VOLG ZAKENMAMA OP INSTAGRAM

Multi-passionate ondernemen, wat is dat?

Heb jij het gevoel dat je hoofd overloopt met ideeën en inspiratie? Vind je het lastig om een niche te kiezen en wil je dat eigenlijk helemaal niet? Dan kan het zijn dat je een multi-passionate ondernemer bent. Je hebt allerlei passies en wilt overal wat mee doen, maar hoe doe je dat? Multi-passionate ondernemen kan iets heel moois zijn, dus lees vooral even verder!

Dit houdt multi-passionate ondernemen in

Kies één ding uit, focus daarop en zorg dat je daarin heel goed wordt. Het is iets wat je als ondernemer maar al te vaak te horen krijgt. Maar wat als je niet je hele carrière wilt laten draaien om hetzelfde werk en daar doodongelukkig van wordt? Wat als je allerlei ideeën hebt die je waar wilt maken? Het leven als ondernemer die zich enkel en alleen bezighoudt met één specifieke tak is dan eigenlijk niets voor jou. Schrijver, filantroop en ondernemer Marie Forleo weet er alles van. Ze introduceerde daarom het begrip ‘multi-passionate entrepreneur’. Een ondernemer met meerdere passies wil niet altijd hetzelfde soort werk doen, maar zoekt juist de variatie op.

Lees ook: 4 stappen om je bedrijf te laten groeien

Meerdere passies

Kun jij je in bovenstaande wel herkennen en wil je je eigenlijk helemaal niet richten op één ding? Goed nieuws: dat hoeft ook niet! Ga niet op zoek naar één passie waar je je de rest van je carrière mee bezig wilt houden, want daarmee kun je een hoop kostbare tijd verspillen. Jouw talent zit juist in het uitoefenen van meerdere passies. Marie beschrijft het ook wel als het vuurtje op zoeken dat vanbinnen brandt.

Dat je focust op meerdere dingen, betekent overigens niet dat je niet meer mag specialiseren. Je kunt nog steeds een bepaalde niche tackelen. Dat is juist het mooie van multi-passionate ondernemen: je geeft jezelf de ruimte om te doen waar jij geïnteresseerd in bent. Je beperkt jouw kunnen niet tot slechts één vaardigheid of richting, maar gebruikt jouw brede interesses om meer te kunnen creëren. Zoek daarin vooral wat voor jou goed voelt.

Passies in hobby en werk

Veel passies hebben en daar iets mee willen doen, kan soms ook overweldigend voelen. Je hoofd zit vol met fantastische ideeën en zodra je iets leuk vindt, bedenk je allerlei manieren om daar werk uit te halen. Onthoud dat je niet van alles je werk hoeft te maken. Sommige dingen mogen ook gewoon een hobby blijven. Vergeet niet om dingen te doen omdat je ze leuk vindt en laat niet je hele bestaan om werk draaien. Probeer voor jezelf duidelijk te maken waar jij je in je carrière op wilt richten en waar je winst uit kunt halen. Houd dat duidelijk voor ogen. Zo houd je niet alleen je doel in zicht, maar verlies je jezelf ook niet. Het is namelijk wel heel belangrijk dat je blijft doen wat je leuk vindt. Zo kun je uiteindelijk ook geluk halen uit je werk.

Lees ook: Tips om je werk als ondernemer te combineren met het moederschap

Multi-passionate ondernemen in een gespecialiseerde omgeving

Niet iedereen is zo begaan of bekend met multi-passionate ondernemen. Je zult nog vaak genoeg te horen krijgen dat je beter je focus kunt verleggen. Familie, vrienden, opdrachtgevers: niet iedereen zal het begrijpen. Laat je niet uit het veld slaan of demotiveren. Dat jij meerdere passies hebt en de ambitie hebt om daar iets mee te doen, is juist jouw kracht. Gebruik die kracht en laat ‘m voor je werken. Op een gegeven moment zullen mensen vanzelf inzien wat ze aan je hebben en dat dit voor jou heel goed werkt. En doen ze dat niet? Dan is dat hun eigen verlies. Zolang jij maar weet waar je het voor doet en plezier hebt in je werk, dat is het allerbelangrijkste.

Beeld: Brooke Cagle via Unsplash

interessant artikel? deel het bericht

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ZOEK PER CATEGORIE

Ontvang de nieuwsbrief

Tijd voor jezelf

Het ultieme momentje voor jezelf, wekelijks in je inbox? Yes! Elke maandag sturen we je 3 bite-sized stukjes content, speciaal voor jou geselecteerd. Perfect voor als je 5 minuutjes voor jezelf hebt op de bank, in bed of – tja, laten we maar gewoon eerlijk zijn ;) – op de wc. 

Geen standaard nieuwsbrief, maar elke week jouw portie me-time. Mails om naar uit te kijken, voor en door zakenmama’s.