VOLG ZAKENMAMA OP INSTAGRAM

De mooiste kinderboeken over inclusie en diversiteit

De Nationale Voorleesdagen zijn weer aangebroken, dus het is tijd voor wat boekentips! Deze keer brengen we graag een aantal bijzondere boeken onder de aandacht. Ieder kind is anders en niet bij ieder kind verloopt de ontwikkeling volgens boeken als ‘Oei, ik groei’. Hoe fijn is het dan om je kinderen te kunnen voorlezen uit een boek waarin zij zich kunnen herkennen? Wij verzamelden vijf inclusieve kinderboeken, die inclusie en diversiteit op een speelse manier bespreekbaar maken.

1. Mijn schaduw is roze – Scott Stuart

Een hartverwarmend boek over mogen zijn wie je wilt zijn. Ook als dat betekent dat je als jongetje gek bent op roze en het liefst in een jurk naar school gaat. Scott Stuart heeft voor zijn boek uit eigen ervaringen kunnen putten: ook zijn zoontje worstelde met zijn genderidentiteit. In het boek ‘Mijn schaduw is roze’ wordt op kindvriendelijke wijze duidelijk dat deze worsteling ook voor ouders lastig kan zijn, omdat zij hun kind zo graag beschermen tegen de buitenwereld. Een prachtig geïllustreerd boek over trouw blijven aan jezelf en positief ouderschap.

Leeftijd: 4 tot 7 jaar

'Mijn schaduw is roze' is een hartverwarmend boek over mogen zijn wie je wilt zijn.
© bol.com

2. Tijger-Tijger, is het waar? – Byron Katie

Gedachten kunnen de overhand nemen en dat ervaart het kleine tijgertje in dit boek ook. Hij is ervan overtuigd dat niemand hem liefheeft, maar is dat wel zo? Door de vragen van een bijzondere schildpad gaat hij nadenken over zijn gedachten. Waarom zijn ze eigenlijk zo negatief? Klopt het wel wat hij denkt? ‘Tijger-Tijger, is het waar?’ is een mooi boek dat jonge kinderen leert hoe ze om kunnen gaan met negatieve gedachten.

Leeftijd: 4 tot 10 jaar

kinderboeken over inclusie en diversiteit
© bol.com

3. Een SynDroom – Susanne Blomsteel

“Iedereen is anders, en daarom is een Syndroom heel gewoon.” De beschrijving van het boek vertelt het al voor ons. In ‘Een SynDroom’ staan zes verhaaltjes over zes kinderen. Bij ieder verhaaltje staat een tekening die gemaakt is door het kind. Met het boek wil schrijver Susanne Blomsteel anderen inspireren en laten zien dat Syndromen heel normaal zijn. Prachtig! Bestel het boek snel via deze link.

Leeftijd: niet vermeld

Een boek dat laat zien dat Syndromen heel normaal zijn.
© bol.com

4. Spiegelbeeld – Dayenne Schurman

Iedereen ziet er anders uit en dat maakt ons uniek. Tegelijkertijd kan je dat ook onzeker maken en kun je jezelf vergelijken met vriendjes en vriendinnetjes. In ‘Spiegelbeeld’ wordt Kelsey zich bewust van hoe ze eruitziet. Van haar prachtige kroeshaar tot haar persoonlijkheid: ze is goed zoals ze is!  Een boek dat kindjes een hart onder de riem steekt en leert dat ieder kind mooi is zoals hij of zij is. Het prentenboek is momenteel niet op voorraad bij bol.com, maar is wel via andere websites te bestellen.

Leeftijd: vanaf 2 jaar

Een boek over jezelf accepteren.
© bol.com

5. Anders – Anders is anders en dat is heel gewoon! – Sam Loman

Dit boek over het jongetje Anders weet met weinig tekst een krachtige boodschap over te brengen. Door middel van treffende illustraties wordt laagdrempelig uitgelegd waarom Anders dingen op zijn manier doet. Maar de boodschap van ‘Anders’ is eigenlijk breder. Je kunt autisme hebben, een kleine neus, dyslexie, reuma of blond haar; niemand is hetzelfde. En dat is maar goed ook, anders zou het leven wel erg saai zijn.

