VOLG ZAKENMAMA OP INSTAGRAM

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Waarom fulltime werken als moeder helemaal oké is

Ben je net moeder geworden? Gefeliciteerd! Dan zul je je werk inmiddels wel hebben stopgezet, toch? Het mag inmiddels 2022 zijn, maar van veel moeders wordt nog steeds verwacht dat ze minder of niet werken zodra ze kinderen krijgen. Eigenlijk is dat niet meer van deze tijd, want waarom wordt dat niet verwacht van vaders? Wie bepaalt dat je als moeder de volledige zorg van de kinderen op je moet nemen? Hier moeten we het toch even over hebben. Er is namelijk helemaal niets mis met een fulltime baan hebben als je moeder bent.

Fulltime baan moeder
© Anastasia Shuraeva via Pexels

Moeder zijn met een fulltime baan

Je kind naar de kinderdagopvang sturen zodat jij kunt werken. Er zijn nog altijd genoeg mensen die het niet oké vinden en hun ongezouten mening maar wat graag delen. Die mening gaat vaak gepaard met de aanname dat je als moeder je volledig op je kind hoort te storten. Veel werken is daarbij niet meer aan de orde. Helaas rust er nog altijd een taboe op als je moeder bent met een fulltime baan, en het is hoogtijd dat we dat aanpakken.

Doen waar je je goed bij voelt

Laten we even eerlijk zijn: het is eigenlijk van de zotte dat we nog steeds met dit soort stereotypes moeten dealen. We weten allemaal dat tijden veranderen en dat thuisblijven als moeder niet meer de standaard is. Doe jij dat wel en geniet je daarvan? Vooral doen! Als je bewust kiest om thuis te blijven bij je kinderen, dan is dat helemaal prima. Je moet vooral doen waar jij je goed bij voelt. Het is evengoed helemaal oké als je wel wilt werken. Of je nou parttime werkt, je uren inkort of een werkweek volmaakt: het is jouw leven. Dat stopt niet opeens als je een kind krijgt. Ja, je moet misschien je prioriteiten en verwachtingen wat bijstellen, want er is wel een nieuw leven van jou afhankelijk.

Maar laten we over één ding duidelijk zijn: je hoeft jezelf niet weg te cijferen en al je dromen, wensen en doelen op te geven. Je zult waarschijnlijk meer moeten plannen en wat harder moeten werken, maar dat is het altijd waard als je daardoor je hart kunt volgen. We worden allemaal gelukkig van bepaalde dingen. Als jij gelukkig wordt van je werk en dit wilt blijven doen, dan is dat zo. Dat moet normaal zijn. Niemand zegt er immers iets van wanneer mannen zich op hun werk storten. Kijk maar naar het vaderschapsverlof. We zijn inmiddels zo ver dat vaders wat meer dagen kunnen opnemen (hoewel ook hier een aantal haken en ogen aan zitten) en natuurlijk hebben moeders het verlof nodig om te kunnen herstellen. Dat neemt echter niet weg dat er direct vanuit wordt gegaan dat de man gaat werken en de vrouw voornamelijk voor het kind zorgt. 

Bijdrage aan je leven

Wat veel mensen lijken te vergeten, is wat werken kan bijdragen aan je leven. Natuurlijk werken we ook omdat er nou eenmaal brood op de plank moet komen, maar als je een beetje geluk hebt, haal je plezier uit je werk. Je breidt je netwerk uit, onderhoudt sociaal contact en ontwikkelt jezelf op meerdere gebieden. Er komt meer bij kijken dan alleen maar werken. Het kan ook structuur en rust bieden. Je weet precies waar je aan toe bent en je bent, als je een externe werkplek hebt, even weg van huis.  

Schuldgevoel en twijfel

Dat een fulltime baan helemaal oké is, betekent niet automatisch dat iedereen zich daar daar 24/7 goed bij voelt. Misschien heb je wel eens momenten van twijfel. Misschien voel je een knoop in je maag, heb je het idee dat je iets mist of voel je je schuldig. Dat is logisch en dat mag ook. Daar ben je mens voor. Hierbij moet je je vooral afvragen wat dit gevoel met je doet. Word je er zo miserabel van dat je je kinderen vijf dagen per week naar de opvang of oppas brengt? Dan is fulltime werken misschien toch niet voor jou weggelegd. Het kan ook een onderbuikgevoel zijn. Het komt er allemaal op neer dat jij je goed voelt over je beslissing. Je kinderen zullen misschien zo nu en dan vragen waarom je ‘vandaag alweer weggaat’ en ja, dat doet even zeer. Besef ook wat je hen daarvoor teruggeeft. Je creëert evengoed stabiliteit en structuur voor je gezin. De één blijft daarvoor thuis, terwijl de ander veel werkt. Aan het einde van de dag draait het om de liefde die je je kinderen geeft, en die liefde wordt écht niet minder als je werkt. Echt niet.

Daarnaast kan het natuurlijk ook zo zijn dat je dit helemaal niet ervaart. Betekent dat dan dat je iets niet goed doet of dat je geen goede moeder bent? Natuurlijk niet! We zijn allemaal individuen die hun best doen op deze aardbol en het leven op onze eigen manier ervaren. Voel jij je prima bij je keuze? Da’s hartstikke mooi! Koesteren die handel. Dus alsjeblieft, lieve zakenmama: vergeet jezelf niet en doe iets waar jij achter staat, daar doe je je kinderen ook een plezier mee.

interessant artikel? deel het bericht

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ZOEK PER CATEGORIE

Zoek

Ontvang de nieuwsbrief

Tijd voor jezelf

Het ultieme momentje voor jezelf, wekelijks in je inbox? Yes! Elke maandag sturen we je 3 bite-sized stukjes content, speciaal voor jou geselecteerd. Perfect voor als je 5 minuutjes voor jezelf hebt op de bank, in bed of – tja, laten we maar gewoon eerlijk zijn ;) – op de wc. 

Geen standaard nieuwsbrief, maar elke week jouw portie me-time. Mails om naar uit te kijken, voor en door zakenmama’s.