VOLG ZAKENMAMA OP INSTAGRAM

Moeder zijn en werken: hoe ga je om met schuldgevoel?

Als moeder sta je voor behoorlijk wat keuzes en verantwoordelijkheden. Je wilt je kindje zoveel mogelijk liefde en aandacht geven, maar tegelijkertijd moet er ook brood op de plank komen. Dat is soms best wel lastig. Je kindje snapt bijvoorbeeld niet waarom alleen papa kan spelen terwijl jij ook thuis bent, of waarom je niet lekker bij hem of haar kunt blijven. Moeder zijn is iets heel waardevols, net als werken – maar dat gaat vaak gepaard met een schuldgevoel. Wat kun je daartegen doen?

Werken als moeder: schuldgevoel is normaal

Kamp je met een schuldgevoel sinds je moeder bent omdat je gaat werken? Dat is (helaas) heel normaal. Sinds dag 1 ben je verantwoordelijk voor een klein hummeltje dat helemaal van jou afhankelijk is. Tegelijkertijd moet er ook worden gewerkt. Of je nou je eigen onderneming hebt of in loondienst werkt: het leven van een werkende moeder is af en toe gewoon heel zwaar en lastig. Dat mag je best toegeven. Sterker nog, misschien lucht het zelfs op. Je bent namelijk echt niet de enige die dit ervaart. Je kind afzetten bij de kinderdagopvang terwijl hij schreeuwt en huilt dat hij zo graag met jou mee wil – daar breekt je moederhart gewoon van. Je weet dat het niet anders kan (en dat die kleine het straks echt wel leuk heeft), maar daar wordt het niet makkelijker van.

Om hierin balans te vinden, moet je soms het één en ander laten, en dat is niet makkelijk. De kans is groot dat je regelmatig probeert alle ballen hoog te houden. Als je een avondje kiest voor je gezin, kun je niet bezig voor dat grote, nieuwe project. Misschien ben je er op dat moment mentaal ook niet helemaal bij, omdat je je eigenlijk zorgen maakt of je het werk wel afkrijgt. Kies je echter voor werk, dan geef je je gezin of hobby even geen prioriteit. Iedere dag draait weer om keuzes maken en je vraagt je wel eens af of je wel de juiste hebt gemaakt. Geen wonder dat het schuldgevoel groeit en groeit.

Lees ook: Alle ballen hooghouden: dit is waarom het niet werkt

Thuiswerken

Vanuit huis werken terwijl je partner voor de kinderen zorgt, dat is nogal een taak. Een kind van drie jaar snapt immers niet wat dat betekent. Hij of zij ziet alleen maar dat mama thuis is. Terwijl jij druk bezig bent met je werk, wil je koter maar wat graag aandacht. Je wilt je kind natuurlijk niet afwimpelen, dus hoe ga je daar het beste mee om?

Als ondernemer ben je tijdens het thuiswerken vaak wel wat flexibeler om even te knuffelen of te spelen. Tegelijkertijd moet je wel je tijd goed bewaken. Probeer je kindje uit te leggen dat papa (of de andere mama) vandaag met hem of haar speelt. Het ligt maar net aan de leeftijd hoe goed ‘ie het zal begrijpen natuurlijk. Je kunt ook bepaalde periodes inlassen waarin jullie even gezellig samen wat gaan doen. Zo houd jij je aandacht bij je werk én je kind, en zo bied je je kleine ook wat meer houvast.

Plan je tijd in

Het klinkt misschien gek om tijd met je gezin in te plannen. Voor sommige mensen kan het echter dé uitkomst zijn. Natuurlijk hoef je niet iedere dag per uur uit te stippelen wanneer je met je kinderen bent, want zoiets moet ook spontaan en natuurlijk komen. Het kan echter wel een handvat en een stok achter de deur zijn. Als je je sportles in je agenda zet, sla je het ook minder snel over. Blok tijd in je agenda waarin je werkt en doe hetzelfde voor dagen/avonden/middagen die je met je gezin door wilt brengen. Zo ben je minder snel geneigd om toch nog even door te werken. Door te focussen op één ding, kun je ook makkelijker in het hier en nu zijn op het moment zelf.

Lees ook: Werken zonder schuldgevoel? 6 moeders vertellen hoe ze dat doen

Vraag anderen eens om hulp

Even de stofzuiger door het hele huis halen, de kinderkamer opruimen, boodschappen doen, je kind ophalen van school. Het zijn klusjes die veel tijd roven. Die tijd heb je als werkende moeder soms gewoon niet. Durf vrienden of familie om hulp te vragen als het even niet meer gaat. We denken het allemaal wel alleen te kunnen en dat is nergens voor nodig. Hulp vragen maakt je echt geen mindere of slechte moeder, absoluut niet. Het is juist heel sterk als je aan durft te geven dat je het even niet redt.

Wees niet te hard voor jezelf

Als moeder moet je nou eenmaal keuzes maken, daar kom je niet onderuit. Wees dan ook niet te streng voor jezelf. Je roeit met de riemen die je hebt en daarvoor verdien je al een medaille. Voor een kind zorgen is al een fulltime job, vergeet dat niet. Dat mag je zo nu en dan echt wel eens erkennen en trots over zijn. Voel je je slecht dat je vanavond aan het werk gaat en niet wat leuks doet met je kind? Draai die gedachte dan om. Je hebt ervoor gekozen om dit te doen, zodat je geld kunt verdienen en je kind het allerbeste kunt geven. En nogmaals: je doet het al fantastisch. Zeg dat ook maar wat vaker tegen jezelf, want dat verdien je. Daar helpen wij je graag aan herinneren! Volg ons Instagram-account voor een dagelijkse dosis inspiratie, motivatie en een stukje écht.

Beeld: August de Richelieu via Pexels

 

interessant artikel? deel het bericht

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ZOEK PER CATEGORIE

Ontvang de nieuwsbrief

Tijd voor jezelf

Het ultieme momentje voor jezelf, wekelijks in je inbox? Yes! Elke maandag sturen we je 3 bite-sized stukjes content, speciaal voor jou geselecteerd. Perfect voor als je 5 minuutjes voor jezelf hebt op de bank, in bed of – tja, laten we maar gewoon eerlijk zijn ;) – op de wc. 

Geen standaard nieuwsbrief, maar elke week jouw portie me-time. Mails om naar uit te kijken, voor en door zakenmama’s.