Bekijk hier de nieuwste aflevering!

De leukste kastelen om te bezoeken met kinderen

Wil je eens een keer wat anders bezoeken dan een speeltuin, dierentuin of zwembad? Er zijn talrijke prachtige kastelen in Nederland, die ook nog eens allerlei leuks te bieden hebben voor kinderen. Wij zetten onze vijf favoriete kastelen op een rij.

1.  Kasteel de Haar – Utrecht

Een van de bekendste én grootste kastelen van Nederland vind je in het plaatsje Haarzuilens in de provincie Utrecht. De flamboyante baron en barones van Zuylen leefden in de 20ste eeuw in kasteel de Haar. Liefhebbers van kostuumdrama’s als Downton Abbey kennen het principe “downstairs” en “upstairs”, dat in kasteel de Haar nog altijd goed zichtbaar is: de benedenverdieping was voor het personeel en boven leefde de rijke familie een weelderig leven. Er werden dikke feesten en exorbitante etentjes gegeven met gasten als Yves Saint Laurent en Coco Chanel.

Als ouders zullen jullie ongetwijfeld genieten van de imposante vertrekken in het kasteel en de kleurrijke tuinen. Het is mogelijk om een rondleiding te doen, maar zelf het kasteel ontdekken is ook een optie. In iedere zaal is een zaalgids aanwezig die informatie kan geven over wat er te zien is. Houd er alleen rekening mee dat kinderwagens en buggy’s niet toegestaan zijn in het kasteel. Kids kunnen zowel binnen het kasteel als in de kasteeltuinen speurtochten doen. Het doolhof en het hertenpark bieden leuke afwisseling.

2. Muiderslot – Noord-Holland

De ligging van het Muiderslot is schitterend en uniek: deze waterburcht ligt aan de Vecht, dus van april tot en met oktober kun vanuit Amsterdam de veerboot pakken. In het Noord-Hollandse Muiden vind je het 700 jaar oude kasteel, dat destijds werd gebouwd als verdedigingswerk. Kinderen kunnen deze spanning en sensatie herbeleven dankzij een gratis audiotour. Hoe hielden de ridders vroeger de vijand op afstand? En wat deden ze als er toch gevaar naderde? Ook zijn er speurtochten voor kids van 6 tot en met 11 jaar, aangevuld met extra activiteiten in weekenden en schoolvakanties. Verder kunnen ze in het kasteel knutselen, tekenen, bouwen, dansen en op tuinsafari. En wist je dat Sinterklaas ieder jaar in het Muiderslot logeert?

In het Muiderslot vind je ook het oudste podium van Nederland, waar nog altijd concerten en theatervoorstellingen worden opgevoerd. Deze traditie is ooit ontstaan dankzij schrijver en dichter P.C. Hooft, die als bewoner van het kasteel in de 17e eeuw graag zijn vrienden van de ‘Muiderkring’ uitnodigde voor theater, muziek en gezelligheid. Leuk extraatje: in de zomermaanden kun je samen met een rondleider suppen door de vestinggracht, terwijl je van alles hoort over het Muiderslot, de omgeving en de Vecht. 

3. Kasteel Hoensbroek – Limburg

In het glooiende landschap van Zuid-Limburg ligt het sprookjesachtige kasteel Hoensbroek. Vanuit de 60 meter hoge middeleeuwse toren heb je een prachtig uitzicht op de omgeving. Kasteel Hoensbroek is gebouwd in de 11e eeuw en is daarmee een van de oudste kastelen van Nederland. Een groot deel van het kasteel is echter later bijgebouwd.

Kasteel Hoensbroek neemt je mee terug in de tijd: van een bezoekje aan de romantische balzaal en de geheimzinnige kerkers tot oud-Hollandse spelletjes uit de tijd van ‘ridder Hoen’. Voor kinderen is er een heleboel te beleven. Verkleed als ridder en prinses kunnen ze meedoen met de ‘KaSpeelTocht’, waarbij ze het verloren kasteeldagboek van de graaf moeten vinden. Ook is er een ontdekkingstocht waarbij geheime plekjes in het kasteel worden gezocht en kunnen er schilden worden beschilderd (zie daar de herkomst van het woord schilderen). Iedere maand bezoekt een groep ridders kasteel Hoensbroek om een demonstratie zwaardvechten te geven en kinderen te leren boogschieten.

