Een kind krijgen betekent niet alleen een hele verandering voor je dagelijkse ritme, maar ook voor de binnenkant van je huis – én je bankrekening! Het lijkt alsof je maar spullen blijft kopen voor je koter en dat is eigenlijk ook wel zo. Best lastig als je een beetje duurzaam wilt leven, want je kinderen hebben immers wel ‘nieuwe’ spullen nodig. Kleding in een grotere maat, speelgoed, beddengoed, schoolgerei: voor je het weet staan er weer nieuwe dingen op het lijstje. Duurzaam leven is ook met kinderen heel goed mogelijk.

1. Kleding inleveren bij Drop & Loop
Oud textiel lever je vaak in bij de kringloop of in een textielcontainer. Er zijn ook alternatieven, zoals je kleding inleveren bij Drop & Loop. Dat gaat heel simpel. Je levert je kleding in bij een inzamelpunt in een winkel in jouw buurt (drop). Vervolgens worden jouw kleren opnieuw gedragen door anderen, of ze worden gebruikt om stof van te maken (loop). Het leukste aan deze manier van inzamelen, is dat je er iets voor terug krijgt. Iedere keer dat je kleding inlevert, krijg je een voucher. Dit kan een spaarkaart zijn, een waardebon of korting op jouw aankoop. Deze vouchers kun je in de winkel gebruiken waar je je kleding hebt ingeleverd.
2. Online marktplaats
Als er iets is dat je voor je kinderen blijft kopen, is het wel kleding. Vooral de eerste jaren groeien ze als kool. Als moeder wil je je kind wel een beetje leuk aankleden, maar tegelijkertijd wil je geen handenvol geld uitgeven, toch? Je kunt ook shoppen via een online marktplaats! Neem bijvoorbeeld RE-AIM, een online marktplaats voor duurzame en tweedehands kinderkleding. Hier koop je de leukste kleding van grotere merken en kun je ook heel gemakkelijk zelf dingen verkopen. Zo geef je kinderkleding toch een tweede leven.
3. Wasbare luiers
Wist je dat je in de eerste maanden je baby zo’n zeven tot tien keer per dag verschoont? Reken maar eens uit hoeveel luiers dat per week zijn. Het is een duur geintje, dat weten alle ouders wel, en het is natuurlijk niet erg duurzaam om zoveel luiers weg te gooien. Je kunt daarom ook kiezen voor wasbare luiers. Hier zit een inlegdoekje in dat de ontlasting opvangt. Dit is het enige deel dat je weggooit bij het restafval; de rest kun je in de was gooien. Het is een stuk beter voor het milieu, zelfs met het wassen erbij berekend. Stap je helemaal over van wegwerpluiers op wasbare luiers? Dan bespaar je per kind zo’n 500 euro (!). Je kunt ook eerst een paar wasbare luiers aanschaffen om het te proberen. Wist je dat zelfs luiersmerk Pampers wasbare luiers verkoopt? Je vindt hun starterspakket hier.
4. Speelgoed tweedehands kopen
Een kind heeft veel nodig en je hoeft echt niet alles nieuw te kopen. Haal speelgoed tweedehands bij de kringloop of kijk op Facebook en Marktplaats. Je kunt speelgoed ook tegen een lage prijs lenen bij een speelotheek.
5. Ruilen met vrienden
Wil je zo min mogelijk geld uitgeven aan spullen en wil je je huis niet voller maken dan het al is? Ruil spullen onderling met vrienden! Kleding, speelgoed en zelfs decoratie kun je prima met elkaar ruilen. De kinderen krijgen zo toch iets ‘nieuws’.
6. Investeren in duurzame merken
Duurzaam leven draait niet alleen om hoeveel spullen je hebt die je wellicht niet nodig hebt, maar ook om de merken die je koopt. Check de labels van producten, doe onderzoek naar keurmerken en investeer in duurzame merken die het verschil willen merken. De (baby)producten van Naïf bevatten bijvoorbeeld geen siliconen, microplastics of minerale oliën. Ze zijn dus niet alleen goed voor je baby, maar ook voor het milieu.
7. Kies houten speelgoed in plaats van plastic speelgoed
Bij het kopen van speelgoed kun je duurzame keuzes maken. Houten speelgoed (van bijvoorbeeld het Nederlandse merk Little Dutch) is over het algemeen duurzamer dan plastic speelgoed. Het is meestal biologisch afbreekbaar, kan worden gerecycled en gaat langer mee. Waar plastic speelgoed gauw afbreekt of vervaagt, blijft houten speelgoed juist langer mooi. Daarnaast is hout van nature niet toxisch, maar het ligt natuurlijk wel aan de verf die wordt gebruikt. Zitten er magneten, wieltjes of andere onnatuurlijke elementen aan het speelgoed? Dan moeten die eerst worden verwijderd om het weer biologisch afbreekbaar te maken.
8. Leer je kinderen van jongs af aan om duurzaam te zijn
Jong geleerd is oud gedaan. Een duurzame levensstijl is helemaal niet lastig te volgen voor kinderen. Leer je kinderen bijvoorbeeld aan om de lamp uit te schakelen als ze weggaan en de kraan dicht te doen tijdens het tandenpoetsen. Het is voor kinderen heel belangrijk om te weten waarom ze iets moeten doen zodat ze het kunnen begrijpen. Geef als reden dus niet ‘omdat ik het zeg’ of ‘omdat het moet’, maar leg uit waarom. Zo leren ze direct wat voor impact het heeft als ze wel het water laten stromen.
9. Zet apparaten uit als je ze niet gebruikt
Wist je dat elektrische apparaten altijd energie verbruiken? Ja, ook als ze uitstaan. Haal de stekker uit het stopcontact als je de Playstation, magnetron of je telefoonoplader niet gebruikt. Neem je kinderen daar ook in mee, zodat ze er meteen aan wennen.
10. Romper abonnement bij Red Orka
Je gebruikt babykleding eigenlijk maar een hele korte tijd, dus het is zonde om een hele stapel nieuwe rompers te kopen. Een hele duurzaam en tof alternatief is het romper abonnement van Red Orka. Je kiest bijvoorbeeld 4, 6 of 10 rompers met lange mouwen. Voor 4 rompers betaal je maandelijks €16,90. Bestel twee weken voordat je ze nodig hebt de nieuwe rompers zodat je ze op tijd binnen hebt. Stuur de rompers waar je kindje niet meer in past vervolgens terug in de bijgeleverde Red Orka baby canvas tas. Deze rompers worden hergebruikt voor een andere baby. Uiteraard wordt er rekening gehouden met hygiëne en kwaliteit. Zo heeft je baby precies wat hij nodig heeft, terwijl je toch een steentje bijdraagt aan het milieu! #nospon, gewoon fan!