VOLG ZAKENMAMA OP INSTAGRAM

Search
Close this search box.

Doorbreek de “Ik ben niet goed genoeg” blokkade met deze 5 tips

Als zakenmama ben je continu aan het switchen tussen werk, gezin en sociale leven. Je wil het voor alles en iedereen goed doen. Je zou meer tijd voor jezelf willen, want je verlangt naar een moment van rust. Je hebt alleen geen idee wanneer je dat moet doen. Er is altijd wel iets te doen of iemand die je nodig heeft. Daarnaast kan die stem in je hoofd die zegt dat je het niet goed doet als je tijd voor jezelf pakt, dat je dat niet kunt maken of dat je je schuldig voelt, je flink in de weg zitten. Daardoor voel je je opgejaagd, moet je maar door blijven gaan en kun je geen rust nemen. In dit artikel vertelt coach Selma van Noije waar dit vandaan kan komen en wat je tegen die ‘ik ben niet goed genoeg’-gedachten kunt doen.

Het ‘ik ben niet goed genoeg’-gevoel

Als je het voorgaande herkent, dan kan het zijn dat je last hebt van de ‘ik ben niet goed genoeg’-blokkade. Daar ben je overigens zeker niet de enige in. Maar, deze heb je eerst te doorbreken, voordat je goed voor jezelf kan zorgen. Als je dat niet doet, dan kun je nog zo vaak mediteren, boeken lezen, wandelen, maar dan voel je geen blijvende rust. Het is tijd voor wat meer zelfwaardering, want dat verdien je!

Daarom deel ik met jou vijf tips om de ‘ik ben niet goed genoeg’-blokkade te doorbreken, zodat je tijd voor jezelf neemt en goed voor jezelf zorgt.

1. Ben de baas over je twijfels

De eerste stap naar het overwinnen van de blokkade is om je er bewust van te zijn. Dus de volgende keer dat je jezelf betrapt op gedachten als “ik kan dit niet”, “ik ben geen goede moeder” of “ik doe het niet goed”, stop dan. Adem in, adem uit. Besef je dat die stem er is, maar dat het niet betekent dat het de waarheid is.

2. Laat perfectie los

Perfectie? Dat bestaat absoluut niet. Net als eenhoorns en vliegende olifanten. Leg die lat eens lager. Het is oké om fouten te maken. Het voelt oncomfortabel, maar daar groei je zoveel meer van. Je bent een mens en geen robot of superheld. Als die negatieve stem in jou weer flink van zich laat horen, lach er dan eens naar. Zeg tegen die stem: “Dankjewel dat je van je laat horen, maar ik kies er nu voor om mijn eigen ding te doen.”

3. Geef je overvolle agenda rust

Iedereen heeft maar 24 uur in een dag. Ook jij. Al zou het fijn zijn om de Tijdverdrijver van Hermelien Griffel te hebben, toch? Voor zover ik weet, is deze nog steeds niet uitgevonden, dus er zit nog steeds maar 24 uur in een dag.

Dat brengt grenzen met zich mee. Dus als iemand je vraagt om nog een project aan te nemen, terwijl je agenda uitpuilt, dan zeg je zonder schuldgevoel ‘nee’. Ja, dat lees je goed. Je mag gerust ‘nee’ zeggen. Als je ‘nee’ zegt tegen een ander, zeg je ‘ja’ tegen jezelf. En onthoud, je hebt het recht om jezelf op de eerste plaats te zetten en ademruimte te nemen.

Lees ook: Meer overzicht en rust? Probeer omgekeerd te plannen

4. Liefde voor jezelf

Laten we eerlijk zijn. We zijn allemaal best goed in het geven van liefde en steun aan anderen. Maar als het over onszelf gaat, vergeten we dat nog wel eens. Laten we een deal met elkaar sluiten. Vanaf nu ben je de allerbeste vriendin van jezelf. Dat betekent dat je ook tegen jezelf positief praat.

Tegen je beste vriendin zeg je toch ook niet dat ze een mislukkeling is? Nee! Je bent er voor haar. De eerstvolgende keer dat je je beste vriendin tegenkomt (zo direct als je in de spiegel kijkt), dan geef je haar een knipoog. Lach vriendelijk naar haar en zeg je iets leuks tegen die geweldige vrouw die naar je terugkijkt.

5. Focus op wat echt belangrijk is

Het is zo makkelijk om verstrikt te raken in de dagelijkse sleur en te vergeten wat ons echt blij maakt. Daarom wil ik je uitnodigen om die focus te verleggen. Geef jezelf toestemming om selectief te zijn. Ja, je leest het goed. Het is absoluut toegestaan om wat ballen te laten vallen. Dan ontstaat er ook ruimte om beter voor jezelf te zorgen en tijd voor jezelf te nemen zonder schuldgevoel.

Het is tijd om al die ballen eens grondig te bekijken. Je hebt nu eenmaal niet onbeperkte energie en tijd. Dus sta eens stil en vraag jezelf af: Wat is nu echt belangrijk voor mij? Wat laat mijn hart sneller kloppen en brengt een glimlach op mijn gezicht?

Weg met het ‘ik ben niet goed genoeg’-gevoel

Laten we als zakenmama’s die druk om aan alle verwachtingen te voldoen van ons afschudden en ons richten op wat ons écht gelukkig maakt. Laten we ons niet langer overweldigen door de chaos, maar laten we bewust kiezen welke ballen we hooghouden. Laten we onszelf toestaan om wat meer van onze waardevolle IK centraal te zetten in ons leven. Weg met het ‘ik ben niet goed genoeg’-gevoel en zelfwaardering omarmen.

Lieve zakenmama, jij hebt de controle over jezelf en niet die stem in je hoofd die zegt dat er geen tijd is of dat je het niet kan maken tegenover wie dan ook. Laat je niet tegenhouden en geef jezelf de liefde en aandacht die je verdient. Jij bent meer dan goed genoeg. Herinner jezelf daar aan, zodat je kan genieten van tijd voor jezelf.

Headerbeeld door Anna Tarazevich via Pexels

Gastblogger Selma van Noije

interessant artikel? deel het bericht

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ZOEK PER CATEGORIE

Search

Ontvang de nieuwsbrief

Tijd voor jezelf

Het ultieme momentje voor jezelf, wekelijks in je inbox? Yes! Elke maandag sturen we je 3 bite-sized stukjes content, speciaal voor jou geselecteerd. Perfect voor als je 5 minuutjes voor jezelf hebt op de bank, in bed of – tja, laten we maar gewoon eerlijk zijn ;) – op de wc. 

Geen standaard nieuwsbrief, maar elke week jouw portie me-time. Mails om naar uit te kijken, voor en door zakenmama’s.