarcoat it, maar maak ook geen verwijten naar je werkgever of collega’s. Ben je bang dat je halverwege dichtslaat, vind je het lastig om te vertellen wat je voelt of ben je geneigd door te ratelen? Ook dan helpt het om alles op te schrijven. Je kunt het zien als een soort script dat je helpt om op het juiste pad te blijven. Als je weet wat je wilt zeggen en daarop kunt terugvallen, wordt het al makkelijker om je zegje te doen. Zo voorkom je ook dat je geen concreet verhaal hebt.

3. Wat wil je werkgever en wat wil jij?

Je hebt het gesprek gepland met een bepaalde reden. Wat zou voor jou de ideale oplossing zijn? Waarom wil je eigenlijk veranderen van functie of waarom ben je op zoek naar een nieuwe baan? Wil je nog een tijdje doorwerken of zit je er eigenlijk nu al helemaal doorheen? Als je voor jezelf helder hebt wat je wilt doen, wordt het voor je baas ook makkelijker om dit te begrijpen en hiernaar te schikken.

Besluiten jullie ter plekke dat je van functie gaat veranderen, weggaat bij het bedrijf of dat jullie erop terugkomen? Leg het vast en maak afspraken met elkaar. Dat is namelijk ook in het belang van je werkgever. Geef aan dat je samen een oplossing wilt zoeken en sta eventueel open voor een vervolgafspraak als dat nodig is. Maak wel direct een nieuwe afspraak en wacht daar niet te lang mee. Bedenk dat het voor je baas waarschijnlijk ook een verrassing is dat je wilt stoppen. Geef hem of haar daarom de tijd om hierop te reageren, maar zorg er tegelijkertijd voor dat het proces in gang blijft. Je wilt niet dat er uiteindelijk niets wordt gedaan met het gesprek en je nog weken- of maandenlang aan het lijntje wordt gehouden.

Komen jullie uiteindelijk tot een oplossing, maar voel je je er eigenlijk niet zo goed bij? Kaart het dan wel aan. Je zit hier immers niet voor niets. Het is de bedoeling dat de uitkomst goed bij jou past en dat jij je er goed bij voelt. Mocht het samen niet lukken, dan kun je altijd nog kijken of je het hogerop kunt zoeken. Geen zorgen, want waarschijnlijk is dat helemaal niet nodig. Werkgevers (de meeste dan!) willen immers ook dat het bedrijf goed loopt en dat werknemers zich prettig voelen. Ga het gesprek gewoon eens aan, leg je twijfels en beslissingen op tafel en kijk wat daaruit komt. Dan kom je al een heel eind.

interessant artikel? deel het bericht

Lees verder

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ZOEK PER CATEGORIE

Ontvang de nieuwsbrief

Tijd voor jezelf

Het ultieme momentje voor jezelf, wekelijks in je inbox? Yes! Elke maandag sturen we je 3 bite-sized stukjes content, speciaal voor jou geselecteerd. Perfect voor als je 5 minuutjes voor jezelf hebt op de bank, in bed of – tja, laten we maar gewoon eerlijk zijn ;) – op de wc. 

Geen standaard nieuwsbrief, maar elke week jouw portie me-time. Mails om naar uit te kijken, voor en door zakenmama’s.