Leeftijd: 4 tot 7 jaar

Kinderboeken over inclusie en diversiteit: 'Anders – Anders is anders en dat is heel gewoon!' legt uit waarom Anders dingen net een tikkeltje anders doet - en dat is hartstikke oké.
© bol.com

6. Helden van de regenboog – Arjan van der Sluis

Een spannend verhaal voor iets oudere kinderen, waarin allerlei vormen van diversiteit voorkomen. De schrijver is zelf trotse vader van een dochter die hij – vanwege zijn seksuele geaardheid –  via een draagmoeder heeft gekregen. Voor zijn dochter én voor alle andere kinderen die uit een niet-standaard gezin komen, schreef hij ‘Helden van de regenboog’. In het boek volgen we vijf kinderen uit moderne gezinnen, die samen een mysterie op hun school ontrafelen.

Leeftijd: 7 tot 10 jaar

'Helden van de regenboog' is hét boek voor iets oudere kinderen, waarin allerlei vormen van diversiteit voorkomen.
© bol.com

7. Kleine mol raast maar door – Anna Llenas

Kleine Mol is superdruk en vindt geen aansluiting in de klas. De juf kan niet omgaan met het gedrag van Kleine Mol. De ongeruste ouders van Kleine Mol sturen hem naar de ‘Drukte Dokter’, die alle tijd neemt om hem beter te laten omgaan met al zijn energie. Uiteindelijk is Kleine Mol nog steeds druk, maar heeft hij ook geleerd dat hij goed is zoals hij is. Een lief boek met originele illustraties, met behulp van karton. Met name de onbevangenheid van Kleine Mol maakt het verhaal ontroerend. Een van de inclusieve kinderboeken die niet in je kast mag ontbreken! Bestel of bekijk het boek via deze link.

Leeftijd: 4 tot 7 jaar

Kinderboeken over inclusie en diversiteit: 'Kleine Mol raast maar door' gaat over een Mol die heel druk is en leert daarmee om te gaan, maar ook leert dat hij goed is zoals hij is.
© bol.com

8. De Droomdenker – Suzanne Buis

Is jouw kind hoogbegaafd of hoog sensitief? Dan is het boek ‘De Droomdenker’ een uitkomst. Het herkenbare verhaal gaat over het jongetje Wouter, dat op school niet begrepen wordt. Wouter begrijpt zelf ook niet wat de juf van hém verlangt. Hoewel er van alles omgaat in het hoofd van Wouter, is dit aan de buitenkant niet te zien. Het boek geeft een mooi inzicht in de leefwereld van een gevoelig, creatief en slim kind. Bovendien bevat het boek opdrachten, die jouw eigen droomdenker helpen om te praten over problemen en hier oplossingen voor te vinden. Nieuwsgierig geworden? Klik hier om het boek te bekijken.

Leeftijd: 5 tot 10 jaar

Kinderboeken over inclusie en diversiteit: 'De Droomdenker' geeft een mooi inzicht in de leefwereld van een gevoelig, creatief en slim kind.
© bol.com

9. Tom is Tom – Marleen van den Bosch

Als je inclusieve kinderboeken zoekt over inclusie en diversiteit, dan moet je bij onze eigen Marleen zijn! Ze heeft een kinderboek geschreven over haar zoontje, die met de ontwikkelingsstoornis DCD/dyspraxie kampt. Over deze aandoening is nog weinig geschreven voor kleine kinderen, maar nu is er ‘Tom is Tom’. Het boek laat herkenbare situaties zien waar Tom mee te maken heeft in het dagelijks leven, zoals de frustratie wanneer andere kinderen hem niet begrijpen. Uiteindelijk is Tom gewoon Tom, mét al zijn bijzondere, mooie en hartstikke normale eigenschappen.

Leeftijd: 4 tot 6 jaar

Kinderboeken over inclusie en diversiteit: 'Tom is Tom' gaat over een jongetje met de ontwikkelingsstoornis DCD/dyspraxie, en wat dit betekent voor zijn leven.
© bol.com

Beeld: cottonbro via Pexels

Ken jij nog inclusieve kinderboeken die niet in dit lijstje mogen ontbreken? Deel ze met ons op Instagram!

interessant artikel? deel het bericht

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ZOEK PER CATEGORIE

Ontvang de nieuwsbrief

Tijd voor jezelf

Het ultieme momentje voor jezelf, wekelijks in je inbox? Yes! Elke maandag sturen we je 3 bite-sized stukjes content, speciaal voor jou geselecteerd. Perfect voor als je 5 minuutjes voor jezelf hebt op de bank, in bed of – tja, laten we maar gewoon eerlijk zijn ;) – op de wc. 

Geen standaard nieuwsbrief, maar elke week jouw portie me-time. Mails om naar uit te kijken, voor en door zakenmama’s.