VOLG ZAKENMAMA OP INSTAGRAM

Search
Close this search box.

Ja, het is echt waar! Kinderen zijn een stuk vervelender als mama in de buurt is 

‘Wat draagt jouw kind zich toch voorbeeldig! Het is zo’n schatje!’ Krijg jij met enige regelmaat zo’n lieve, positieve opmerking als je kind weer naar school is geweest of bij een vriendje heeft gespeeld? En vraag je je ook wel eens af of jullie het over hetzelfde kind hebben? We houden natuurlijk heel veel van onze koters, maar af en toe kunnen we ze wel achter het behang plakken. Het lijkt soms net alsof kinderen een stuk liever zijn in het bijzijn van anderen, maar thuis is het een heel ander verhaal. Volgens een onderzoek van professor Leibowitz is dat ook echt zo! Kinderen gedragen zich een stuk vervelender als hun moeder in de buurt is. Dat komt zelfs neer op maar liefst 800%! Hoe zit dat nou?

Een engel bij oma, een duiveltje bij mama

In het onderzoek van Leibowitz keek hij specifiek naar hoe kinderen zich gedragen als hun moeder in de buurt was, en of ze vervelender gedrag vertoonden. Gedroegen ze zich voorbeeldig en luisterden ze goed, of gingen ze juist jengelen, aandacht trekken, zeuren of gillen? Al gauw kwam hij erachter dat kinderen zich slechter gedroegen als hun moeder er wél bij was. En niet een klein beetje, nee: volgens de professor gedragen ze zich zo’n 800% vervelender. Bij kindjes onder de tien jaar is dat zelfs 1600%!

Misschien denk je nu direct: ha, zie je wel, ik had gelijk! Dan ben je niet de enige, want die gedachten delen heel veel ouders. 😉  Hoewel de achterliggende gedachte klopt, blijkt dat het onderzoek helemaal niet echt is. Het is verzonnen! Het percentage is dus niet echt, maar laten we eerlijk zijn: veel ouders, en dan met name moeders, ervaren dit dilemma toch écht. Daar hoef je eigenlijk geeneens grootschalig onderzoek voor te doen. Vraag maar aan je vriendinnen hoe vaak ze het euvel meemaken dat je kind begint te jengelen, huilen, gillen of stennis gaat schoppen zodra je hem of haar op wilt halen van oma of een middagje spelen. Van dat engelengedrag is opeens niets meer te merken. Toch fijn dat ze zo blij zijn bij anderen, maar waarom is dat bij jou dan niet het geval?

Alle emoties komen los

Daar is wel degelijk een verklaring voor en dat maakt het geheel alsnog erg logisch, ook al mag het onderzoek dan nep zijn. Een kind krijgt op een dag heel veel te verwerken. De emotionele capaciteit van een kind is natuurlijk nog niet zo groot en niet zo ver ontwikkeld als die van een volwassene. Al die emoties, gevoelens en prikkels vragen dus veel van zo’n klein lijf en hoofd. De hele dag houden ze zich groot en spelen ze lekker door, maar het stapelt natuurlijk wel op.

Of ze nou fijn hebben gespeeld of hun bal is afgepakt door een kindje: als mama er is, komt alles sowieso weer goed. Dat zorgt bij veel kinderen voor flinke ontlading. Ze weten dat ze bij jou veilig zijn, dat het niet uitmaakt hoe ze zich gedragen, want die liefde van mama (en papa) zal er altijd zijn. Oftewel: als jij er bent, kunnen ze zich helemaal laten gaan. Het voelt dus misschien vervelend dat je kind in huilen uitbarst zodra hij je ziet, maar dan is ‘ie dus eigenlijk heel blij om je te zien. Dat maakt het toch goed!

Het onderzoek mag dan nep zijn, maar dat neemt niet weg dat veel moeders dat gevoel toch echt ervaren. Je bent daar dus zeker niet alleen in. Neem daarom vooral eens een kijkje op onze Instagram, waar je nog veel meer gelijkgestemde zakenmama’s en behulpzame posts vindt. Je hoeft het niet alleen te doen!

Lees ook: Zo weet je of je kind overprikkeld is (en dit kun je doen)

interessant artikel? deel het bericht

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ZOEK PER CATEGORIE

Search

Ontvang de nieuwsbrief

Tijd voor jezelf

Het ultieme momentje voor jezelf, wekelijks in je inbox? Yes! Elke maandag sturen we je 3 bite-sized stukjes content, speciaal voor jou geselecteerd. Perfect voor als je 5 minuutjes voor jezelf hebt op de bank, in bed of – tja, laten we maar gewoon eerlijk zijn ;) – op de wc. 

Geen standaard nieuwsbrief, maar elke week jouw portie me-time. Mails om naar uit te kijken, voor en door zakenmama’s.