VOLG ZAKENMAMA OP INSTAGRAM

Op zoek naar een goede business coach? Let hierop!

Je wilt je bedrijf uitbreiden, jezelf verder ontwikkelen of misschien start je net met je onderneming. Of je nou al jaren werkt of pas net begint: het is goed om te weten welke kant je op wilt met je bedrijf. Daardoor weet je precies wat je moet doen om je doelen te bereiken. Een business coach kan helpen om duidelijkheid te creëren en is ideaal om mee te sparren. Maar ja, hoe vind je die eigenlijk?

business coach zoeken
© Mikhail Nilov via Pexels

Waar ben je naar op zoek?

Het is een pittige vraag en dat maakt ‘m juist zo belangrijk. Wat zoek je in een business coach? Waarom wil je eigenlijk een coach inhuren? Wellicht weet je niet waar je moet beginnen, wil je opschalen of wil je een nieuwe weg inslaan. Dat zijn allemaal goede redenen om een business coach te zoeken. Elke reden vraagt echter om een andere aanpak, een andere tactiek. Bedenk dus goed wat je van plan bent en waarom je op zoek bent naar een coach. 

Ga je af op ervaring of kennis?

Je hebt het antwoord op de vraag hierboven nodig om je zoektocht wat verder af te bakenen. Er zijn namelijk talloze coaches te vinden, maar niet iedereen heeft ervoor gestudeerd. Wat vind jij belangrijk? Ga je liever voor iemand die jouw vraagstuk of probleem als geen ander kent en voornamelijk handelt vanuit ervaring? Of vertrouw je liever op kennis en diploma’s?

Er is niet per se een goed of fout en dit is natuurlijk vrij zwart wit. Het komt er vooral op neer dat je goed voor jezelf moet bedenken wat je belangrijk vindt. Daarnaast is het dus ook niet zo dat alle business coaches een studie in die richting hebben gedaan. Ervaring kan je veel leren, maar dat betekent niet dat je coach precies weet hoe je zou moeten handelen. Andersom kan het ook een issue zijn. Een coach kan van alles hebben geleerd in zijn of haar studie, maar als je niet weet hoe het er in jouw branche aan toe gaat, kun je je wellicht ook niet inleven. Zeker belangrijk om in je achterhoofd te houden.

Hoe belangrijk vind je werkervaring?

Iedereen begint ergens. Sommige jonge business coaches zijn al sinds het begin van hun carrière werkzaam als coach; er zijn ook oudere coaches die pas later, na een bak ervaring, die richting hebben gekozen. Wat vind jij belangrijk? Maakt het voor jou uit hoe lang iemand al aan het werk is of hoe oud diegene is? Of vind je de klik en de expertise misschien belangrijker?

Vraag na binnen je branche en netwerk

Wanneer je een product aanschaft, ga je vaak even de reviews na. Doe dat bij het zoeken naar een business coach ook! Vraag in je netwerk na of iemand een geschikte coach kent en zet wat lijntjes uit. Iemand binnen jouw branche weet waarschijnlijk maar al te goed waar je naar op zoek bent. Een persoonlijke ervaring kan heel veel zeggen en je weet direct wat je kunt verwachten. 

Wat voor coaching zoek je?

Niet alleen de coach moet bij jou passen, maar ook de manier waarop het traject verloopt. Wil je alleen maar individuele sessies, of ga je juist goed op groepsgesprekken? In een groep kun je met meerdere mensen sparren en zowel inspiratie als motivatie en informatie opdoen. Daar staat tegenover dat je waarschijnlijk niet heel veel tijd met de coach alleen krijgt. Wat zou je prettiger vinden?

Maak kennis met de coach

Het is natuurlijk geen vereiste, maar een kennismakingsgesprek is naar onze mening zó belangrijk. Een business coach in handen nemen draait niet alleen om de saaie, droge feiten: je moet ook met elkaar overweg kunnen. Door een goede klik wordt die samenwerking alleen maar beter en waardevoller. Maak dus kennis met een potentiële coach, kijk of je je bij hem of haar goed voelt en probeer aan te voelen of dit de samenwerking voor jou is.

Prijzen vergelijken

Als ondernemer weet je als geen ander hoe belangrijk het is om fatsoenlijk betaald te krijgen voor je werk. Ook business coaches hanteren hun eigen tarieven en die kunnen best ver uit elkaar liggen. Het is helemaal aan jou hoeveel geld je hiervoor opzij zet. Hoeveel ben je bereid om neer te leggen? Onthoud dat je hiermee in jezelf investeert. Het is een behoorlijke uitgave, maar wel een die het waard moet zijn.

Wees zeker van je zaak

Je wilt dat je bedrijf succesvol is en een coach moet daaraan bijdragen. Het is dan ook heel belangrijk om zeker te weten dat een business coach bij jou past én aan bepaalde eisen voldoet. Controleer of iemand een keurmerk heeft, bijvoorbeeld via de website van Coach Keurmerk.

interessant artikel? deel het bericht

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ZOEK PER CATEGORIE

Ontvang de nieuwsbrief

Tijd voor jezelf

Het ultieme momentje voor jezelf, wekelijks in je inbox? Yes! Elke maandag sturen we je 3 bite-sized stukjes content, speciaal voor jou geselecteerd. Perfect voor als je 5 minuutjes voor jezelf hebt op de bank, in bed of – tja, laten we maar gewoon eerlijk zijn ;) – op de wc. 

Geen standaard nieuwsbrief, maar elke week jouw portie me-time. Mails om naar uit te kijken, voor en door zakenmama’s.