VOLG ZAKENMAMA OP INSTAGRAM

Search
Close this search box.

Alle ballen hooghouden: dit is waarom het niet werkt

Als ouder wil je vaak alle ballen hooghouden – en dat zijn er veel. Je zorgt voor je kindje(s), kookt, maakt het huis schoon en houdt het gezin draaiende. De was lijkt zich altijd op te stapelen en tegelijkertijd probeer je je werk of onderneming te laten groeien. Sommige vrouwen kunnen al het werk verdelen met een partner, terwijl andere dit helemaal alleen doen. Dat is behoorlijk wat! Het eist redelijk veel van je, zowel fysiek als mentaal. Herkenbaar? Wij vertellen je waarom alle ballen hooghouden eigenlijk averechts werkt.

Alle ballen hooghouden

Alle ballen hooghouden en prioriteiten stellen als moeder kun je eigenlijk vergelijken met jongleren. Het vereist behoorlijk wat energie en focus. Als je telkens je aandacht moet verdelen, dan zal je aandacht vroeg of laat een keer verslappen. Je laat al gauw een bal vallen, zodat je je beter kunt focussen. Het is namelijk onmogelijk om alles tegelijkertijd te doen. Dat wil niet zonder steken te laten vallen. Iets zal moet wijken en vaak cijferen we onszelf als eerste weg. Die ene bal staat symbool voor jouw gezondheid en geluk. Want wees nou eens eerlijk: wanneer heb jij voor het laatst jezelf prioriteit gegeven?

We doen het allemaal wel eens, soms uit gemak en soms omdat we een ander niet teleur willen stellen. We zeggen ‘ja’ terwijl we eigenlijk ‘nee’ bedoelen en gaan net zo lang door tot we tegen onze eigen grenzen aan zitten. Als ondernemende moeder ben je op zakelijk en persoonlijk vlak voor veel verantwoordelijk. Dat je niet zomaar iets kunt laten vallen, begrijpen we heus. Altijd maar doorgaan brengt echter ook consequenties met zich mee. Sta je daar wel eens bij stil? Op een gegeven moment is de maat vol, de energie op en ben jij helemaal afgepeigerd. Je kunt dan wel door blijven gaan, maar het wordt ook tijd om je af te vragen of iemand daar écht van profiteert.

Vraag om hulp

Ga eens bij jezelf na waarom alle ballen hooghouden voor jou zo belangrijk is en wat je ertegen kunt doen. Wat zou je eventueel uit kunnen besteden? Wat kan eigenlijk wel op een lager pitje worden gezet? En dan de hamvraag: wat heeft prioriteit? De zorg van je kinderen kan natuurlijk niet op zich laten wachten, maar dat betekent niet dat jij alles alleen hoeft te doen. Als je de hele dag (thuis)werkt en de kleintjes verzorgt, heb je waarschijnlijk weinig energie om nog allerlei andere taken te doen. Dat kan en dat is heel logisch. Dat hoeft ook niet allemaal op jouw schouders te rusten. Bespreek de knelpunten met je partner, vrienden en/of familie. We doen het vaak veel te weinig, maar durf om hulp te vragen. Als moeder hoef je het niet altijd in je eentje te doen.

Een stapje terug nemen

Allemaal leuk en aardig, maar hoe doorbreek je deze vicieuze cirkel? Allereerst is het belangrijk om te beseffen dat je teveel hooi op de vork neemt. Als je dat eenmaal onder ogen hebt gezien, kun je overgaan tot actie. Het is belangrijk om een stap terug te nemen en anderen om hulp te vragen. We kennen het advies inmiddels allemaal, maar velen van ons volgen het nog steeds niet op. Zonde, want tijd voor jezelf maken is zo belangrijk en essentieel. Doe je dat niet, dan kan het zijn dat je na verloop van tijd niet goed in je vel zit. Gevoelens, frustraties en emoties kunnen dan op onhandige manieren eruit komen, bijvoorbeeld door uit te vallen tegen je kind of partner. Probeer eens wat vaker een moment voor jezelf te nemen. Daarvoor hoef je geen uren uit te trekken. Je kunt het ook in je alledaagse taken en ritme verwerken. Haal buiten een frisse neus, zet een podcast op tijdens de afwas of wees je even heel bewust van de kwetterende vogeltjes. Vlieg tijdens je lunch niet van hot naar her, maar lees eens een paar pagina’s van een boek. Focus op jezelf en onthoud: alle ballen hooghouden betekent niet dat je onvermoeibaar en moedig bent. Nee, in tegendeel. Moeder zijn, de ballen niet continu hooghouden en in plaats daarvan ook zorgen voor jezelf, dát is pas moedig!

Lees ook: 9x de leukste podcasts voor werkende moeders

Reminder: alle ballen hooghouden is een illusie

Het lijkt alsof iedereen om je heen alle ballen hooghoudt. Geloof ons: dat is een illusie. Er is altijd wel een bal die op de grond ligt of misschien minder hoog gegooid wordt. Het komt in ieder interview dat we houden terug: er is geen enkele ouder die alles op 100% doet. Het lijkt misschien aan de buitenkant altijd beter geregeld bij een ander, maar onthoudt dat je niet het hele plaatje kunt zien. Kortom, blijf jezelf met jezelf vergelijken. Je mag een partij trots zijn hoe je het allemaal doet!

 

Beeld: Gustavo Fring via Pexels

interessant artikel? deel het bericht

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ZOEK PER CATEGORIE

Search

Ontvang de nieuwsbrief

Tijd voor jezelf

Het ultieme momentje voor jezelf, wekelijks in je inbox? Yes! Elke maandag sturen we je 3 bite-sized stukjes content, speciaal voor jou geselecteerd. Perfect voor als je 5 minuutjes voor jezelf hebt op de bank, in bed of – tja, laten we maar gewoon eerlijk zijn ;) – op de wc. 

Geen standaard nieuwsbrief, maar elke week jouw portie me-time. Mails om naar uit te kijken, voor en door zakenmama’s.