Bekijk hier de nieuwste aflevering!

Gelukkig zijn op je werk: zo krijg je het voor elkaar

Of je nou ondernemer bent of werkt binnen een bedrijf: op de één of andere manier zal het geld binnen moeten komen. Met plezier naar je werk gaan is helaas niet voor veel mensen dagelijkse kost. Zonde! We besteden immers een groot deel van onze tijd aan ons werk. Je kunt er dus maar beter plezier in hebben. Makkelijker gezegd dan gedaan, want hoe zorg je ervoor dat je gelukkig bent met je werk?

Geen zin in je werk

Gelukkig zijn in je werk, dat is voor veel mensen nog een vreemd begrip. We werken om geld te verdienen en that’s it, toch? Helaas betekent dat ook dat veel mensen met tegenzin naar hun werk gaan. Ze tellen de minuten af, doen hun beklag bij hun vrienden of familie en kijken enorm op tegen de (werk)dag. Komt dat bekend voor? Dan ervaar je op dit moment waarschijnlijk niet veel werkgeluk. Daar kun je gelukkig iets aan doen, zodat jij straks alles eruit kunt halen wat erin zit.

Wat maakt jou gelukkig in je werk?

Werkgeluk draait om werk doen dat echt bij jou past. Waar haal jij energie uit? Haal jij voldoening uit wat je doet en wordt er voldaan aan jouw behoeftes? Waardoor gaat bij jou het vuurtje branden? Misschien wil jij graag de administratieve of uitvoerende kant op en krijg je daar op dit moment geen mogelijkheid toe. Daarnaast speelt werkplezier ook een grote rol bij werkgeluk. Bijvoorbeeld goed overweg kunnen met collega’s en samen borrelen of lunchen. Plezier hebben op én in je werk is belangrijk om werkgeluk te kunnen ervaren. Het zijn allemaal factoren die meespelen.

Lees ook: Yes, dit kan ik! Zo kies je voor grote verandering in je leven

Kijk naar wat je kunt veranderen

In het begin lijkt het misschien eindeloos, vooral als je totaal geen werkgeluk ervaart. Bij de pakken neerzitten voelt misschien lekker, maar daar schiet je weinig mee op. Laat je niet uit het veld slaan en doe het stapje voor stapje. Werp eens een kritische blik op wat je wilt doen in het leven en wat jou gelukkig maakt, vooral op het gebied van werk. Zoals we hierboven al zeiden: waar haal jij energie uit en wat vind jij nou écht leuk? Zet dat voor jezelf op een rijtje. Niets is te gek.

Kijk vervolgens hoe je dit kunt implementeren in je werk. Zijn er bijvoorbeeld taken die je enorm demotiveren en die je kunt uitbesteden? Of zijn er juist taken die je vaker op wilt pakken? Ga in gesprek met je baas om te kijken wat mogelijk is. Ben je (parttime) ondernemer? Kijk dan eens goed naar je dagindeling. Werk je deels voor een ander omdat je het werk leuk vindt, of durf je de stap naar fulltime nog niet te maken terwijl je dat wel wilt? En wat zou je daar dan voor nodig hebben? Schrijf het allemaal uit, want zo creëer je helderheid in je hoofd.

Gelukkig zijn en werk gaat samen: let op je gedachten

Onze gedachten hebben heel veel invloed op ons dagelijks leven. Ze bepalen bewust en onbewust hoe we ons voelen en ze kunnen de reden zijn waarom we bepaalde dingen doen. Als we altijd negatief tegen onszelf praten, is het niet gek dat we dat op een gegeven moment gaan geloven. Merk je dat je vaak denkt: het gaat me niet lukken, ik kan dit niet, ik ga nooit zo goed worden of iets in die trant? Probeer het dan eens om te draaien. Zeg tegen jezelf dat je het wél kan, dat het in je zit en dat het je wel gaat lukken.

In het begin kan het onwennig voelen om bewust tegen je gedachten in te gaan. Dat is heel normaal. Vergeet niet dat zulke gedachten er al een hele tijd in zitten. Daar raak je aan gewend en juist daarom is het zo belangrijk om het vol te houden. Als je eenmaal door dat ongemak heen komt en er echt in begint te geloven, dan gaan talloze deuren voor je open.

Heb je geen idee hoe je hiermee moet beginnen? Snappen we heel goed, want alle begin is moeilijk. Maak eens een lijstje met veel voorkomende, belemmerende gedachten. Schrijf op waarom je dit denkt of wanneer dit terugkomt, en zet vervolgens een tegenovergestelde gedachte erbij. Denk je bijvoorbeeld vaak: ‘Die ene collega is zoveel beter dan ik’? Schrijf dan op waar jij goed in bent of wat jouw talent is. Door de positieve dingen op papier te zetten, wordt het al gauw een stuk helderder waar je wél goed in bent. Geloof in jezelf en heb een beetje vertrouwen. Met kleine stapjes kom je er ook. Probeer het eens uit en je zult al gauw merken wat voor invloed het kan hebben op je dagelijkse humeur. En echt: het kan zóveel moois opleveren.

Wil je meer lezen over werkgeluk, tips of verhalen van andere zakenmama’s? Volg ons dan op Instagram!

Lees ook: Baan in loondienst leuker maken, hoe doe je dat?

interessant artikel? deel het bericht

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ZOEK PER CATEGORIE

Ontvang de nieuwsbrief

Tijd voor jezelf

Het ultieme momentje voor jezelf, wekelijks in je inbox? Yes! Elke maandag sturen we je 3 bite-sized stukjes content, speciaal voor jou geselecteerd. Perfect voor als je 5 minuutjes voor jezelf hebt op de bank, in bed of – tja, laten we maar gewoon eerlijk zijn ;) – op de wc. 

Geen standaard nieuwsbrief, maar elke week jouw portie me-time. Mails om naar uit te kijken, voor en door zakenmama’s. 

Relaxed op vakantie met kids

Pik onze essentiële inpaklijst voor drukke moeders

De inpak-chaos vermijden en zeker weten dat je alles bij je hebt? Of je nu vertrekt naar een tropisch oord of lekker in NL blijft, wij helpen je stressvrij weg te gaan met deze ultieme inpak cheatsheet. Schrijf je hier in voor de Tijd voor jou nieuwsbrief en ontvang ‘m direct in je inbox!

Psst, ontvang je Tijd voor jou al en wil je deze inpaklijst ook in je inbox? Vul het dan alsnog even in, dan sturen we ‘m los naar je op!