4. Slot Loevenstein – Gelderland

In het Gelderse Poederoijen ligt het middeleeuwse slot Loevenstein, dat ooit functioneerde als staatsgevangenis. Hugo de Groot ontsnapte uit deze gevangenis door zich in een boekenkist te verstoppen. Hoe spannend is het dan om als kind zélf in de boekenkist te klimmen? Er is zelfs een escaperoom, waar je – net als Hugo de Groot – uit moet zien te komen. In latere eeuwen diende het slot als vesting in de Hollandse Waterlinie. Loevenstein is dan ook gebouwd op de locatie waar de rivieren de Maas en de Waal samenkomen.

Bij de entree van slot Loevenstein krijg je een speciale sleutel, die niet alleen voor interessante weetjes maar ook voor spannende opdrachten zorgt. Zo kunnen kinderen leren musketschieten, de juiste ingrediënten mengen om buskruit laten ontploffen en de vesting onder water zetten met het waterspel. Tijdens het ontdekken van de muurtrappen, soldatenhuisjes, vestingwallen en het klimparcours krijgen ze de nodige beweging. Het kasteel biedt rondleidingen die geschikt zijn voor jong en oud. Op woensdag hebben kinderen gratis entree met een opa of oma.

5. Kasteel Doorwerth – Gelderland

Behalve slot Loevenstein heeft Gelderland nog meer mooie kastelen te bieden. In het dorpje Doorwerth ligt het beeldige kasteel Doorwerth, dat in de 13e eeuw werd gebouwd langs de Nederrijn. In de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel flink verwoest, maar het is knap gerestaureerd.

Kasteel Doorwerth heeft een stoere uitstraling. Via een heuse ophaalbrug betreed je de pittoreske binnenplaats, waar een eeuwenoude boom de wacht houdt. Het kasteel biedt speurtochten voor verschillende leeftijden, zelfs voor de allerkleinsten. Zo kunnen kinderen rondom het kasteel op zoek gaan naar gestolen zilverwerk. Ook kunnen kids een harnas passen, opgezette dieren bekijken en even spetteren bij de waterspeelplaats. Voor kinderen vanaf 8 jaar is er een spannende escaperoute, waarbij voorkomen moet worden dat het ‘verhaal van Gelderland’ wordt gewist. In het knusse kasteelcafé met aangrenzend terras kun je heerlijk lunchen. Naast het kasteel ligt een grote moestuin en in de directe omgeving kun je prachtig wandelen en fietsen door het heuvelachtige landschap.  

 

Beeld door Mike van Schoonderwalt via Pexels

interessant artikel? deel het bericht

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ZOEK PER CATEGORIE

Ontvang de nieuwsbrief

Tijd voor jezelf

Het ultieme momentje voor jezelf, wekelijks in je inbox? Yes! Elke maandag sturen we je 3 bite-sized stukjes content, speciaal voor jou geselecteerd. Perfect voor als je 5 minuutjes voor jezelf hebt op de bank, in bed of – tja, laten we maar gewoon eerlijk zijn ;) – op de wc. 

Geen standaard nieuwsbrief, maar elke week jouw portie me-time. Mails om naar uit te kijken, voor en door zakenmama’s. 

Relaxed op vakantie met kids

Pik onze essentiële inpaklijst voor drukke moeders

De inpak-chaos vermijden en zeker weten dat je alles bij je hebt? Of je nu vertrekt naar een tropisch oord of lekker in NL blijft, wij helpen je stressvrij weg te gaan met deze ultieme inpak cheatsheet. Schrijf je hier in voor de Tijd voor jou nieuwsbrief en ontvang ‘m direct in je inbox!

Psst, ontvang je Tijd voor jou al en wil je deze inpaklijst ook in je inbox? Vul het dan alsnog even in, dan sturen we ‘m los naar je op!