Het leven van een ondernemer lijkt soms zo’n grote droom. Zelf je uren inplannen, meer vrijheid, werken waar je wilt, vooral opdrachten aannemen die je echt leuk vindt. Dat is deels waar, maar ondernemer zijn kent ook zo zijn keerzijde. De illusie van het ondernemerschap, noemen we dat ook wel.

Ondernemen: vrijheid en flexibiliteit
Het lijkt zo’n droomscenario: veel vrijheid creëren door te ondernemen en iets te doen waar je echt van houdt. Je hebt vaak een bepaalde passie, waardoor je besluit om als ondernemer verder te gaan. Op social media is dat vooral de kant die je voorbij ziet komen. Gelikte foto’s, veel volgers en alles lijkt altijd soepel te verlopen. Meer sales, nieuwe klanten, goede promotie: we weten precies hoe we alles zo mooi mogelijk laten ogen.
Illusie van het ondernemerschap
Maar is het wel allemaal zo mooi? Schijn bedriegt, want het gaat helaas niet altijd van een leien dakje. Het kan vooral in het begin erg lastig zijn om te beginnen. De een heeft een heel plan klaarliggen, terwijl de ander gewoon begint. Daar kun je mazzel mee hebben, maar je geluk kan zich ook op een gegeven moment tegen je keren. Dat noemt zakenmama Charlotte ook wel de ‘illusie van het ondernemerschap’. Charlotte richtte, samen met vriendin Karlijn, hun eigen bedrijf Joeff op. Ze maken prachtige wanddecoratie, zoals houten lijntekeningen of een gepersonaliseerd portret. Dat ze nu zo succesvol zijn is fantastisch, maar in ons interview gaf Charlotte al aan dat het niet altijd zo soepel gaat.
Er zijn als ondernemer regelmatig momenten waarop je moet schakelen, relativeren, reflecteren. Het kan een tijdje duren voordat je je bedrijf van de grond krijgt; het kan ook zijn dat je onderneming direct goed loopt, maar dat je later tegenslagen te verwerken krijgt. Wanneer je fulltime ondernemer hebt, heb je geen reserveplan waarop je kunt terugvallen. Je bent volledig van jezelf en een eventuele partner afhankelijk. Dat ondernemen zoveel vrijheid geeft en alleen maar fantastisch is, is dus eigenlijk een illusie. Ja, je doet iets wat je leuk vindt en je bent flexibeler, maar je moet ook veel zelf uitvinden. Je gaat gegarandeerd een keer op je bek en dat is oké. Vallen en weer opstaan, keer op keer, tot je je draai vindt.
Risico van de illusie
Wat is het risico aan de illusie van het ondernemerschap? Dat is eigenlijk vrij simpel: jezelf en je passie als ondernemer verliezen. Je ziet regelmatig dat ondernemers een bepaald deel moeten opgeven voor hun bedrijf. Als je een eenmanszaak hebt, betekent dat meestal dat je je sociale leven beetje bij beetje laat varen. Er kan in die tijd immers ook gewerkt worden. Let wel op dat je goed blijft luisteren naar je hart. Voor je het weet vervul je opdrachten die je eigenlijk helemaal geen geluk brengen, zodat er geld in het laatje komt en je aan het werk blijft. Werk is werk, toch? Daar moet je wel mee uitkijken, want het werk kan je al gauw tegen gaan staan.
Hoe ga je dat tegen?
Toegeven aan die illusie is eeuwig zonde. Je bent immers begonnen met ondernemen vanwege een bepaalde reden, toch? Als alles tegenwerkt, verlies je die reden al gauw uit het oog. Probeer dat juist weer voor de geest te houden. Wat was jouw drijfveer? Waardoor ging jouw vuurtje in het begin helemaal aan? Wat vond je eerst zo leuk en doe je eigenlijk nu nog heel weinig? Wat voor werk verricht je nu vooral, waar je helemaal niet gelukkig van wordt? Schrijf het allemaal eens op. Wees heel eerlijk met jezelf. Ondernemen kan zo’n prachtige manier van werken zijn, maar het moet je niet de das omdoen.
Passie terugvinden als ondernemer
Probeer je passie terug te vinden, bedenk waarom je bent begonnen en waar je in het begin zo van genoot. Waardoor liet je dit los? Wat is er gebeurd? En dan de volgende stap: wat heb je nodig om hier weer uit te komen? Dat kan in het begin heel groot en overweldigend lijken. Dat is oké. Je hoeft het namelijk niet allemaal in een keer te doen. Welke stappen moet je zetten om dat doel te bereiken? En hoe kun je dat onderverdelen in nog kleinere stappen? Maak behapbare stappen en doelen, dan ziet het allemaal opeens een stuk minder beangstigend uit. Onthoud wat jouw passie is, zet dat op een voetstuk in je hoofd en werk daar weer naar toe. Je zult zien dat het werk weer een stuk leuker wordt als je er écht plezier in hebt. En besluit je dat het ondernemen toch niet iets voor je is? Ook oké! Zo lang je doet waar je gelukkig van wordt, is dat het enige wat telt.