Bekijk hier de nieuwste aflevering!

5 opmerkingen die fulltime werkende moeders vaak horen

Als moeder heb je vaak te maken met allerlei meningen en ongevraagd advies. Dat zie je vooral terug als het gaat om je carrière. Het lijkt niet uit te maken wat je doet, want de oordelen liggen altijd klaar. Fulltime werken én moeder zijn is een hele opgave, maar mensen hebben altijd wel iets te zeggen. Misschien is het goedbedoeld, maar soms haalt het ook het bloed onder je nagels vandaan. Deze vijf dingen herken je als fulltime werkende moeder waarschijnlijk wel.

Fulltime werken moeder
© Ketut Subiyanto via Pexels

1. “Dus jij gaat liever werken en laat je kind door een ander opvoeden?”

Fulltime werken terwijl je moeder bent en alles in balans probeert te houden: je moet het maar kunnen. Als je het ons vraagt, wordt het behoorlijk onderschat. Er komt namelijk een hoop bij kijken. Als jij en je partner allebei fulltime werken, zal je kind toch ergens moeten verblijven. Misschien heb je een lieve broer, zus, vader of moeder die oppast, of je brengt je kind naar een kinderdagverblijf. Daar is ook helemaal niets mis mee. Integendeel: je kind leert er vaak juist veel van. Op het kinderdagverblijf wordt goed voor de kleintjes gezorgd en het draagt ook nog eens bij aan hun sociale skills.

Plus, dit soort vragen stellen we toch ook nooit aan vaders….?

2. “Fulltime werken als moeder? Dan breng je dus amper tijd door met je kind. Zo kan ik het opvoeden ook wel aan.”

Waar dit vandaan komt, begrijpen wij ook niet helemaal. Het is niet zo dat je tussen acht uur ‘s ochtends en vijf uur ‘s avonds geen ouder bent. Daarnaast zijn er ook nog de momenten voor en na het werk, en laten we de vrije dagen niet vergeten. Zó onnodig, dit soort opmerkingen.

3. “Dan mag je zeker vaak even weg van je werk.”

Ouderschap is geen vrijbrief om te werken wanneer je wilt. Althans, niet als je in loondienst werkt. Als ondernemer ben je waarschijnlijk wat flexibeler met je tijd, maar ook dan heb je verplichtingen en verantwoordelijkheden. Die verdwijnen niet opeens als je moeder wordt. Je zult het waarschijnlijk meer moeten balanceren en ja, het kan voorkomen dat je je tijdens het werk naar huis moet haasten. Dat doe je echt niet voor je plezier, want je kind heeft je op dat moment nodig. Daarnaast brengt het ook consequenties met zich mee, want je krijgt je werk niet af of moet de uren later inhalen. En waarom gaan mensen er eigenlijk meteen van uit dat jij als moeder degene bent die altijd weg moet? Vaders (en andere partners) kunnen dit net zo goed!

4. “Wauw, ik zou dat nooit kunnen hoor, mijn kinderen de hele dag achterlaten en zo weinig bij ze zijn. Ik zou ze te veel missen.”

Laten we beginnen met dat je je kinderen niet ‘achterlaat’ als je gaat werken. Je laat ze ook niet in de steek of wat dan ook. Als jullie allebei fulltime werken, besteed je vanzelfsprekend minder tijd met je kinderen dan een thuisblijfouder. Dat maakt je echter geen slechte ouder. Iedere dag werken betekent trouwens ook niet dat je je kinderen niet mist, dat is natuurlijk onzin.

We moeten af van het idee dat je als moeder al je tijd in je kinderen moet steken. Natuurlijk heb je verantwoordelijkheden en komt je kind op de eerste plek, maar het is ook belangrijk dat je dingen doet die jou als persoon gelukkig maken. Je hoeft jezelf namelijk ook niet helemaal weg te cijferen wanneer je kinderen krijgt. Want echt: je mag nog steeds dingen doen die jij leuk vindt en die bijdragen aan jouw ontwikkeling, zoals fulltime werken. Elke ouder wilt het beste voor zijn of haar kind.

Daarnaast betekent fulltime werken terwijl je moeder bent niet dat je geen tijd doorbrengt met je kinderen. Er zijn genoeg andere momenten en manieren om samen wat te doen. De momenten waarop jullie samen zijn, zijn juist heel waardevol.

5. “Je partner werkt toch ook? Waarom ga je dan niet minder werken? Dan kun je meer tijd met je kinderen doorbrengen.”

Zoals we net al aangaven, hoef je niet alles in je leven op te geven wanneer je kinderen krijgt. Ja, werken brengt geld in het laatje, maar dat is niet de enige reden dat mensen werken. Je kunt je baan namelijk ook gewoon heel leuk of waardevol vinden. Daarnaast is het niet oké (en niet van deze tijd) om ervan uit te gaan dat iemands partner verantwoordelijk is voor het inkomen. Ook zijn er genoeg single moeders die keihard werken en het allemaal in hun eentje voor elkaar krijgen. Zo’n opmerking is dus behoorlijk misplaatst. Tenslotte is fulltime thuis zijn niet voor iedereen weggelegd – en dat is ook helemaal prima. Zolang jullie maar doen wat voor jullie werkt en iedereen gelukkig is, dat is het allerbelangrijkste.

interessant artikel? deel het bericht

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ZOEK PER CATEGORIE

Ontvang de nieuwsbrief

Tijd voor jezelf

Het ultieme momentje voor jezelf, wekelijks in je inbox? Yes! Elke maandag sturen we je 3 bite-sized stukjes content, speciaal voor jou geselecteerd. Perfect voor als je 5 minuutjes voor jezelf hebt op de bank, in bed of – tja, laten we maar gewoon eerlijk zijn ;) – op de wc. 

Geen standaard nieuwsbrief, maar elke week jouw portie me-time. Mails om naar uit te kijken, voor en door zakenmama’s. 

Relaxed op vakantie met kids

Pik onze essentiële inpaklijst voor drukke moeders

De inpak-chaos vermijden en zeker weten dat je alles bij je hebt? Of je nu vertrekt naar een tropisch oord of lekker in NL blijft, wij helpen je stressvrij weg te gaan met deze ultieme inpak cheatsheet. Schrijf je hier in voor de Tijd voor jou nieuwsbrief en ontvang ‘m direct in je inbox!

Psst, ontvang je Tijd voor jou al en wil je deze inpaklijst ook in je inbox? Vul het dan alsnog even in, dan sturen we ‘m los naar je op!